Fortæl hvor historien kommer fra

Hvis de skjulte afsendere på mediernes historier kom frem i lyset, ville journalistikken vinde troværdighed og medierne anstrenge sig mere. Sådan lød det på sidste stop i DJs etikturne

Hvis de skjulte afsendere på mediernes historier kom frem i lyset, ville journalistikken vinde troværdighed og medierne anstrenge sig mere. Sådan lød det på sidste stop i DJs etikturne

»Kunne man forestille sig, at man lavede en varedeklaration på journalistik, som en del af de reviderede etiske retningslinjer?«

Det spørgsmål stillede Lars Werge, næstformand i DJ, på O-gruppens debatmøde om etik og kvalitet i medie og kommunikationsbranchen. Mødet var sidste stop i en etik-turne, der skal danne bund for arbejdet med justering af de presseetiske regler og en diskussion af kommunikationsetik. De endelige formuleringer bliver besluttet på delegeretmøde i april 2013.

Lars Werges spørgsmål kom som opfølgning på en debat blandt de 20 fremmødte, om hvordan mediernes troværdighed kunne forbedres, ved at gøre journalistikken mere gennemsigtig. Lars Werge argumenterede selv for en varedeklaration.

»Nogle gange præsenterer morgenaviserne en historie, som noget hvor alle de journalistiske orgelpiber står og synger, men så kan man godt gennemskue, når man læser den, at der er nogle interesseorganisationer, der har en interesse i, at den kommer frem. Så kunne det måske være meget godt med en varedeklaration, der viste, hvem der har biddraget til en historie,« sagde Lars Werge.

Kun få medieskabte ideer

Han fik opbakning fra studieleder for Center for Journalistik på RUC, Mark Blach-Ørsten. Han var sidste år med til at lave en analyse af en repræsentativ nyhedsuge, og den viste, at kun otte ud af 41 dagbladsforsider var historier, som medierne selv havde researchet sig frem til:

»Mit bud er, at det gælder endnu færre historier inde i avisen. Så hvis man deklarerede, så kunne det godt være, at medierne ville begynde at få en dårlig smag i munden, hvis de aldrig udkom med noget, de havde fundet frem selv, og det kunne virke motiverende,« sagde Mark Blach-Ørsten.

Werge sagde desuden, at han ikke ville blive overrasket, hvis journalister såvel som kilder begynder at offentliggøre råbånd og lignende i fremtiden.

Ud over Mark Blach-Ørsten og Lars Werge var Journalistens redaktør Øjvind Hesselager inviteret som taler. Han åbnede for maskinrummet til fagbladet og især journalisten.dk og forklarede blandt andet, hvordan overgangen til internetjournalistik kræver satsninger og prioriteringer, hvorfor nyhedsmusklen på journalisten.dk nu også er blevet dobbelt så stor som tidligere.

0 Kommentarer