Ny bog: Myten om de “røde lejesvende” holder ikke

Der er ikke belæg for at klandre DR for at være venstrefløjens lejesvende. Det fremgår af den første systematiske og videnskabelige undersøgelse af den politiske journalistik i DR1 og TV2, som udkommer i bogform i dag.

Der er ikke belæg for at klandre DR for at være venstrefløjens lejesvende. Det fremgår af den første systematiske og videnskabelige undersøgelse af den politiske journalistik i DR1 og TV2, som udkommer i bogform i dag.

Bag undersøgelsen står Center for Journalistik ved Syddansk Universitet, som blandt andet har set på journalisterne politiske ståsted og stemmeafgivning ved det seneste folketingsvalg.

Derudover er det undersøgt, hvor journalisterne selv vil placere sig på en venstre-/højreskala.

Og endelig er samtlige indslag om politik/og eller valgkamp, der er blevet vist i de centrale nyhedsudsendelser i DR1 og TV 2 i forbindelse med folketingsvalgkampene i 1994, 1998, 2001, 2005 og 2007, blevet studeret og analyseret. I alt mere end 4.000 indslag.

Og umiddelbart er konklusionen helt entydig: Der er ikke belæg for at klandre DR for at være venstrefløjens lejesvende. Omvendt er det fejlagtigt at påstå, at TV 2 skulle have en blå slagside. Tværtimod er der rimelig balance – både i dækningen og i tonen.

"Det er de helt almindelige nyhedskriterier, der bliver brugt, når DR dækker politik. Og det er nøjagtig de samme kriterier som TV 2, så der er ikke forskel," fortæller professor på Syddansk Universitet, Erik Albæk, til DR.

Sammen med to kollegaer fra  Center for Journalistik ved Syddansk Universitet har han skrevet bogen »Kunsten at holde balancen: Dækningen af folketingsvalgkampe i TV-nyhederne på DR1 og TV2 1994-2007«, der udkommer i dag.

De to andre bidragsydere er David Nicolas Hopmann, adjunkt og assisterende professor ved Center for Journalistik, SDU samt Claes Holger de Vreese, adjungeret professor ved Center for Journalistik, SDU.

Og bogen indeholder flere overraskelser – heriblandt, at danske politiske journalister er betydeligt mindre venstreorienterede end befolkningen som helhed.

Kun seks procent af de politiske journalister stemte på SF og Enhedslisten ved sidste valg mod 17 procent af alle vælgerne.

Det påpegeger de tre professorer i en kronik i Berlingske Tidende i dag, hvor de gennemgår flere af hovedresultaterne:

Blandt andet påpeger de, at hele 37 procent af de politiske journalister placerede sig selv som politisk midtorienterede ved seneste valg – hvor det for befolkningen som hele kun var 15 procent af alle vælgerne. Samtidig var der færre politiske journalister, der stemte på regeringsblokken (34 pct.), end vælgerne generelt gjorde (51 procent).

"Hvad der adskiller danske politiske journalister markant fra befolkningen som helhed, er således ikke, at de er markant venstreorienterede, men at de er midtsøgende – om end i opposition til den siddende blå regering," skriver Erik Albæk, David Nicolas Hopmann og Claes Holger de Vreese.

Og flere af bogens øvrige konklusioner gør ligeledes op med de mange myter om den politiske journalistik i DR1 og TV 2.

Undersøgelsen viser blandt andet, at DR og TV 2 går efter de samme historier under valgkampene til Folketinget, at de bruger de samme politikere i deres nyhedsindslag, og at den samme tone bliver brugt overfor politikerne. 

Når det gælder politikernes og de politiske partiers synlighed i nyhedsindslagene, så er der til gengæld  en vis ubalance. Det forholder sig nemlig sådan, at regeringsblokken er mere synlig i valgdækningen på TV end oppositionspartierne. Og det gælder i nyhedsudsendelserne på både DR1 og TV 2.

Hvad angår tonen, viser SDU-undersøgelsen, at der at der er en svagt negativ tone over for politikerne generelt, uanset om de kommer fra regerings- eller oppositionsblokken, og det gælder både TV-Avisen på DR1 og Nyhederne på TV 2.

Til gengæld er der stort set ingen forskel på tonen de to tv-stationer imellem. I undersøgelsen hedder det, at der ingen  systematiske forskelle er på tonen i indslag, der bringes på de to TV-kanaler. 

Den samlede konklusion fra de tre professorer i kronikken i Berlingske i dag hedder derfor: 

»Vi kan således afvise forestillingen om, at journalisters personlige politiske ståsted systematisk farver deres journalistik. Den er en myte uden hold i virkeligheden.«

Hele kronikken kan læses her.

 

Begrebet "røde lejesvende" stammer i øvrigt fra 1968. Det var forhenværende Venstre-minister, Jens Sønderup, der gjorde brug af udtrykket i et læserbrev, hvor han kritiserede fire tv-journalister, der havde krydsforhørt den borgerlige statsminister, udenrigsminister og finansminister.

Jens Sønderup skrev:

Citat Skal regeringen Baunsgaard dolkes og ødelægges af fjernsynets røde lejesvende? Citat