DR-freelancer: ”DJ har slet ikke set den her udvikling komme”

Ny freelance-forening retter hård kritik mod Dansk Journalistforbund. Forbundets overenskomst med DR er medvirkende til den store utilfredshed blandt fotografer og klippere, lyder det. DJ-formand om mindsteløn på 276 kroner: ”Det er et fair kompromis”

DR møder hård kritik fra tekniske freelancere – såsom fotografer, klippere og lysmænd – for tiden. Som Journalisten skrev i sidste uge, er freelancerne vrede over, at DR har sænket freelance-lønningerne med virkning fra 1. januar. Det kommer efter en årrække, hvor mange freelancere har oplevet lønstilstand hos DR.

Utilfredsheden er så stor, at DR har måttet hyre freelancere ind fra Holland til at producere Melodi Grand Prix.

Nu langer freelancerne også ud efter Dansk Journalistforbund (DJ), der har en freelance-overenskomst med DR.

”DJ har slet ikke set den her udvikling komme. De har sovet i timen,” siger Søren Hiorth, der er freelance-fotograf for DR og medstifter af den nye forening 'Freelanceforeningen af 2018'.

Foreningen er oprettet for at gå i dialog med DR om sagen – uden om fagforbundene.

Lav mindsteløn trækker ned

Søren Hiorth hævder, at den mindsteløn, der fremgår af freelance-overenskomsten mellem DJ og DR, trækker hele lønfeltet ned.

Mindstelønnen til freelancere ligger på 276 kroner plus feriepenge, kan man læse i overenskomsten. Satsen stiger næste år til 279 kroner i timen. Aftalen skal genforhandles i 2020.

Og det er ikke godt nok, mener Søren Hiorth

”Det er jo klart, at DR vil fortsætte med at afskedige fastansatte for så at hyre freelancere ind, som er meget billigere i drift på grund af de lave satser i overenskomsten,” siger han.

”Hvorfor har man indgået så dårlige overenskomster for freelancere i DR? Forestiller man sig, at timeprisen nærmest bare er en måneds lønning divideret med et månedsværk på 160 timer?” spørger han.

160 timer á 276 kroner svarer til en månedsløn på lige over 44.000 kroner. Det er tæt på gennemsnitslønnen for DJ-medlemmer, der i oktober 2017 lå på 45.875 kroner inklusive pension. 

Men sådan kan man ikke regne en freelanceløn ud, mener Søren Hiorth.

”Hvis dét er regnestykket (altså en månedsløn divideret med 160 timer, red.), så må man have forudsat, at der skulle indgås længere kontrakter. Men når det drejer sig om daglejere, så er det alt for lavt sat,” siger han.

I denne artikel forklarer tv-fotografen Ivan Strand, hvorfor det kan være svært at få tingene til at hænge sammen som freelancer i tv-branchen, hvis ikke man får en væsentligt højere timeløn end fastansatte.

Werge: ”Et fair kompromis”

Journalisten fremlægger kritikken for formanden i DJ, Lars Werge. Han oplyser, at forbundet har kendt til kritikken i noget tid.

”Der har været møder, som DJ har deltaget i, og vores tillidsfolk i DR har også haft dialog og møder med nogle af de berørte,” siger han.

Er 276 kroner i timen – plus feriepenge – en fair pris for en daglejer, der skal bruge en stor del af sin tid på at springe fra job til job, og som ikke får pension?

”Det er mindsteprisen, som vi har forhandlet os frem til. Mange af freelancerne har heldigvis gennem årene kunnet forhandlet sig til højere honorarer,” siger Werge og fortsætter:

”Men når der er en aftale mellem to parter, så må det være udtryk for, at det er et fair kompromis. Men jeg hæfter mig netop ved, at det er en mindstepris.”

Der er trods alt en aftale

Werge hæfter sig også ved, at DJ trods alt har en aftale med DR.

”Der er produktionsselskaber, hvor vi ikke har aftaler. Hvor freelancerne er overladt til egen forhandlingskraft,” siger han og understreger:

”DR er stadig over mindstelønnen. Man kan så diskutere, hvor elegant det er."

De aktuelle freelance-lønninger hos DR, som Journalisten er bekendt med, ligger på omkring 300 kroner i timen plus feriepenge.

Lars Werge, er du enig i det princip, at en daglejer skal have en væsentligt højere timeløn for at ramme den samme månedsløn som en fastansat?

”Ja, det ligger i hele vores freelancestrategi og har gjort det i årevis, som en del af vores rådgivning. At når man er freelancer – eller daglejer – så skal man huske også at tage en takst, der inkluderer feriepenge, pension, værn mod sygdom og så videre. Så ja, timelønnen skal som udgangspunkt være højere.”

Mener forbundet, at lønnen bør være højere hos DR, end den er nu?

”Ja, det er dét, vi går til forhandlinger på, og vi får dem også forbedret fra overenskomst til overenskomst. Det er en løbende proces,” siger Lars Werge.

”Jeg forstår deres frustration”

DJ-formanden understreger dog, at han forstår freelancernes situation:

”Jeg forstår deres frustration,” siger Lars Werge.

Hvad synes du om, at der nu er opstået en ny forening, der vil gå uden om forbundene?

”Det er op til DR, om de vil indlede en forhandling med dem. Det er jo os, der har en aftale med DR. Den bliver ikke forandret af, at nogle andre får en anden aftale,” siger Werge.

I sidste uge svarede Nikolas Lyhne-Knudsen, direktør for Økonomi, Teknologi og Medieproduktion i DR, til Journalisten på freelancernes generelle kritik. Læs hans svar her

Præciseret den 13. februar kl. 09.54 med reference til gennemsnitsløn for medlemmer af DJ.

3 Kommentarer

Casper Lyngby
19. FEBRUAR 2018
Og foreningens mål er ikke
Og foreningens mål er ikke overenskomst! Det er NGO arbejde for bedre vilkår... Den vil meget gerne arbejde sammen med DJ.
Casper Lyngby
19. FEBRUAR 2018
Alle ENG fotografer på DR
Alle ENG fotografer på DR nyheder får overenskomst og ikke en krone mere! Ingen forhandling.
Rasmus Preston
15. FEBRUAR 2018
De fastansattes stillinger
De fastansattes stillinger smuldrer bort, og det samme vil ske for Dansk Journalistforbund, hvis de ikke vil kæmpe for deres freelance-medlemmer. Sikke en tynd omgang.