Ekspert: Ekstra Bladet bryder markedsføringsloven og presseetikken

Firmaet Findforsikring.dk – der formidler kontakt mellem kunder og forsikringsselskaber – har både annoncer og artikler om forsikringer på ekstrabladet.dk. »Vi vil bare sætte fokus på forsikringer,« siger firmaets direktør. Mediejurist vurderer, at Ekstra Bladet laver ulovlig sammenblanding af redaktionelt stof og annoncer. Ekstra Bladet afviser

”Sådan sikrer du din forretning,” lyder rubrikken på en artikel i håndværkersektionen på ekstrabladet.dk. Artiklen handler om vigtigheden af at danne sig et overblik over sine forsikringer.

I artiklens byline står der, at artiklen er skrevet af Marianne Fischer, Findforsikring.dk. Hun er PR- og kommunikationsansvarlig hos Findforsikring.dk. Et firma, der formidler kontakt mellem forsikringsselskaber og kunder.

»Vi har talt med Ekstra Bladet om, at vi gerne vil skrive om forsikringer. De har sagt, at hvis vi kan lave nogle gode artikler, der er i den almene danskers interesse, så vil de gerne bringe artiklerne på deres hjemmeside. Vi har så fået lov til at lægge et link til vores hjemmeside i bunden af artiklen,« siger Rasmus Halberg, stifter og partner i Findforsikring.dk.

I strid med loven

Artiklen er bygget op som en helt almindelig artikel på ekstrabladet.dk med sorte underrubrikker og røde links, der viser videre. I bunden af artiklen ligger – som Rasmus Halberg siger – et link med teksten: ”Vil du være sikker på, at du har den rigtige dækning? Så indhent forsikringstilbud her”.

Det fremgår ikke, at linket fører læseren ind på Findforsikring.dk.

Mediejurist Peter Lind Nielsen mener, at artiklen lige så godt kunne ligge på findforsikring.dks egen hjemmeside.

»Det er ikke en særlig køn sammenblanding af journalistik og reklame, at der ligger et link til firmaet – der lever af at formidle forsikringstilbud – i bunden af artiklen,« siger han til Journalisten.

Han fortsætter:

»I det omfang der ligger en aftale mellem Ekstra Bladet og firmaet, er artiklen i strid med markedsføringsloven § 4, hvor der står, at det klart skal fremgå, hvis der er tale om reklame, og Pressenævnets regler for god presseskik om adskillelse af redaktionelt indhold og annoncer

Redaktionel råderet

På Ekstra Bladet forklarer Ole Sloth, administrerende redaktør, og Mette Fleckner ledende redaktør på ekstrabladet.dk, at de har fuld redaktionel råderet over artiklen fra findforsikring. De mener ikke, at der er tale om skjult reklame.

»Det er redaktionen, der vurderer, at den er god nok,« siger Mette Fleckner.

Avisen afviser kritikken fra Peter Lind Nielsen.

»Hvis vi bringer en annonce uden at varedeklarere den, ville det være i strid med lovgivningen.  Men det her er ikke en annonce. Det er en artikel, som vi står 100 procent ved,« siger Ole Sloth.

»Linket kunne være lavet mere elegant, men vi ville ikke tabe en sag om paragraf 4 på denne her,« forsætter Sloth, mens han tilføjer, at avisen ikke tjener penge på aftalen med Findforsikring.dk.

Rasmus Halberg, Findforsikring.dk, forklarer, at det ikke har været hensigten at bryde loven. Men han mener heller ikke, at der er tale om skjult reklame.

»Vi mener, vi er uvildige. Jeg kan godt mærke, at vinklen bliver kritisk, men du skal vide, at det ikke har været vores hensigt at lave skjult reklame,« siger Rasmus Halberg.

Hvis I ikke vil tjene penge på artiklen, hvorfor indgår I så et samarbejde med Ekstra Bladet?

»Vi er mennesker af et godt hjerte, der beder folk om at tjekke deres forsikringer. Hvis de vil bruge os, er det dejligt, men vi tænker ikke udelukkende med pengepungen.«

»Vi har selvfølgelig en forretning, men noget af det sejeste er, når en bruger kontakter os med positive historier om bedre forsikringer til billigere penge,« siger Rasmus Halberg.

Artikel og annonce

Ekstra Bladet mener ikke, at en artikel skrevet af Findforsikring.dk svækker avisens troværdighed. De mener tværtimod, at de varedeklarerer artiklen over for læserne, når der i bylinen står, at artiklen er skrevet af Marianne Fischer, Findforsikring.dk.

»Artiklen er varedeklareret, så det påvirker ikke vores troværdighed. Det er et journalistisk produkt, og der kunne lige så godt stå, at artiklen var lavet af Ritzau. Du ville kunne beklikke vores troværdighed, hvis vi ikke varedeklarerede,« siger Ole Sloth, der bliver suppleret af ledende redaktør, Mette Fleckner,  

»Hvis vi skulle tage deres artikler, lægge dem ind i vores system og publicere – for penge, så ville det være et problem.«

Når vi sidder og taler sammen, kan jeg se, at der i forbindelse med artiklen skrevet af findforsikring ligger en bannerannonce for Findforsikring. Hvilke signaler sender det?

»Det, som jeg har forstået, er, at der to aftaler: En kommerciel og en redaktionel. De har intet med hinanden at gøre,« siger Mette Fleckner.

Men hvilke signaler sender det?

»Det er en tilfældighed, fordi bannerne på ekstrabladet.dk kører rundt på hele sitet. Vi laver ingen sammenkædning mellem vores indhold og vores annoncører,« siger Ole Sloth.

Men hvilke signaler sender det?

»Det vigtige for os er armslængdeprincippet til vores annoncører. Så den står vi på mål for. Hvis banneret og artiklen har krydset hinanden, kan man diskutere, at signalet er uheldigt. Men så er det altså heller ikke værre,« siger Ole Sloth.

2 Kommentarer

Mikael Nielsen
16. NOVEMBER 2013
Det er jo en kendt sag, at
Det er jo en kendt sag, at annonceafðelingerne på diverse lokalavise og lokale dagblade fortæller journalisterne at en af annoncørerne har noget meget interessant at fortælle og så brygges der en artikel sammen om en ny vinterkollektion, en ny medarbejder eller hvad ved jeg og man finder altid en annonce fra virksomheden, om ikke ved siden af artiklen, så ihvertfald på et andet godt sted i avisen. Sådan har det altid været og sådan bliver det ved med at være.
Ole Munk
16. NOVEMBER 2013
I bør i samme åndedrag prøve
I bør i samme åndedrag prøve at nærlæse samtlige gratisaviser, ugeavser OG dagblade, hvor man som menig læser ikke sjældent ser skjult promovering for varer, institutioner og politiske partier.

Hold op med at spille hellige.