
Journalisten rakte ud til to forsideredaktører for at høre deres tanker om tendensen til robot-kuraterede netaviser: Peter Ølholm Hansson, nyheds- og forsideredaktør på bt.dk (tv.) og Ove Kusnitzoff, forsideredaktør på politiken.dk (th.). Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix, Privatfoto
Robotter bevæger sig hastigt ind på forsideredaktørers domæne.
Journalisten kunne i går fortælle, at svenske og norske medier i stor stil er begyndt at bruge algoritmer til at styre indholdet på netavisers forsider. Tendensen er også i gang i Danmark.
I artiklen talte mediechefer varmt for robotterne. Men hvad synes menneskelige forsideredaktører?
Journalisten har fået to redaktører til at læse Journalistens artikel. De to redaktører er:
- Peter Ølholm Hansson, nyheds- og forsideredaktør på bt.dk
- Ove Kusnitzoff, forsideredaktør på politiken.dk
Begge bruger data i deres daglige arbejde, men ingen af dem bruger automatisering. Her er deres tanker om udviklingen:
B.T.-redaktør: ”Jeg synes, det er hamrende interessant”
Hos bt.dk er nyhedsredaktør Peter Ølholm Hansson – der til daglig arbejder med at redigere forsiden – positivt stemt over for tendensen.
”Jeg synes, det er en rigtig god ting, for i bund og bund og grund handler det meget om, hvordan vi forbedrer oplevelsen for vores brugere,” siger han.
Han siger, at bt.dk allerede er i fuld gang med den teknologiske udvikling.
”Brugerne får en meget bedre oplevelse på bt.dk i dag, end de gjorde for tre år siden,” siger han.
Men der er et stort spring fra den måde, bt.dk arbejder med data på i dag, til ligefrem at automatisere dele af forsiden. Hvad synes du om tendensen til automatisering?
”Hvis et nyhedssite vurderer, at det er den bedste måde at gøre det på, så har det min fulde opbakning. Jeg tror ikke, det betyder, at forsideredaktører bliver truet. Tværtimod. Jeg tror, at behovet for højt specialiserede redaktører kun vil stige i de kommende år,” vurderer Peter Ølholm Hansson.
”Det er naivt at tro, at en robot inden længe kommer ind og overtager en forsideredaktørs job. Det er en kompleks proces at have med de her algoritmer at gøre. Og der er brug for at have en højt specialiseret redaktør med i den kæde.”
Selv om Peter Ølholm Hansson er positivt stemt, ligger det dog ikke lige for at automatisere forsiden på bt.dk, siger han.
”Vi er endnu ikke stødt på et værktøj, der kan levere det mix, vi har lyst til at have,” fortæller han.
”Vi opererer i et krydsfelt mellem at være med på de væsentlige dagsordener, sport, underholdning og så videre, og samtidig sikre, at vi har trafik på vores site. Og summen af alt det arbejde kræver lige nu, at vi gør det manuelt,” siger Peter Ølholm Hansson.
Vil I begynde at arbejde med automatisering, når I finder det rette værktøj?
”Det vil jeg lade være op til min chefredaktør at beslutte, men jeg hilser ethvert teknologisk tiltag, der kan forbedre brugernes oplevelse, hjerteligt velkommen.”
I gårsdagens artikel på Journalisten.dk vurderede formanden for Danish Online News Association, Magnus Bjerg, at robotternes indtog vil stille et højere krav om ‘data literacy’ blandt forsideredaktører.
Peter Ølholm Hansson, tror du også, der vil komme nye krav?
”Ja, det bliver en helt ny gren af faget, vi kommer til at se her. Allerede nu bliver der stillet et relativt stort krav til teknisk viden i det her fag. Det krav vil stige eksplosivt i de kommende år, og det glæder jeg mig til. Jeg synes, det er hamrende interessant.”
”For mig at se har det aldrig været så spændende og udfordrende at være forsideredaktør, og sådan tror jeg også, det vil være i tiden, der kommer.”
Politiken-redaktør: ”Jeg kan se en tendens, og jeg synes, det er bekymrende”
Hos politiken.dk er forsideredaktør Ove Kusnitzoff knap så positiv.
Ove Kusnitzoff, fra et fagligt perspektiv: Er den her tendens en god eller dårlig ting?
”Jeg synes, at det er en dårlig ting – at man fodrer folk med det, som de i forvejen interesserer sig for. Så ved jeg godt, at det kun er en del af sitet, man styrer på den måde, mens noget andet er håndholdt. Men jeg bilder mig ind, at det ikke ligger i Politikens og min dna. Vi prøver at være et villet journalistisk site. For os handler det om, at man vil noget. At vi vil de her historier, fordi vi synes, de er vigtige og væsentlige,” siger Ove Kusnitzoff.
”Jeg tror også, at vi journalister har en faglighed og intuition og kriterier for væsentlighed, som ikke lige er én til én med en robot,” siger han.
”Når det så er sagt, kan jeg godt se, at de kan forbedre trafikken, læsetid og så videre – i hvert fald hvis man skal tro repræsentanter for de medier, du har talt med. Og jeg kan godt forstå, det kan være fristende for medier – ikke mindst medier, der er i økonomisk krise – at man på den måde kan optimere antallet af læsere, klik, og hvor lang tid folk er på sitet.”
”Men jeg tror, at hvis du går ud ad den vej, så bliver du måske mere en forretning end et mediehus med en vision om at oplyse folk og klæde dem så meget på som muligt, så de er i stand til at træffe beslutninger,” vurderer Ove Kusnitzoff.
Men de medier, jeg har talt med, vil sige, at robotterne opererer i overensstemmelse med deres redaktionelle principper?
”Det kan jeg se, at de mener, men det vil jeg stille mig tvivlende over for. Jeg kan godt anerkende, at man forsøger at efterleve de redaktionelle principper, men – alt andet lige – der kommer vel et tidspunkt, hvor robotten prioriterer en historie, som man – set med journalistiske briller – ville prioritere lavere.”
Ingen af de kilder, jeg har talt med, vurderer, at den her tendens får betydning for forsideredaktørers jobsikkerhed. Får tendensen alligevel dig til at frygte for dit job?
”Jeg tror ikke, at det, de siger, passer. Jeg tror, de siger noget, som de ønsker at tro.”
”Jeg tror – i en presset branche – at hvis du skal træffe nogle beslutninger, og du har en robot, der kan noget, så frygter jeg helt klart, at den kan vinde på langt sigt. Det er jeg bange for, men jeg håber da, at jeg tager fejl,” siger Ove Kusnitzoff.
”Men personligt frygter jeg ikke for mit og mine kollegers job på politiken.dk,” siger han.
Og Ove Kusnitzoff håber, at læserne vil tage afstand fra automatisering.
”Jeg har et lille forblommet håb om, at vores læsere ikke synes, det vil være fedt, hvis indholdet bliver kurateret af en robot. At de vil føle det som lidt af en fornærmelse, at vi har kigget på dig i hoved og røv og har fundet ud af, at det er den her måde, du skal behandles på – i stedet for at det er en person med livserfaring, intuition og vilje, der har besluttet noget.”
Ove Kusnitzoff er dog ikke optimistisk på branchens vegne.
”Jeg kan se en tendens, og jeg synes, det er bekymrende,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.