Ekspert: Partipresse flytter ikke vælgere

Det giver næppe nye vælgere til Dansk Folkeparti, at partiet har lanceret sit eget nyhedsmedie, vurderer medieforsker Mark Ørsten. Men mediet kan blive en vigtig kanal for dem, der i forvejen er enige med partiet

Partierne på Christiansborg skal ikke forvente at kapre nye vælgere, når de søsætter deres egne mediekanaler. Senest er Dansk Folkepartis nyhedsmedie ditoverblik.dk gået i luften denne uge. Men det gør ikke partimedier ligegyldige.

Sådan lyder det fra Mark Ørsten, studieleder af journalistuddannelsen på RUC og professor.

”Der er ikke noget, som tyder på, at det er en måde at rekruttere nye vælgere på. Vi ved fra forskningen, at når vi spørger i befolkningen: ”Vil du hellere have et medie på linje med din politiske overbevisning?”, så er der et lille marked, men ikke et stort. Det, som folk efterspørger – og det gælder faktisk i hele verden – det er ”unbiased news”, altså objektive nyheder,” siger Mark Ørsten.

Han fortæller, at Danmark skiller sig ud fra andre lande ved, at danskerne i stor stil bruger de samme medier på tværs af, hvordan de stemmer ved valgene. Og tilliden til medier som DR, TV 2, Børsen og Berlingske er høj, uanset hvilket parti man stemmer på.

Men måske kan ditoverblik.dk udfylde et andet tomrum, vurderer han.

”Det her site kan tilbyde folk med de samme interesser og holdninger som Dansk Folkeparti et medieoverblik over, hvad der rører sig på de her emner. Men hvis man vil flytte stemmer, så viser tallene, at den største effekt af politisk kommunikation stadig er på tv,” siger Mark Ørsten.

Svært at gennemskue afsenderen

Dansk Folkepartis ditoverblik.dk er langtfra det første nyhedsmedie søsat af et politisk parti. Alternativet lancerede sit medie Altivisten i august 2016. Siden har Enhedslisten lanceret sin egen podcast, og Konservative laver deres egne interviews ved pressemøder på Christiansborg. Desuden har Socialdemokratiet sit eget interviewformat, hvor tidligere DR-vært Reimer Bo interviewer socialdemokrater.

Ifølge Mark Ørsten skal man ikke altid forvente, at mediebrugerne ved præcis, hvem som er afsender, når de går ind på et medie som ditoverblik.dk.

”Overordnet ved folk ikke så frygteligt meget om, hvad der ligger bag nyhedsudvælgelsen, hverken på sociale medier eller nyhedsmedier. De har stor tillid til medierne, men har ikke nødvendigvis indsigt. Så nej, det er ikke alle, som går ind på de hjemmesider, der kan gennemskue, hvem som er afsender på historierne. Og du ser jo også, at de her partimedier kæmper mod at blive ”afsløret”, fordi de taler om en eller anden form for uafhængighed.”

Og når det kommer til ditoverblik.dk, giver Mark Ørsten ikke meget for postulatet om journalistisk uafhængighed. Han fremhæver, at mediet er finansieret af Dansk Folkeparti og samtidig har en redaktionel komité, hvor blandt andre Dansk Folkepartis pressechef, Søren Søndergaard, er medlem.

”Men hvis man kommer ind på ditoverblik.dk, så har de jo et stort ”O” i logoet, og udvalget af historier sender nogle meget klare signaler. Så det er jo ikke, fordi de lurepasser med, hvad de står for,” siger Mark Ørsten.

0 Kommentarer