”Jeg håber stadig, at det hele bare er en dårlig joke”

Færre jobs og mere stress i tv-branchen. Det bliver konsekvenserne, hvis DR beskæres med 20 procent, vurderer formand for Film & Tv-Gruppen i DJ. ”Vi kan simpelthen ikke spare mere på de enkelte projekter,” siger han: ”Der er en underlig stemning i øjeblikket. Vi afventer alle at få svar på, hvor de vil skære”

”Det er en mavepuster. Når jeg taler med mine kolleger, kan jeg fornemme, at de er overraskede over størrelsen på nedskæringen. Der er en underlig stemning i øjeblikket. Vi afventer alle at få svar på, hvor de vil skære.”

Sådan fortæller Johannes Pico, formand for Film & Tv-Gruppen i Dansk Journalistforbund (DJ), om situationen i tv-branchen – efter at regeringen og Dansk Folkeparti fredag fremlagde planer om at reducere DR med 20 procent

Film & Tv-Gruppen er en specialgruppe i Dansk Journalistforbund, der repræsenterer omkring 1.780 medarbejdere i film- og tv-branchen.

Johannes Pico repræsenterer blandt andet tilrettelæggere, klippere og fotografer, som arbejder i det private produktionsmiljø, og freelancere, der hopper ind og ud af DR. Han understreger, at det private produktionsmiljø og freelancere spiller en stor rolle i DR's produktion.

"Jeg håber stadig, at det hele bare er en dårlig joke. Og at der lige pludselig er en politiker, der springer frem og siger: ”Vi skal kun spare fem procent”,” siger Johannes Pico.

Kan miste en halv milliard årligt

Mediekommentator Lasse Jensen vurderede over for Journalisten i fredags, at dansk indholdsproduktion mister omkring en halv milliard kroner om året, hvis besparelserne realiseres.

Det er på trods af, at besparelserne – ifølge regeringens udmeldinger – blandt andet skal finansiere en overførsel af 75 millioner kroner til medieproduktion uden for DR.

Både DJ og det europæiske journalisforbund EFJ har udtrykt skarp kritik af planerne.

Færre jobs

Johannes Pico vurderer, at det både vil gå ud over tv-branchens økonomi og det psykiske arbejdsmiljø, hvis besparelserne bliver til virkelighed. 

”Vi løber i forvejen så hurtigt, vi kan, når vi laver tv,” siger han.

”Vi kan simpelthen ikke spare mere på de enkelte projekter. Hvis der skal skæres yderligere, kan jeg desværre ikke se andre muligheder, end at man skærer ned på antal af produktioner, og jeg frygter, at det både bliver internt i DR og eksternt,” fortæller Johannes Pico.

Samtidig mener han dog, at det er for tidligt at gætte på, hvordan besparelserne konkret vil påvirke branchen.

Mere stress

Journalisten har tidligere beskrevet, hvordan den danske film- og tv-branche er plaget af stress for tiden.

Johannes Pico, hvis besparelsen bliver en realitet  kan dét så i sig selv gøre stress-problemet endnu værre?

”Jeg forventer i hvert fald ikke, at der kommer flere jobs i branchen og mere økonomi til de forskellige projekter. Og dermed også være sagt, at jeg ikke tror, det letter på stressen blandt mine kolleger.”

Men hvorfor skulle det i sig selv være en stress-faktor, hvis der kommer færre arbejdsopgaver?

”Jeg frygter, at der kommer færre arbejdspladser, og at vi alle skal jage de få jobs, der kommer til at være. Og det giver jo stress,” vurderer Johannes Pico.

Håbede på større ekstern pulje

Johannes Pico fortæller, at man i branchen havde håbet på, at flere penge vil blive givet tilbage til det eksterne produktionsmiljø.

”Men det sker så desværre ikke. Det er noget demoraliserende,” siger han.

”Lige nu frygter jeg, at politikerne har åbnet hoveddøren på vid gab for de udenlandske spillere, og at danskproduceret indhold går svære tider i møde. Og dermed også, at der vil være mindre arbejde til mig og mine kolleger, der producerer dansk tv. Jeg ser ikke ligefrem YouTube og Google stå i kø for at få produceret dansk tv.”

”Politikerne taler ofte storladent om, at vi skal værne om den danske kultur og vores lille sprogområde. Men det lyder noget hult, nu da de skærer så dybt i DR, som man jo skal huske forgrener sig videre ud i det eksterne produktionsmiljø,” konstaterer han og afslutter:

”Men lad os lige slå koldt vand i blodet og afvente politikernes udmeldinger.”

Regeringen kommer med sit medieudspil efter påske. Derefter går de politiske forhandlinger i gang.

Opdateret 23/3 kl. 09.32: Vi har præciseret, hvem Johannes Pico repræsenterer. 

0 Kommentarer