Jan Grarup vil ikke ansætte kvinder fremover

Fotografen har meddelt på Facebook, at han ikke længere vil ansætte kvindelige assistenter. Det sker i kølvandet på sexismedebatten og fyringen af Jes Dorph-Petersen

”Jeg har i virkeligheden meget stor respekt for MeToo-kampagnen. Men den har taget overhånd.”

Sådan forklarer Jan Grarup sin beslutning om ikke at ansætte kvindelige assistenter fremover. Han frygter nemlig, at kvinderne kan finde på at beskylde ham for krænkelser i fremtiden.

Det er en beslutning, som Jan Grarup traf for flere år siden, og som nu er blevet genaktualiseret efter fyringen af ’Go’ aften Live’-værten Jes Dorph-Petersen, som er blevet afskediget på grund af anklager om krænkelser under episoder, der fandt sted i 2001 og 2003.

På nærmest daglig basis modtager Jan Grarup med egne ord henvendelser fra fotografspirer, der ønsker at arbejde sammen med ham enten som assistenter eller frivillige. Og nu har han altså meldt ud i et facebookopslag, at han kun vil ansætte mandlige fotojournalister fremover.

”Der findes så mange unge dygtige kvindelige fotografer i Danmark i dag. Men jeg tør sgu ikke mere. Vi har et frivolt sprog i det miljø, jeg arbejder i. Og jeg er skidebange for at sige noget, som nogen synes er for meget,” siger han til Journalisten og tilføjer:

”Så er det nemmere at sige, at jeg har tre mandlige assistenter og en manager i min virksomhed. Og de har ikke nogen problemer med den måde, jeg er på.”

Men kvinder kan da vel også godt forstå den måde, du er på?

”Jeg har masser af gode kvinder, der er fotografer, nogle af de allerdygtigste i verden. Og vi har et meget frit sprog over for hinanden. Men lige nu foregår der en udskamning, hvor mænd bliver sat i en situation, hvor de skal stå på mål for alt muligt. Og det vil jeg ikke udsættes for.”

Hvad tror du dine kvindelige kolleger vil sige til din beslutning?

”Jeg tror, de synes, det er fuldstændigt åndssvagt.”

Er det ikke forskelsbehandling over for kvinder?

”Der er ikke noget, jeg hellere vil, end at arbejde sammen med kvindelige fotografer. Det er enormt trist. For de er virkelig dygtige. Jeg tror også, at jeg har noget at byde på.”

Vil du virkelig afvise en super dygtig kvinde med et enormt potentiale, fordi hun kan finde på at beskylde dig for noget i fremtiden?

”Ja. Det vil jeg sige tydeligt. Det vil jeg ikke mere. Det handler kun om at beskytte mig selv. Så vil jeg meget hellere tage nogle unge mænd ind, som er skidedygtige. Det er ikke for at negligere nogen af de kvinder, som er mindst lige så dygtige eller i nogle tilfælde dygtigere. De må bare finde et andet sted.”

Hvordan tror du, vi kommer problemet med sexisme til livs?

”Måske handler det i virkeligheden om at se hinanden i øjenhøjde. Mine kvindelige kolleger er mindst lige så grove, som jeg er. Men vi ser hinanden som ligeværdige kolleger. Det er ikke det, jeg ser i Danmark lige nu.”

Kan man ikke løse det på en anden måde?

”Ikke sådan som tingene står lige nu. Jeg synes, grænserne er blevet trukket så skarpt op på alle parametre. Det er ikke retfærdigt, det Jes Dorph-Petersen bliver udsat for lige nu. Det er en heksejagt,” siger Jan Grarup.

0 Kommentarer

Læs også

TV2 hyrede i september et eksternt advokatfirma, som nuværende og tidligere TV2-ansatte skal indberette sager om sexisme og krænkende adfærd til.

Jes Dorph-Petersen færdig som vært på TV 2 efter sexisme-undersøgelse

05. JANUAR 2021
”Det mest frustrerende var faktisk, at min egen branche, medierne, ikke hjalp mig med at forsøge at tale om sagens kerne og gøre en forskel. Så tag mig dog i hånden – udvid debatten, løft den op, hjælp mig!” siger Sofie Linde.

Sofie Linde: ”Pludselig var der nogen, som tog mig i hånden”

28. SEPTEMBER 2020