Rulleteksterne er på vej ud

De velkendte rulletekster på dansk tv skal muligvis erstattes af en onlinedatabase, der er inspireret af filmsiden IMDb. Tv-stationerne sparer dyrebare sekunder. Journalister og fotografer får bedre eksponering og lettere til ophavsretspenge, siger DJ.

Rulleteksternes tid kan snart være forbi. En arbejdsgruppe håber på at have et alternativt databasesystem oppe at køre allerede i slutningen af 2013, hvis man kan få alle parter med på vognen.

»Det er en naturlig udvikling i forhold til, hvordan vi bruger medieplatformene i dag, og det er fordelagtigt både for tv-stationerne, for dem, der skal akkrediteres, og for seerne,« siger Jens Henrik Hansen, der er projektchef på TV 2 og sidder i arbejdsgruppen sammen med DR, Producentforeningen og Samrådet for Ophavsret, som DJ er en del af.

Han forklarer, at man ønsker at lave en onlinedatabase i stedet for rulleteksterne, som er inspireret af den amerikanske IMDb (Internet Movie Database), som har meget udførlige detaljer om, hvem der har lavet hvad i filmverdenen. Jens Henrik Hansen fortæller, at det sikrer en bedre eksponering til blandt andet de journalister og fotografer, som ofte optræder i rulleteksterne.

DJ er enig:
»Kreditering på skærmen er flygtigt. Ideen med databasen er at lave et varigt opslagsværk, hvor alle kan søge på for eksempel et indslag eller navnet på en journalist for på den måde at finde frem til ophavsmand eller kvinde,« siger Lone Amtrup, juridisk konsulent i DJ. Hun påpeger også, at det bliver nemmere at dele ophavsretsmidler ud:
»Hver eneste produktion vil kunne køres ind i databasen, hvilket betyder, at vores medlemmer vil blive knyttet til de relevante produktioner. Samtidig vil en database gøre det lettere for folk med ophavsret at få udbetalt penge fra CopyDan,« siger Lone Amtrup.

For tv-stationerne handler projektet om at spare dyrebare sekunder i slutningen af programmerne, som i dag bliver brugt på rulleteksterne, siger Jens Henrik Hansen fra TV 2:
»Vi får pludselig nogle sekunder, som giver os bedre mulighed for at sælge de næste programmer i et vindue, der bliver større og uden forstyrrende akkreditering. Det betyder flere seere til de programmer, som man kan sælge bedre – og det er til fordel både for dem, der laver programmerne, og dem, der viser dem,« siger Jens Henrik Hansen.

Projektet har været undervejs i flere år. For et halvt år siden lavede man en dummy af databasen for at teste systemet, og i øjeblikket er man i gang med at lave aftaler med de forskellige fagforbund, der er involveret. Der er umiddelbart positive tilbagemeldinger fra de fleste – undtagen Skuespillerforbundet.
»Det er stadig en udfordring af få skuespillerne med på ideen,« siger Jens Henrik Hansen.

Derfor handler projektet i første omgang om de programmer, som ikke er fiktion. Formand for TVGruppen under DJ Nicolai Würtz har også overvejet tabet af den eksponering, rulleteksterne giver, men han mener ikke, at det skal stå i vejen.
»Ulempen ved en database er, at vi mister vores umiddelbare eksponering. Men det er ikke et rationelt argument. Tv-branchen er ved at ændre sig markant, og vi skal følge med. Men det er vigtigt, at vi stadig holder fast på vores ophavsret,« siger Nicolai Würtz, der er overvejende positiv over for databasen:

»Som udgangspunkt er ideen rigtig god, for tv-krediteringerne fungerer ikke optimalt på nuværende tidspunkt. Jeg kan sagtens se det fornuftige og praktiske i en database, der fungerer på samme måde som for eksempel LinkedIn eller IMDb. Det vil være brugbart for branchen,« siger Nicolai Würtz.

Jens Henrik Hansen forsikrer, at projektet kun bliver realiseret, hvis alle parter mener, at de får noget ud af det. Gør de det, håber arbejdsgruppen på at gå i luften med en database i slutningen af 2013.

0 Kommentarer