Fotograf Martin Lehmann frifindes

Vestre Landsret har netop afsagt dom i sagen mod Politiken-fotograf Martin Lehmann. Han frifindes for at have forstyrret den offentlige orden, da han i 2015 trodsede politiets ordre om at fjerne sig fra en motorvej, hvor flygtninge og migranter vandrede mod Sverige (Senest opdateret kl. 15.13)

Politiken-fotograf Martin Lehmann frifindes af Vestre Landsret i Viborg for at forstyrre den offentlige orden.

Det skriver landsretten i et domsresumé.

Martin Lehmann blev for over tre år siden tiltalt for at forstyrre den offentlige orden, fordi han modsatte sig politiets ordre om at forlade den motorvej i Sønderjylland, hvor 300 flygtninge og migranter vandrede fra Padborg mod Sverige.

Han blev i januar frifundet ved byretten i Sønderborg, men anklagemyndigheden ankede dommen. Derfor rullede sagen mandag i landsretten i Viborg. 

I sin afgørelse slår Vestre Landsret fast, at politiets påbud om, at pressen skulle forlade motorvejen den septemberdag i 2016 ”under de foreliggende omstændigheder ikke var lovligt”.

I dommen lægges der vægt på, at hensynet til nyhedsformidlingen overstiger hensynet til politiets mulighed for at håndtere en usædvanlig situation. Læs hele dommen her

En principiel sag

Tirsdag sagde Martin Lehmann til Journalisten, at han ikke forventede, at sagens udfald ville få de store konsekvenser for hans hverdag. 

”Uanset om jeg bliver dømt eller frifundet, fortsætter arbejdet altid dagen efter. Og jeg bliver ved med at løfte blikket, kigge og dokumentere, selv om myndighederne siger, jeg ikke må,” sagde han.

Ifølge Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, er sagen vigtig og principiel for hele branchen. Det sagde han i går til Journalisten.

Werge er glad og tilfreds

Efter dagens frifindelse af Martin Lehmann er han ”glad og tilfreds”.

”Det er klart, at det modsatte tilfælde ikke som sådan ville have nogen direkte betydning for Martin Lehmann. Det havde drejet sig om en bøde på 1500 kroner,” siger Lars Werge.

”Men når det alligevel er så vigtigt, er det jo, fordi en modsat kendelse ville have haft en begrænsende virkning på pressens udfoldelsesmuligheder,” siger han.

”Det ville have betydet, at politiet og myndighederne kan bestemme, hvornår pressens dokumentation af begivenheder skal slutte. Det er noget, pressen selv skal bestemme, og det har denne her stadfæstelse af dommen fra januar understreget,” siger han.

En god dag for pressefriheden

Også hos Martin Lehmanns arbejdsgiver er der glæde over dagens kendelse. Politikens chefredaktør, Christian Jensen, kalder det en god dag for pressefriheden. 

"Vi har fået slået fast, at man som journalist og fotograf kan dække væsentlige begivenheder, når de udspiller sig i det offentlige rum," siger han. 

Christian Jensen fortæller, at Politiken gennem hele forløbet har ment, at Martin Lehmann passede sit arbejde på rigtig vis den septemberdag på den sønderjyske motorvej. 

"Men det blev han på ulovlig vis forhindret i, og det er blevet fastslået nu. Frifindelsen bekræfter os bare i, at vi selvfølgelig skal være til stede – og også blive der – når der udspiller sig væsentlige begivenheder," siger han.

Opdateret kl. 10.57 med kommentar fra Lars Werge

Opdateret kl. 15.18 med kommentar fra Christian Jensen

1 Kommentar

Emil Eiberg-Jensen
4. OKTOBER 2018
Det er uholdbart at en
Det er uholdbart at en pressefotograf skal have lov til at sabotere politiets arbejde med at forhindre motorvejs fodgængere,
i at bringe sig selv og motorvejs billister i modsat vognbane i fare,
via ved sin tilstedeværelse at opmuntre til at de ulovlige fodgængere fortsætter deres ulovlige vandring på en travl motorvej.


Dommen bør ankes til højesteret.