Jakob plantede en oase i Frederiksbergs nyhedsørken, men den visnede efter et år

Politikerne på Frederiksberg bliver sjældent stillet til ansvar for deres beslutninger af en kritisk presse. Engang skrev to unge iværksættere kritisk om plejehjemmet Lotte, Brian Holm og partistøtten, men økonomien fulgte ikke med

Der var engang, hvor nyhedsørkenen på Frederiksberg ikke var så knastør. Dengang var der nemlig et digitalt lokalmedie, som gik kritisk til politikerne på rådhuset og undersøgte blandt andet partistøtten, politikernes fravær fra byrådsmøder og stort og småt i kommunen.

”Vi tog bare journalistikken fra de større medier og brugte den lokalt,” siger Jakob Krarup Bjerregaard, der stiftede onlinemediet Enklaven sammen med Lasse Lange.

Det viste sig, at mange historier nærmest bare ventede på at blive samlet op.

Enklaven skrev om byrådsmedlem og cykelrytter Brian Holms høje fravær ved byrådsmøderne og om, at lokalpolitikerne på Frederiksberg fik et lønhop på 29 procent.

Enklaven blev citeret af Politiken, DR, Jyllands-Posten og Altinget. Og det var en form for journalistik, der fik lokalpolitikerne til at spærre øjnene op.

Vi var mere kompromisløse

”Det er mit indtryk, at nogle kilder var vant til at have mere kontrol med den journalistik, der blev lavet. Vi var mere kompromisløse,” siger Jakob Krarup Bjerregaard.

I dag er der ikke meget opmærksomhed om det politiske liv i kommunen – og det er et problem, siger viceborgmester Jan E. Jørgensen.

”Der er meget lidt nyhedsdækning af Frederiksberg Kommune sammenlignet med resten af landet,” forklarer Jan E. Jørgensen, der gerne ville have flere kritiske journalister til at sætte spot på hans og de øvrige politikeres gøren og laden.

Men på Frederiksberg findes i dag kun én lokaljournalist til at dække de politiske beslutninger for kommunens 104.000 indbyggere; nemlig den journalist, som Hovedstadens Mediehus har ansat til at skrive Frederiksberg Bladet.

”Dækningen kan ikke måle sig med, hvad man finder i for eksempel Herning, Aalborg eller Svendborg,” siger Jan E. Jørgensen.

Joy vil bekæmpe nyhedsørkener

Frem mod det kommende medieforlig er temaet nyhedsørkener for alvor kommet på den politiske dagsorden. Også hos kulturminister Joy Mogensen.

”Problematikken med lokale og regionale nyhedsørkener er et af de områder, som vi i Socialdemokratiet mener der bør være et særligt fokus på i de kommende medieforhandlinger,” har kulturminister Joy Mogensen lovet.

Men den journalistiske bevågenhed over for Københavns Kommune og Frederiksberg er imidlertid så tynd, at hovedstaden nærmer sig en nyhedsørken. Ugeaviserne bløder, og public service-kanalerne fra DR og TV 2 skal dække mere end 30 kommuner.

Mangler den økonomiske model

Borgernes interesse for Enklaven var ifølge Jakob Krarup Bjerregaard overvældende.

Der var bare et problem: Økonomien hang ikke sammen.

Efter mere end 200 artikler, knap 200 debatindlæg og 200.000 sidevisninger lukkede Enklaven i 2014 efter et år. Jakob Krarup Bjerregaard har siden tænkt meget over, hvordan man laver lokal kvalitetsjournalistik med en sund økonomi.

”Hvis jeg fandt modellen, ville jeg gå i gang med det samme,” siger han, der i dag læser en journalistisk kandidatuddannelse på SDU.

Frederiksberg Bladet i dag er det eneste Frederiksberg-medie, siger Jesper Gisli fra Hovedstadens Mediehus, som udgiver Frederiksberg Bladet og otte andre ugeaviser i København.

Hovedstadens Mediehus har været igennem syv sparerunder på tre et halvt år, og det er gået ud over den journalistiske bemanding. På Frederiksberg Bladet er der kun en enkelt journalist.

Jesper Gisli mener ikke, at Frederiksberg er en decideret ’nyhedsørken’, men:

”Der er ikke den journalistik, der burde være i forhold til beslutningerne.”

Læs hele artiklen om hovedstaden som nyhedsørken i det nye nummer af Journalisten

 

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Debat: Er der en oprørt politiker til stede?">

Leder: Langt de fleste danske journalister bor i en nyhedsørken

01. SEPTEMBER 2020
”Vi kan ikke følge med i det hele. Men det kan vi jo heller ikke i vores dækning af erhvervslivet eller kulturlivet. Vi skal prioritere, hvad der er mest relevant for vores målgruppe,” lyder det fra Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard.

Danmarks største nyhedsørken? Du gætter aldrig, hvor den ligger

31. AUGUST 2020