Flere medier skruede op for dækning af svensk valg

Valget i Sverige ryddede fladerne på DR2 og TV 2 News søndag aften, og Radio24syvs morgenhold sendte fra Sverige mandag morgen. Sverige er i en særlig situation, mener TV 2’s nyhedschef

Der har været svensk valg for alle pengene til de danske mediebrugere søndag og mandag.

DR har blandt andet lavet portrætter af valgets hovedpersoner frem mod valget, og søndag aften ryddede det svenske valg DR2’s flade i tre timer. Også TV 2 News fyldte fladen med svensk valg søndag aften, og Radio24syv sendte mandag hele morgenholdet til nabolandet på den anden side af Øresund for at rapportere om det svenske valg.

I DR har man forberedt dækningen af det svenske valg i månederne op til valget, siger udlandschef Johan Engbo.

”Vi har generelt over de senere år valgt at opprioritere dækningen af europæiske valg, og det gælder også det svenske valg. Noget af det, som har gjort det svenske valg særligt, og som også har været en tendens andre steder, er, at de etablerede partier – særligt Socialdemokraterne – har stået til tilbagegang, mens yderpartierne – i Sverige særligt Sverigedemokraterne – har stået til fremgang.”

Sverige gør tingene anderledes

Også Radio24syv har også haft ekstra fokus på det svenske valg i radiokanalens udsendelser, fortæller chefredaktør Jørgen Ramskov.

”Det er et af vores nabolande, et land, som gør tingene på flygtninge-indvandrerområdet anderledes, end vi gør både i Danmark og Norge. Ikke bare i forhold til, hvor mange som får asyl, men også i forhold til, hvordan man diskuterer emnet. Så det har været et vigtigt valg for os at dække,” siger Jørgen Ramskov.

TV 2 har haft et hold på 10 mand i Sverige til at dække valget, blandt andet valgte stationen at have studievært Cecilie Beck med fra Stockholm i stedet for fra hjemmebanen i Odense. Og søndag aften stod den på svensk valgaften på TV 2 News.

Et valg præget af flygtningedebat

Ifølge nyhedschef Jacob Kwon har valget i nabolandet fyldt meget, fordi Sverige på flere måder er i en særlig situation:

”Man kunne jo se på forhånd, at resultatet af det her valg formentlig ville falde ud, så der ikke ville være et klart svar på, hvem som skulle danne regering. Og det er så også det, der er sket. Derudover er det det første valg, siden vi så de store flygtningestrømme i efteråret 2015. Det har selvfølgelig også præget valget,” siger Jacob Kwon.

Han tilføjer, at det blandt andet har gjort det vigtigt at holde øje med det højreorienterede parti Sverigedemokraternes rolle og størrelse.

En kløft mellem venstre og højre

Jacob Kwon fortæller, at TV 2 i deres dækning har forsøgt at dække valget så nøgternt som muligt, men samtidig afspejle de forholdsvist skarpe holdninger, der er i Sverige.

”Vi ville gerne afspejle den kløft, der er i flygtningedebatten i den svenske befolkning – fra meget højreorienterede til meget venstreorienterede holdninger. Jeg har også indtryk af, at det er en kløft, som er dybere og bredere end i Danmark,” siger han.

Flygtningedebatten har også præget dækningen af det svenske valg på DR og Radio24syv, selv om både Johan Engbo og Jørgen Ramskov lægger vægt på, at DR og Radio24syv også har bragt en række historier om blandt andet den svenske velfærdsdebat.

Men flygtningepolitik har været et uundgåeligt emne.

”Sverigedemokraterne har en meget kritisk tilgang til hele indvandringen. En del af det, de står for, vil de andre partier ikke være med til at samarbejde om. Det gør dem væsentlige at fortælle om,” siger Johan Engbo.

Måske virker meningsmålinger igen

Jørgen Ramskov hæfter sig ved, at Sverigedemokraterne har fået en mindre del af stemmerne end forudset af meningsmålingerne. Modsat det danske folketingsvalg i 2015, hvor Dansk Folkeparti landede på en markant større del af stemmerne, end meningsmålingerne havde forudset.

”Dansk Folkeparti har jo på det nærmeste officielt udnævnt Sverigedemokraterne til deres søsterparti. Det bliver spændende ved valget i Danmark, om der er kommet et gennembrud med meningsmålingerne, så man godt tør sige, hvem man vil stemme på,” siger Jørgen Ramskov.

Jacob Kwon mener, at den svenske valgkamp på ét punkt giver et forvarsel om den kommende danske:

”Vi kommer nok også til at se i Danmark, at hele spørgsmålet om regeringsdannelse kommer til at tage længere tid, fordi blokkene også i Danmark er i opløsning,” siger han.

1 Kommentar

Troels Rasmussen
10. SEPTEMBER 2018
Næsten alle danske medier tog
Næsten alle danske medier tog fejl i deres forudsigelser - bygget på svenske meningsmålinger. Det viste sig, at 75% vælgerne eksemplevis støtter EU-positive partier. Både SD og Venstrepartiet gik frem, men slet ikke i den målestok, danske medier havde forudsagt.
Det samme gælder indvandringsspørgsmålet. Her der også klart flertal imod SDs holdninger.
Den største fremgang blandt alliancen medlemmer fik det parti, der har været klarest i deres modstand mod SD, så svenskerne vidste,hvad de stemte på.
Alligevel skal man nu opleve de danske medier beskylde de partier, der repræsenterer 82% af vælgerne for at være udemokratiske.
Og nu er den også gal med det svenske valgsystem, som danske medier mener har skadet SD. Ja, det er godt nok også et mærkeligt system, men det har fungeret på samme måde i årtier og er altså ikke opfundet til lejligheden.
Det ville klæde medier at erkende, at de har oversolgt SDs mulige fremgang - selvfølgelig fordi det var en god historie med det folkelige oprør mod eliten.
Men en elite på 82%??? Det er voldsomt, selv om alting jo som bekendt er større i Sverige.
Troels Rasmussen