Borgere farer vild på kommunes hjemmeside

Særligt ældre og handicappede bliver ramt, når borgernes kommunikation med kommunen bliver digitaliseret, konstaterer borgerrådgiver ifølge Avisen.dk. Københavns Kommune sender signal om, at de ikke ønsker kritik, mener it-ekspert.

Særligt ældre og handicappede bliver ramt, når borgernes kommunikation med kommunen bliver digitaliseret, konstaterer borgerrådgiver ifølge Avisen.dk. Københavns Kommune sender signal om, at de ikke ønsker kritik, mener it-ekspert.

Københavns Kommunes uoverskuelige hjemmesider gør, at især ældre og handicappede farer vild, når kommunen skifter personlig betjening ud med digitale selvbetjening, mener den københavnske borgerrådgiver Johan Busse. Det skriver Avisen.dk

»Konsekvenserne kan være mange. Det mest sædvanlige er, at det tager længere tid for borgerne at få det, som de enten har behov eller krav på. Det kan være borgere, der lider et tab, fordi de ikke får deres ydelse så hurtigt, som de ellers kunne,« siger Johan Busse til Avisen.dk.

I 2012 forventer Københavns Kommune, at 40 procent af alle henvendelser til kommunen skal foregå på nettet. Regeringen har det mål, at 80 procent af al kommunikation med det offentlige skal være digital i 2015.

Og i Borgerservice i København erkender direktør Thomas Jakobsen, at digitaliseringen afføder en række udfordringer og skaber utilfredshed med kommunens it-løsninger.

»Vi er klar over, at hjemmesiden er meget forvirrende, og at borgerne har svært ved at navigere i hjemmesiden, det viser vores egen større borgerundersøgelse også,« siger Thomas Jakobsen til Avisen.dk, som har fået ekstern lektor på Datalogisk Institut under Københavns Universitet Rolf Molich til at vurdere kommunens hjemmeside. Han er er indehaver af DialogDesign og har forsket i brugervenlighed på nettet.

Han kalder muligheden for at klage over kommunen på hjemmesiden dybt skuffende og spild af tid, da han havner på en side med oplysningen om, at der er cirka 30 forskellige myndigheder, der behandler klager over kommunens afgørelser.

»Det er jo en blindgyde. Hvor interessant! Der burde i det mindste være et telefonnummer, hvor man kunne få vejledning. Men jeg forventede, at der ville dukke en formular op, hvor jeg kunne skrive min klage,« siger Rolf Molich til Avisen.dk efter at have klikket sig igennem fire sider.

Rolf Molich mener, at hjemmesiden sender et tydeligt signal om, at Københavns Kommune ikke ønsker at modtage klager. Københavns Kommune satser ifølge Thomas Jakobsen på at gøre hjemmesiden mere enkel.

0 Kommentarer