Ekspert: “Borgen” har ikke politisk betydning

DF's medieordfører, Søren Espersen, synes, at 'de røde' bliver fremstillet som helte i DR's dramaserie "Borgen". Han mener, det kan påvirke resultatet i den kommende valgkamp. Forsker i politisk kommunikation formoder, at Søren Espersen får mere vælgerkredit ud af den påstand end den røde blok.

DF's medieordfører, Søren Espersen, synes, at 'de røde' bliver fremstillet som helte i DR's dramaserie "Borgen". Han mener, det kan påvirke resultatet i den kommende valgkamp. Forsker i politisk kommunikation formoder, at Søren Espersen får mere vælgerkredit ud af den påstand end den røde blok.

»Det er da helt sikkert og uden den mindste form for tvivl, at den røde fløj bliver styrket af "Borgen". Jeg tror dog heldigvis, at danskerne mere og mere er begyndt at gennemskue, hvad DR har gang i, og blot anskuer det som en almindelig spændingsserie.«

Sådan siger Dansk Folkepartis medieordfører, Søren Espersen, til Ekstra Bladet. Han er overbevist om, at dramaserien vil få betydning for befolkningens stemmer til næste folketingsvalg.

Ifølge Søren Espersen favoriserer DR's produktioner altid den røde blok:

»Jeg vil gerne en gang imellem se en pædofil SF'er i en DR-dramaserie. Men det får vi bare aldrig. Derimod får vi en omsorgsfuld, harmonisk og vidunderlig Sidse Babett Knudsen, der søndag efter søndag kommer igennem med alle de 'rigtige' humanistiske meninger. DR's stereotyper er igen helt klare. Jeg må tilstå, at jeg søndag efter søndag bliver mere og mere forelsket i Sidse Babett Knudsen (..)Og det er netop problemet. Se bare, hvordan de borgerlige konsekvent bliver portrætteret som mistænkelige bonderøve, alkoholiske kriminelle og ultrakonservative, der kun vil have penge til militær og motorveje,« siger Søren Espersen til Ekstra Bladet.

Adjunkt fra Institut fra Statskundskab på SDU Christian Elmelund-Præstekær forsker til daglig i politisk kommunikation, valgkampe og mediedækning. Han giver ikke meget for Søren Espersens påstand om favorisering af venstrefløjen.

»Der er intet forskningsmæssigt belæg for, at nogle partier eller blokke bliver favoriseret hverken med tid, tendens eller vinkel i nyhedsdækningen op til valgkampe. Det er blevet undersøgt på kryds og tværs siden valgkampene i 90'erne og frem til i dag. Og det viser ikke noget belæg for favorisering,« siger han til Journalisten.dk.

Han fortæller, at det samme gælder soft-news som morgen-tv og de bløde aftenprogrammer. Der er ikke lavet decideret forskning på underholdningsområdet.

»Til gengæld er det notorisk, at synlighed har en effekt for ens valgresultat. Så at Søren Espersen går ud med de her udtalelser giver sikkert større synlighed og dermed mulig vælgermæssig bonus, end Sidse Babett Knudsen gør for de Radikale,« siger han

Han nævner også, at det kræver meget reel politisk viden fra vælgernes side at gennemskue, præcis hvilket parti Sidse Babett Knudsen repræsenterer i dramaserien. De vælgere, som kan gennemskue det, vil vægte deres stemme ud fra deres store politiske viden fra virkeligheden frem for fiktionen.

3 Kommentarer

Henrik Lind Jørgensen
13. OKTOBER 2010
Re: Ekspert: "Borgen" har ikke politisk betydning

Politikere har let ved at blive forurettede. Det ligger vel til deres branche, at det ikke er rart, når noget går en imod, for i sidste ende kan det koste en jobbet. Så alvorligt er tingene sjældent for os almindelige lønmodtagere.

Men måske kunne Journalisten - eller journalister - på et tidspunkt skrive lidt om, hvilke politikere fra hvilke politiske partier, der er mest forurettede. Baseret på min egen (mave)fornemmelse har jeg en idé om udfaldet, men den holder jeg for mig selv.

Ellers er der bare nogle politikere, der bliver kede af de røde, blå, sorte eller lilla lejesvende i dansk presse.

Nels Sørensen
12. OKTOBER 2010
Re: Ekspert: "Borgen" har ikke politisk betydning
Man kan sige, hvad man vil om Søren Espersen, men det kan ikke bestrides, at han er r a s e n d e dygtig til at få medierne til at beskæftige sig med ham/hans parti – uanset om det så er relevant eller ej. Den ros skal han ha'.
bent øberg
12. OKTOBER 2010
Re: Ekspert: "Borgen" har ikke politisk betydning

OK.

ku DR ikke få ham Espersen med i "Vild med Dans" - så han kunne få svedt simne frustrationer ud på en sundere måde..?