Journalist på Randers Amtsavis har været politisk aktiv i over 20 år

En tidligere politisk modstander kalder det “problematisk”, at Per Schultz-Knudsen er navneredaktør på Randers Amtsavis og aktivt medlem af lokallisten Velfærdslisten. Det mener han ikke selv: “Jeg kan ikke se, at det er mere problematisk at være en del af et parti som journalist end som politibetjent” (Opdateret kl. 14.54, rettet 10/08 kl 10.07)

Når der i november er kommunalvalg, vil Per Schultz-Knudsen spille en stor rolle i Velfærdslistens bestræbelser på at komme i byrådet i Randers Kommune.

Per Schultz-Knudsen er styringskoordinator for Velfærdslisten. Han stiller ikke selv op ved kommunalvalget, men han er med til at lægge den politiske linje i Velfærdslisten og står for henvendelser og kontakt til pressen på vegne af partiet.

Samtidig arbejder Per Schultz-Knudsen som journalist – helt specifikt som navneredaktør – på Randers Amtsavis. Den dobbeltrolle kan Per Schultz-Knudsen ikke se noget problem i.

“Jeg går meget op i samfundsforhold. Jeg har aldrig haft betænkeligheder ved det, fordi jeg synes, det er naturligt at deltage i den politiske debat,” siger Per Schultz-Knudsen, der har været politisk aktiv i mere end 20 år.

Er der ikke ret stor forskel på at interessere sig for samfundsforhold og så at være politisk aktiv?

“Jeg kan ikke se, at det er mere problematisk at være en del af et parti som journalist end som politibetjent eller jord- og betonarbejder. Vi lever heldigvis et i samfund, hvor man har lov til både at have et arbejde og en politisk holdning,” siger han.

Men Per Schultz-Knudsens politiske arbejde har ført til kritik fra særligt én forhenværende politisk modstander, der finder det “problematisk”. Arne Erikslev er tidligere formand for Vælgerforeningen Venstre i Randers og stadig medlem af partiet – i dag udtaler han sig dog kun som privatperson.

“Jeg mener, det er dårligt for journaliststanden, at han er politisk engageret. Jeg synes, det er højst besynderligt. Jeg kender en person, som var medlem af et politisk parti og blev journalist. Der meldte han sig straks ud af partiet. Han mente ikke, han kunne være objektiv. Sådan forholder det sig jo også her. Jeg mener, det er kritisabelt,” siger Arne Erikslev.

Randers Amtsavis chefredaktør Aexl Præstmark afviser kritikken fra Arne Erikslev.

"Vi favoriserer ikke Velfærdslisten," siger han.

Måtte stoppe som debatredaktør

Per Schultz-Knudsen blev politisk aktiv i begyndelsen af 90’erne, hvor han meldte sig ind i det daværende Kristeligt Folkeparti, der i dag hedder Kristendemokraterne.

“Jeg var ikke bekymret for at melde mig ind. Men selvfølgelig var der en chance for, at det kunne påvirke noget i forhold til min karriere,” siger Per Schultz-Knudsen.

Det gjorde det ikke i første omgang for ham, da han fortsatte i sine stillinger som navne- og debatredaktør på Randers Amtsavis.

“Naturligvis orienterede jeg min chef om det. Men det var ikke noget problem. Der er ingen, der har stillet spørgsmålstegn ved det. De ved, at jeg kan adskille min politiske aktivitet og min journalistiske aktivitet,” siger han.

Siden forlod han Kristeligt Folkeparti og blev engageret i lokalpolitik i starten af 00’ere. Han var også med til at grundlægge sit eget parti, Centerpartiet, som ikke er aktivt i dag.

Det politiske engagment fik dog betydning for Per Schultz-Knudsens karriere.

“Jeg har forsøgt at holde min sti ren. Jeg var debatredaktør, og den rolle frabad jeg mig på et tidspunkt, netop for at der ikke skulle være nogen tvivl om min uafhængighed. Det skete, da jeg blev aktiv i lokalpolitik i begyndelsen af 00’erne. Der var en Venstre-mand, som skrev til avisen og prøvede at beklikke avisens troværdighed, fordi jeg var politiker,” siger han.

Journalisten har tidligere skrevet om Anne Jørgensen, der som journalist på Fyns Amts Avis i foråret meldte sig ind i Venstre for at stille op til kommunalvalget og derfor stoppede på avisens lokalredaktion i Faaborg. 

Mener ikke, politikken påvirker avisen

Arne Erikslev fastholder i dag sin kritik af Per Schultz-Knudsen, selv om journalisten ikke længere er debatredaktør. Han mener, at Randers Amtsavis favoriserer Velfærdslisten i sin politiske dækning.

Det afviser Per Schultz-Knudsen.

“Jeg arbejder i dag som redaktionssekretær og navneredaktør. Og så skriver jeg cirkusanmeldelser. Det er sådan set det eneste stofområde, jeg har som skrivende. Jeg har været redigerende i alle årene (som politisk aktiv, red.). Alene af den grund er det svært at sige, at jeg påvirker noget som helst på avisen med min politiske holdning,” siger han og tilføjer:

“Jeg ser det som et større problem, at læserne ikke ved, hvilken holdning en journalist har, end at man er politisk aktiv,” siger han.

Venstre i Randers er uenige med Arne Erikslev i, at Per Schultz-Knudsens politiske aktivitet er problematisk.

”Det har vi bemærket. Men vi mener ikke, det er et reelt problem. Hvis nu der opstod et tilfælde, hvor vi mente, at han udnyttede det, ville vi sige til. Men det mener vi ikke, han gør,” siger Venstres lokalformand, Knud Pedersen.

Redigerer intet om Velfærdslisten

Per Schultz-Knudsen er ikke helt uforstående over for Arne Erikslevs kritik. Men:

“Jeg kunne forstå det, hvis han kunne pege på, at jeg rent faktisk misbrugte det. Men når jeg sender debatindlæg ind til avisen, som jeg nogle gange gør, er det på samme måde som alle andre,” siger han og tilføjer:

“Det er vores chefredaktør, der også er debatredaktør, som læser dem igennem. Jeg vurderer ikke, om de skal i avisen. Han ved godt, at han kan smide det i papirkurven, uden at jeg klandrer ham for det. Og det gør han også nogle gange.”

Samtidig fortæller Per Schultz-Knudsen, at det internt på redaktionen står helt klart, at artikler, der handler om Velfærdslisten, aldrig går igennem ham.

“Man skal måske være lidt skizofren”

Det er dog ikke altid problemfrit både at have en journalistisk stilling og at være politisk aktiv, erkender Per Schultz-Knudsen. For eksempel kan det være en besynderlig oplevelse at sidde med ved lukkede, politiske møder som journalist, siger han.

“Jeg oplever da af og til at sidde i en politisk forhandling, hvor der kommer oplysninger, som kunne blive baggrund for en god historie. Men hvis jeg ikke havde siddet som politisk aktiv, så havde jeg ikke fået den historie – på det tidspunkt kan jeg ikke være journalist,” siger han.

Kan det ikke godt give nogle ret store konflikter at have de to roller?

“Man skal måske være lidt skizofren på en måde. Selvfølgelig kan det være meget irriterende. Men det er så den tilværelse, man må leve med.”

Per Schultz-Knudsen er ikke det første eksempel på, at en journalist på Randers Amtsavis har været politisk aktiv.

Tilbage i 70’erne og 80’erne arbejdede Kaj Møldrup Christensen som erhvervsjournalist på avisen, samtidig med at han var byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Langå Kommune. I 1989 blev han valgt som borgmester i kommunen – da stoppede han dog som lokaljournalist og fortsatte i stedet som borgmester i Langå de næste 12 år.

Artiklen er opdateret klokken 14.54 med en kommentar fra chefredaktør Axel Præstmark på Randers Amtsavis, der afviser, at mediet skulle favorisere Velfærdslisten.

Artiklen er rettet den 10/08-2017 klokken 10.08. Journalisten havde i første omgang skrevet, at Arne Erikslev er tidligere medlem af Venstre. Arne Erikslev er dog stadig medlem af Venstre. Journalisten har tilføjet, at han er tidligere formand for vælgerforeningen Venstre Randers. Journalisten beklager fejlen.