Der er penge i rulletekster

Snart skal 4,6 millioner kroner Copydan-penge fordeles blandt TVGruppens medlemmer. Otte kvinder i Slagelse bruger al deres arbejdstid på at læse rulletekster på tv, så pengene havner i de rigtige lommer.  

Irene Holmegaard Balling spoler direkte hen til rulleteksterne i TV Avisen fra 5. januar klokken 12. I skemaet registrerer hun, at vært er Charlotte Beder, og i de andre felter noterer hun navnene på blandt andre fotografer, programansvarlig, SNG, redaktion og producerne – som på denne udsendelse er Kasper Lange og Peter Grau Westergaard.

Irene Holmegaard Balling har arbejdet med tv-registrering siden 2009.
»Nogle gange tænker man: ”Nej, hun hedder da noget andet”,« siger hun.

En dag kaldte TV Avisen i rulleteksten for eksempel DR Sportens chef, Tine Bendix, for Tina Bendix.
»Vi kontaktede DR for at spørge, om der fandtes en Tina Bendix, eller om det var en stavefejl, og det var det,« siger Irene Holmegaard Balling, der forklarer, at fejl i navne betyder, at mennesker, der er berettiget til penge, ikke får, hvad de skal have.

Når en stor del af TVGruppens medlemmer i disse dage modtager den årlige portion ophavsretspenge fra Copydan, kan de passende sende en venlig tanke til Irene Holmegaard Balling og hendes syv kolleger i Registration Denmark i Slagelse. De har nemlig minutiøst kigget rulleteksterne igennem i samtlige programmer sendt på DR1, DR2, TV 2, TV3, TV2 Charlie og Zulu.

Og det er på baggrund af deres registreringer, at de 4,6 millioner kroner for året 2011 bliver fordelt. Jo flere gange man som tv-medarbejder er krediteret, jo mere får man udbetalt.
»Når jeg skal forklare mit arbejde, synes folk, det lyder skægt, at jeg sidder og ser fjernsyn hele dagen. Nogle gange taler vi selv om, at nogle burde komme med popcorn og cola til os,« fortæller Irene Holmegaard Balling.

Fornøjelsen er dog til at overse. Programmerne er komprimeret så meget, at man kun lige nøjagtigt kan læse det, det hele handler om – rulleteksterne.
Hver medarbejder følger rulleteksterne på bestemte tv-kanaler. Irene Holmegaard Ballings kanal er TV3, som ofte klipper væk fra rulleteksterne for at bringe reklamer.
»TV 2 og TV3 er værst til at klippe væk fra rulleteksterne eller gøre dem mindre. DR1 og DR2 kører altid rulleteksterne til ende. Hvis vi ikke kan se hele rulleteksten, finder vi den typisk via TV2 Play, Viaplay eller på nettet.«

Registration Denmark noterer alle navne i en række faggrupper på rulleteksterne – men heraf er det kun fastansatte på produktionsselskaber og freelancemedlemmer af TVGruppen, der kan få del i midlerne. Assistenter modtager ikke Copydan-penge. Fastansatte og tidsbegrænset ansatte i DR og TV 2 har deres egne puljer og søger hos deres medarbejderforeninger.


– foto: Jonas Pryner Andersen

0 Kommentarer