HB-medlem: Selvfølgelig er layout journalistisk arbejde

Det er indlysende, at sidelayout af Berlingske og BTMX er journalistisk arbejde, lyder det fra Karen Hedegaard fra journalistforbundets hovedbestyrelse. Hun er dermed uenig med direktør for bureauet Wunderkind, der mener, layout ikke er journalistisk arbejde

Det er helt misforstået, når direktør i bureauet Wunderkind Anders-Peter Landert siger, at sidelayout af Berlingske og BTMX ikke er journalistisk arbejde. Det siger grafisk designer Karen Hedegaard, der er medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund og kasserer i Visuelt Forum.

”Jeg har en anden opfattelse”, siger hun.

”Journalistik handler ikke kun om at skrive bogstaver. Det handler også om, at journalister, fotografer og layoutere indgår i et redaktionelt samarbejde, hvor de bidrager til det samlede journalistiske produkt på hver deres måde,” forklarer hun.

Alt tyder på en HK-overenskomst

På et møde i går mellem Wunderkind og medarbejderne fra Berlingske/BTMX, kom det frem, at Anders-Peter Landert har kontaktet HK vedrørende muligheden for at tegne en overenskomst.

”Når der ikke er noget journalistisk arbejde, og Anders-Peter Landert kontakter HK, kan du godt lægge to og to sammen. Alt tyder på, at folk kommer over på HK’s overenskomst,” sagde tillidsmand på BTMX Rasmus Skat Andersen tidligere i dag.

Wunderkinds direktør, Anders-Peter Landert, forklarede, at medarbejderne fra BTMX/Berlingske ikke vil blive ansat i Wunderkind til at lave journalistisk arbejde.

”Det er rent layout”

Medarbejderne skal overflyttes, fordi Berlingske Media ønsker at outsource.

”Opgaven her hos os er ikke journalistik. Det er rent layout,” sagde Anders-Peter Landert.

Men er det ikke journalistisk arbejde at være layouter?

”Det synes jeg ikke, det er. Der er masser af grafisk arbejde lavet af folk, som ikke er journalister,” forklarede han.

Det visuelle er vigtigt for formidlingen

Karen Hedegaard mener, at det er udtryk for manglende faglig respekt for layouternes faglighed, at man ikke ser det som journalistisk arbejde.

”Journalisters og kommunikationsfolks ord og budskaber er ikke meget værd, hvis de ikke bliver formidlet visuelt. Det visuelle forstærker det, der bliver fortalt, og fanger læserne,” siger hun.

De medarbejdere, der siger ja til at skifte fra Berlingske/BTMX til Wunderkind, skal sidde på en helt anden adresse end resten af redaktionen. Det er ikke optimalt for samarbejdet, siger Karen Hedegaard.

”Men det er en tendens i tiden, at man ikke ser vigtigheden i at holde det i huset.”

Har ikke hørt argumentet før

Hun henviser til, at Ekstra Bladet fyrede alle layoutere i 2016, og at Egmont i 2015 outsourcede en del af layoutet til Vietnam.

Men Karen Hedegaard har ikke tidligere hørt argumentet, at layoutere, der arbejder for nyhedsmedier, slet ikke laver journalistik.

”Jeg har ikke hørt det sagt så direkte før. I hvert fald ikke formuleret på den måde.”

Da Berlingske Media i februar 2018 varslede, at sidelayoutet af Berlingske og BTMX flyttes til Wunderkind, sagde koncerndirektør Anders Krab-Johansen, at det ville sikre god kvalitet og høj fleksibilitet.

Design af international kvalitet

Men Berlingske Media har allerede kvalitet og fleksibilitet, mener Karen Hedegaard.

”Indtil nu har Berlingske og BTMX haft en høj fleksibilitet, fordi alle på redaktionen har let ved at tale sammen, fordi de sidder i samme lokale,” siger hun.

Også Berlingskes layout er allerede af høj international kvalitet.

”I 2011 blev avisens nye design for eksempel kåret som Europas flotteste avisdesign i European Newspaper Award. Og senest vandt Berlingske fem priser ved Society for News Design Scandinavia’s prisuddeling i 2017,” siger hun.

4 Kommentarer

Janne Poulsen
12. APRIL 2018
Det er måske lidt sent at
Det er måske lidt sent at Journalistforbundet vågner op i denne sag. De fleste har allerede taget en fratrædelse
Claus Iwersen
12. APRIL 2018
Kære Thomas

Kære Thomas
Tak for tippet. Det er vi i gang med.

Stor hilsen

Claus Iwersen
Forhandlingschef, DJ
Thomas Szlavik
12. APRIL 2018
Prøv at kigge i DJ's arkiver.
Prøv at kigge i DJ's arkiver. Striden mellem journalister og typografer om layuot var ret voldsom, da dansk typografforbund i slutningen af 1990'erne meldte sig ind i HK.
Der kan ligge afgørelser, aftaler eller måske ligefrem en faglig voldgift, der støtter vores synspunkt. Vi vandt i hvert fald den gang over HK - desværre husker jeg ikke længere detaljer og har heller ikke længere noget arkiv.

Kammeratlig hilsen
Thomas Szlavik
Karina Bjerregaard
12. APRIL 2018
"Der er masser af grafisk
"Der er masser af grafisk arbejde lavet af folk, som ikke er journalister,” siger Anders-Peter Landert.
Ja, grafisk arbejde er fx. lavet af grafiske designere! Men det betyder ikke, at det ikke er en væsentlig del af den samlede, journalistiske formidling.