
Pressefotograferne er utilfredse med forringet freelanceaftale hos Ritzau Scanpix. Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det er en ommer. Sådan lyder det fra Pressefotografforbundet (PF), der ikke vil acceptere den forringede rammeaftale for freelancefotografer, Ritzau Scanpix præsenterede i sidste uge.
Sammen med Dansk Journalistforbund vil Pressefotografforbundet have vilkårene i rammeaftalen forhandlet bedre. Det kom PF frem til på et møde med de berørte fotografer i denne uge.
”Pressefotografforbundet og DJ vil tage kontakt til Ritzau Scanpix med henblik på at få blødt deres fremtidige rammeaftale op. Fotograferne er, for at sige det mildt, meget frustrerede,” siger Lars Lindskov.
PF: Aftalen er for vidtgående
Det er særligt ét punkt, der har vakt stor kritik hos fotograferne. Rammeaftalen har lagt op til, at der fremover ikke skal være betaling for videresalg af nye billeder taget til Ritzau Scanpix.
”Der er stor utilfredshed med, at Scanpix til tid og evighed kan sælge billeder med stor fortjeneste. Alle anerkender, at markedet er presset, men det er for vidtgående, at provisionen bliver stoppet i al fremtid,” siger Lars Lindskov.
Allerede nu er der et vindue på 14 dage, hvor nye billeder taget til Ritzau Scanpix kan blive solgt videre til internationale billedbureauer og nyhedstjenester, uden at fotograferne skal have provision for videresalg.
Det anerkender Lars Lindskov. Men:
”En ting er, at vi har en forståelse for nyhedstjenesten. Men at billeder kan blive solgt til bogforlag eller kommercielle foretagender uden provision er ikke acceptabelt,” siger han.
Han og Pressefotografforbundet opfordrer til, at man eksempelvis hos Ritzau Scanpix finder en løsning, hvor billeder i en længere periode end 14 dage kan videresælge billeder uden provision.
Køber ikke argument om konkurrence
Lars Lindskov mener, det særligt er et problem set i lyset af, at betalingen i freelanceaftalen ikke er blevet bedre på Ritzau Scanpix i flere år.
”De vil have øgede rettigheder uden at forhøje betalingen. Det er for os uforståeligt. Priserne, der er nu, kom på plads i 2003 og har ikke været reguleret siden. Hvis man tænker på den almindelige prisudvikling og lønudvikling, er det ikke holdbart,” siger Lars Lindskov.
Ritzau Scanpix argumenterer for, at de har brug for bedre muligheder for at klare sig i den internationale konkurrence – har de ikke ret i det?
”Nej, det mener jeg ikke. Jeg har stor forståelse for, at medieverdenen er presset økonomisk. Men de billeder, danske fotograferer leverer fra nationale begivenheder, skal de ikke konkurrere med internationale billedbureauer om,” siger han.
Ikke muligt at forhandle
På Ritzau Scanpix afviser direktør Kris Kjær Nielsen, at det er muligt at forhandle om aftalen.
”Den aftale er lavet for at være i sync med virkeligheden i branchen. Det er et udtryk for vores bedste bud på en struktur og økonomi, som er bæredygtig i forhold til markedet. Det er helt afgørende,” siger Kris Kjær Nielsen.
PF foreslår at forhandle om vilkårene for videresalg, eksempelvis at udvide, hvor lang tid videresalg er uden provision for nyhedstjenesten. Er det ikke noget, I kan kigge på?
”Vi har også haft det i vores overvejelser. Men det er ikke en mulighed. For os handler det om at tiltræde den standard, der er på nyhedsbureauer internationalt. Der er fuld videreudnyttelse af alt, hvad der bliver produceret, standard,” siger han.
Skal mødes med fotograferne
Ritzau Scanpix har inviteret de berørte fotografer til møde tirsdag og onsdag i den kommende uge. Her håber Kris Kjær Nielsen at kunne forklare, hvorfor den nye freelanceaftale ser ud, som den gør.
”Jeg synes, det ville være ærgerligt, hvis vi på baggrund af denne debat får en situation, hvor flere fotografer venter med at skrive under med udsigt til en forhandlingsrunde. De skal vide, at denne aftale er meget velovervejet,” siger han.
Lars Lindskov mener ikke, at argumentationen med den internationale konkurrence holder – hvad tænker du om det?
”Vi er i denne branche forpligtet til at se i krystalkuglen og vurdere, hvad der kommer længere nede ad vejen. Lars Lindskov henviser til den konventionelle konkurrence. Men det er mere nuanceret end som så,” siger han og tilføjer:
”Markedet udvikler sig hele tiden, så i dag kommer konkurrencen ikke bare fra de udenlandske billedbureauer. Den kommer også fra brugergenereret indhold, en journalist med en iPhone, genrebilleder eller medier, der tager deres egne arkivbilleder.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.