Falsk frygt for mobil-virus oversvømmer danske medier

Den nye mobil kan få en virus, der sender dyre sms'er, som ejeren skal betale for. Det kunne mere end 20 medier afsløre, blandt andre Ritzau og DR. Baggrunden var en russisk pressemeddelelse. Det passer bare ikke helt.

Den nye mobil kan få en virus, der sender dyre sms'er, som ejeren skal betale for. Det kunne mere end 20 medier afsløre, blandt andre Ritzau og DR. Baggrunden var en russisk pressemeddelelse. Det passer bare ikke helt.

Nyheden fejede igennem det danske mediebillede tirsdag, da det russiske it-firma Kaspersky Lab kunne afsløre i en pressemeddelelse, at de havde opdaget en ny mobilvirus. Den såkaldte 'trojaner' rammer smart phones med det såkaldte Android-styresystem og sender dyre sms-beskeder fra telefonen, som ejeren ender med at betale. Pengene lander i lommerne på it-kriminelle.

Ritzau sendte telegrammet 'Android-telefoner udsat for IT-angreb' ud til redaktionerne, og så rullede historien. Både DREkstra Bladet og massevis af lokale og regionale medier bragte nyheden. En hurtig optælling i Google viser, at over tyve medier bragte nyheden. På Dr.dk/Penge blev den dagens mest læste.

I Ritzau-telegrammet står blandt andet:

»Brugerne installerer en lille datafil, og derefter begynder det skadevoldende program at afsende sms-beskeder til særligt dyre numre, hvorved der overføres penge fra brugeren til de it-kriminelle.«

Det passer også. Men intet sted i nyheden står, at den farlige mobil-virus slet ikke kan ramme danske telefonnumre, kun russiske. Det stod nemlig ingen steder i pressemeddelelsen, som medierne brugte. Det skriver Comon.dk.

Journalisten.dk har også set den oprindelige pressemeddelelse.

Det er mobilchefen i Kaspersky Lab, der afslørede, at frygt for virussen i Danmark er ret uberettiget. It-netavisen Comon.dk hoppede også i første omgang på limpinden, men besluttede dagen efter at følge op og finde ud af, hvilke konsekvenser den nye virus faktisk kunne have.

»Danskere kan blive inficeret, men det er kun russere, som kan tabe penge,« forklarede Denis Maslennikov, Kaspersky Labs mobilchef til Comon.dk.

Virussen sender nemlig en sms til et russisk betalingsnummer, og det trækker ikke penge fra en dansk telefonregning.

Kaspersky Labs havde sendt den engelske pressemeddelelse til en dansk samarbejdspartner, der havde sendt den til Ritzau – uden at nævne, at konsekvenserne altså ikke er de samme i Danmark som i Rusland.

Kaspersky Lab udvikler og sælger blandt andet anti-virusprogrammer til mobiltelefoner.

1 Kommentar

Dorte Toft
15. AUGUST 2010
Re: Falsk frygt for mobil-virus oversvømmer danske medier

Tak for at nævne det i dette fora. Der ryger alt for meget ukritisk igennem medierne, når it-sikkerhedsfirmaer og andre råber "ulven kommer". Og jeg røg selv i en gang, og følte mig meget skamfuld over at have ført læserne bag lyset.

Men hundesvært at gennemskue - it-sikkerhedsområdet. Derfor er det bare super, når et fagmedie som comon tager sig tid til en ekstra kontrol.