Forslag: Sådan gør vi vores rettelser synlige

Med en simpel teknisk løsning kendt fra blandt andet Facebook kan medier gøre alle rettelser i en online-artikel synlige for læserne, siger Filip Wallberg. »Det er ikke raketvidenskab, men vil øge mediernes troværdighed.« I en aktuel sag rettede DR i en artikel, uden at læserne kunne se det

»Som journalister stiller vi høje krav til vores kilder om dokumentation og gennemsigtighed. Men når vi selv redigerer i vores net-artikler, gør vi ikke nødvendigvis ændringerne synlige for nogen.«

Sådan siger Filip Wallberg, redaktør for sociale og digitale medier hos Jysk Fynske Medier. I et indlæg på sin blog slår han på tromme for, at vi som journalister skal blive bedre til at erkende, beskrive og beklage vores fejl.

Og han har et konkret forslag til, hvordan netop gennemsigtigheden om fejl og rettelser i online-journalistik kan øges:

»Mit forslag er såre simpelt. Det handler ganske enkelt om, at vi indbygger en historik i alle vores artikler, som er synlig for brugerne. På den måde bliver alle redigeringer og tilføjelser dokumenteret af systemet, og alle, der har interesse i det, kan gå tilbage og se ændringerne,« siger Filip Wallberg.

Der vil altid blive begået fejl 

Forslaget kommer oven i en aktuel sag fra DR, som Journalisten i går beskrev.

Her blev der ad flere omgange ændret i væsentlige oplysninger i en allerede publiceret artikel, uden at læserne fik forklaret, hvad og hvorfor der var lavet om.

DR har beklaget forløbet, hvor rettelserne først efter seks dage blev deklareret over for læserne i henhold til DR’s egne etiske retningslinjer for rettelser på nettet.

»Det er enormt positivt og prisværdigt, at DR rent faktisk har nogle retningslinjer for det her. Det er første skridt. Problemet er bare, at uanset hvor gode retningslinjerne er, så vil der blive begået fejl. Derfor bør det automatiseres i systemet, så vi ikke kan løbe fra vores fejl, og så brugerne altid kan gå tilbage i arkivet,« siger Filip Wallberg.

Ikke teknisk krævende

Filip Wallberg forklarer, at hver gang man trykker ’gem’ i sit CMS-system, skal systemet sammenligne den aktuelle udgave af ens artikel med den forrige version. Hvis der sker væsentlige ændringer, skal den gemme begge versioner.

Funktionen er allerede kendt fra blandt andet Facebook, hvor man som bruger kan tjekke alle tidligere versioner af et opslag.

Er det ikke både dyrt og teknisk svært at indføre på et nyhedssite?

»Det er bestemt hverken svært eller teknisk krævende – flere CMS-systemer understøtter det allerede. Som alle andre udviklingsprojekter tager det selvfølgelig tid, men for mig at se er det et nødvendigt skridt, vi bliver nødt til at tage. Det er ikke raketvidenskab, men det vil øge mediernes troværdighed,« siger Filip Wallberg. 

Tror du, almindelige læsere vil benytte sig af muligheden?

»Jeg tror, der er ganske få, som vil gå tilbage i historikken og se, hvordan en historie har udviklet sig. Men ikke desto mindre vil det øge vores troværdighed og gennemsigtighed for dem, der aktivt søger det,« siger han. 

Vil I indføre det her i jeres CMS-system på fyens.dk?

»Det bliver overvejet. Intet er besluttet, men jeg presser på, for jeg mener, at det er vigtigt,« siger Filip Wallberg. 

0 Kommentarer