Ekspert: “Borgen” har ikke politisk betydning

DF's medieordfører, Søren Espersen, synes, at 'de røde' bliver fremstillet som helte i DR's dramaserie "Borgen". Han mener, det kan påvirke resultatet i den kommende valgkamp. Forsker i politisk kommunikation formoder, at Søren Espersen får mere vælgerkredit ud af den påstand end den røde blok.

DF's medieordfører, Søren Espersen, synes, at 'de røde' bliver fremstillet som helte i DR's dramaserie "Borgen". Han mener, det kan påvirke resultatet i den kommende valgkamp. Forsker i politisk kommunikation formoder, at Søren Espersen får mere vælgerkredit ud af den påstand end den røde blok.

»Det er da helt sikkert og uden den mindste form for tvivl, at den røde fløj bliver styrket af "Borgen". Jeg tror dog heldigvis, at danskerne mere og mere er begyndt at gennemskue, hvad DR har gang i, og blot anskuer det som en almindelig spændingsserie.«

Sådan siger Dansk Folkepartis medieordfører, Søren Espersen, til Ekstra Bladet. Han er overbevist om, at dramaserien vil få betydning for befolkningens stemmer til næste folketingsvalg.

Ifølge Søren Espersen favoriserer DR's produktioner altid den røde blok:

»Jeg vil gerne en gang imellem se en pædofil SF'er i en DR-dramaserie. Men det får vi bare aldrig. Derimod får vi en omsorgsfuld, harmonisk og vidunderlig Sidse Babett Knudsen, der søndag efter søndag kommer igennem med alle de 'rigtige' humanistiske meninger. DR's stereotyper er igen helt klare. Jeg må tilstå, at jeg søndag efter søndag bliver mere og mere forelsket i Sidse Babett Knudsen (..)Og det er netop problemet. Se bare, hvordan de borgerlige konsekvent bliver portrætteret som mistænkelige bonderøve, alkoholiske kriminelle og ultrakonservative, der kun vil have penge til militær og motorveje,« siger Søren Espersen til Ekstra Bladet.

Adjunkt fra Institut fra Statskundskab på SDU Christian Elmelund-Præstekær forsker til daglig i politisk kommunikation, valgkampe og mediedækning. Han giver ikke meget for Søren Espersens påstand om favorisering af venstrefløjen.

»Der er intet forskningsmæssigt belæg for, at nogle partier eller blokke bliver favoriseret hverken med tid, tendens eller vinkel i nyhedsdækningen op til valgkampe. Det er blevet undersøgt på kryds og tværs siden valgkampene i 90'erne og frem til i dag. Og det viser ikke noget belæg for favorisering,« siger han til Journalisten.dk.

Han fortæller, at det samme gælder soft-news som morgen-tv og de bløde aftenprogrammer. Der er ikke lavet decideret forskning på underholdningsområdet.

»Til gengæld er det notorisk, at synlighed har en effekt for ens valgresultat. Så at Søren Espersen går ud med de her udtalelser giver sikkert større synlighed og dermed mulig vælgermæssig bonus, end Sidse Babett Knudsen gør for de Radikale,« siger han

Han nævner også, at det kræver meget reel politisk viden fra vælgernes side at gennemskue, præcis hvilket parti Sidse Babett Knudsen repræsenterer i dramaserien. De vælgere, som kan gennemskue det, vil vægte deres stemme ud fra deres store politiske viden fra virkeligheden frem for fiktionen.