Hvor bliver mine Copydan-penge af?

Børsen-journalist Jakob Skouboe undrer sig over, hvorfor han ikke længere får Copydan-penge i maj. Han er ikke den eneste – i år fik dagbladsjournalister udbetalt ca. en tiendedel af, hvad de fik for fem år siden. DJ: »Det var betaling for en analog kopiering, som ikke længere foregår«

Indtil for relativt få år siden kunne mange dagbladsjournalister hvert år i maj se frem til en pose penge fra Copydan Tekst & Node, som forvalter rettighederne i forbindelse med fotokopiering af blandt andet journalistiske artikler.

For journalist på Børsen Jakob Skouboe var det ikke småpenge, der var tale om. Fra 2008 til 2011 fik han hvert år i maj udbetalt mellem 12.000 og 20.000 kroner for videreudnyttelse af artikler. Pengene var godtgørelse for, at en privat eller offentlig virksomhed har brugt kopier af hans arbejde.

Men siden 2012 – hvor han fik et relativt beskedent beløb på 1.700 kroner – har han ikke fået en øre ved den sædvanlige udbetaling i maj. Og det undrer ham:

»Det kan selvfølgelig være, at folk bare er holdt op med at bruger mine artikler. Men medieovervågningen fortsætter jo rundt omkring i virksomhederne, så det tror jeg altså ikke på. Og det er heller ikke, fordi jeg er holdt op med at skrive artikler. Så det undrer mig såre, hvor pengene er forsvundet hen,« siger han.

Har mistet millioner

Tal fra Copydan Tekst & Node viser, at Jakob Skouboe langt fra er den eneste dagbladsjournalist, som må kigge langt efter Copydan-penge.

Mens der for bare fem år siden i alt blev udbetalt 4,5 millioner kroner til dagbladsjournalisterne, blev der i starten af maj i år kun udbetalt cirka 400.000 kroner, oplyser Copydan. Den samlede pose penge er altså reduceret til mindre end en tiendel.

Den korte forklaring på den skrumpende pengestrøm er, at de virksomheder, som før fotokopierede avisstof i stor stil til for eksempel daglige fysiske presseklip til deres ansatte, ikke længere gør det.

”Vi oplever, at kunder i erhvervssektoren, især staten, opsiger deres aftaler med os, fordi de ikke længere kopierer avisstof. De bruger primært Infomedia eller andre digitale tjenester nu. Det betyder naturligvis, at pengestrømmen gennem Copydan Tekst & Node stopper” har Stefan Eland Kristensen, forhandlingschef i Copydan, udtalt til MediaWatch.

Hvem får pengene?

Jakob Skouboe undrer sig dog stadig over, hvorfor han ikke længere får samme kompensation som tidligere, bare fordi hans stof videreudnyttes digitalt og ikke som fysiske kopier.

»Det kan jo sagtens være, at der bare er fundet en anden model – men den må jo så indebære, at rettighedshaverne ikke bliver kompenseret. Den kompensation, jeg tidligere har fået for udnyttelse af min ophavsret, må jo gå til nogle andre nu. Eller hvad?« spørger han.

Men sådan kan man ikke stille det op, fortæller Dansk Journalistforbunds jurist Lone Amtrup, som er leder af DJ Ophavsret:

»Den indtægt, han tidligere havde, er der simpelthen ikke mere. Det var betaling for en analog kopiering, som ikke længere foregår. Men han kan gå til sin ledelse og spørge, hvad Infomedia betaler for, at Børsens stof indgår i Infomedia,« siger hun.

Fra individuel til kollektiv betaling  

Lone Amtrup fortæller, at mens Copydan uddeler penge individuelt til den enkelte journalist, som har sin byline på de kopierede artikler, så er aftalerne omkring Infomedia kollektive aftaler.

Det betyder, at der i stedet udbetales en såkaldt rundsum, dvs. et fast beløb per medarbejder – på for eksempel 500 kroner om måneden – som dækker al koncernens videresalg af materiale. På den måde får den enkelte journalist et mindre beløb end før, fordi den samlede sum penge smøres ud over et større antal ansatte.

»Spørgsmålet er så, om der samlet set betales nok, når du går over til en kollektiv afregning. Det er jo ikke sikkert, at tingene koster det samme – men vores mål er selvfølgelig, at der betales for det. Og at betalingerne individualiseres i det omfang, det er muligt. Det har vi brugt en række møder med tillidsrepræsentanterne på dagbladende på at se på,« siger Lone Amtrup.

Hvad er konklusionen på de møder? 

»Der er ikke nogen konklusioner endnu. Men vi gør rigtig meget på det her område sammen med tillidsrepræsentanterne,« siger hun.

1 Kommentar

Lone Theils
22. JULI 2015
Og som freelancer er man så
Og som freelancer er man så helt ude af den minimale kompensationsordning som de fastansatte får.