
Partilederrunden Demokratiets Aften hos Danmarks Radio i DR Byen i København, mandag den 3. juni 2019. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Publikum var “elendigt”, og det var nøje udvalgt af DR. Sådan lød kritikken fra Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, i et tweet i går ovenpå DR’s afsluttende partilederrunde.
Det nøje udvalgte publikum havde ifølge formanden våde øjne og leverede klapsalver, hver gang der blev talt om modtagelse af flygtninge.
Elendigt publikum udvalgt nøje af DR . Klapsalver og våde øjne hver gang, der bliver talt modtagelse af flygtninge. Og stilhed når der bliver talt om asylstop og hjemsendelse #dkpol
— Pia Kjærsgaard (@Pia_Kjaersgaard) June 3, 2019
Men DR havde slet ikke udvalgt publikum, forklarer nyhedschef i DR, Thomas Falbe.
“Der var ingen kriterier for, hvem der kunne få billet til arrangementet. Der var ingen form for selektering. Det var først-til-mølle, og der kom folk fra hele landet,” siger han.
Man kunne tilmelde sig som publikum til Demokratiets Aften, som partilederrunden blev kaldt, på DR’s hjemmeside, og det var gratis at deltage. Thomas Falbe fortæller, at der blev udsolgt på halvanden uge.
DR: Vigtigt, at alle kunne deltage
DR har ingen statistik på, hvem der kom til arrangementet, hvor de kom fra, eller hvilke politiske overbevisninger, de havde.
Og mediehuset havde arrangeret busser fra forskellige dele af landet, der skulle fragte publikum til DR’s koncerthus i København, så geografi ikke blev en afgørende faktor for, hvem der kunne overvære debatten live.
Men kan man ikke omvendt sige, at DR har et ansvar for at have et publikum, hvor de politiske holdinger er bredt repræsenteret?
“Det øjeblik, man foretager en udvælgelse, vil man kunne diskutere præmissen for udvælgelsen, og der vil altid være nogen, der mener, man skulle lægge andre præmisser til grund for udvælgelsen. Det, tror jeg, ville give endnu mere diskussion,” siger Thomas Falbe.
“Jeg synes, det vigtigste er, at vi giver alle interesserede fri adgang til at kunne deltage. Debatten ville få en helt anden karakter, hvis man skulle udvælge publikum på baggrund af politisk overbevisning, så det blev politisk repræsentativt,” siger han.
Thomas Falbe kan ikke genkende Folketingets formands observation af, at der kun var klapsalver, når politikerne talte om at modtage flygtninge.
“Jeg oplevede, at der var mange, der fik bifald. Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, fik også bifald. Det kan vi ikke styre. Det er en del af dynamikken sådan en aften. Det giver en særlig stemning at have publikum på, for politikerne taler ikke kun til en studievært men også til rigtige mennesker, som selv har valgt at være der,” siger han.
Journalisten har rakt ud til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, for at få uddybet kritikken, men hun er endnu ikke vendt tilbage. Artiklen opdateres, hvis hun vender tilbage.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.