Efter Panikdag med for mange pladser: DMJX evaluerer situationen til foråret

Det bliver først efter næste praktikrunde i foråret, at DMJX evaluerer praktiksituationen med for mange pladser. ”Vi kaster os ikke ud i panikløsninger, før vi har evalueret i samarbejde med bestyrelsen og ministeriet,” siger prorektor Jens Grund Pedersen

Når næste praktiksøgningsrunde er overstået i foråret 2020, så sætter Danmarks Medie- og Journalisthøjskole sig ned sammen med Uddannelses- og Forskningsministeriet og evaluerer, hvordan det egentlig går med praktikordningen. Ved de seneste to praktiksøgninger har der været langt flere pladser, end der har været studerende. Det har især betydet, at lokale og regionale medier har haft svært ved at få deres praktikpladser besat.

”Det er noget, vi følger nøje,” siger prorektor på DMJX Jens Grund Pedersen. ”Men vi kaster os ikke ud i panikløsninger, før vi har evalueret i samarbejde med bestyrelsen og ministeriet.”

Tidligere var mønstret lige omvendt – der var det de studerende, der var i overtal og måtte tage orlov for at søge om en praktikplads i næste runde.

”Som uddannelsesinstitution er vi retligt forpligtet til at skaffe en praktikplads til de studerende. Vi har før haft studerende, der var tvunget til at søge orlov, og det må vi ikke,” siger Jens Grund Pedersen.

Chefredaktør på Jysk Fynske Medier Peter Orry har over for Journalisten kritiseret, at de studerende ikke vælger praktik på et lokalt eller regionalt medie. I denne praktiksøgning havde Jysk Fynske Medier slået 27 praktikpladser op, men kun fået tre besat.

”Det er en skævvridning, hvis alt journalistisk fokus kommer til at ligge i hovedstaden og de store byer, og der kommer mindre journalistisk opmærksomhed herude, hvor der bor flest danskere,” sagde Peter Orry, som ligeledes argumenterede for, at DMJX skulle genindføre de 18 måneders praktiktid for de journaliststuderende, som lige nu har 12 måneders praktik.

Peter Orry kalder det for et demokratisk problem, hvis der ikke bliver uddannet journalister i provinsen. Er du enig i det?

”Jeg er i hvert fald enig i, at det er et demokratisk problem, hvis der ikke er journalister i provinsen,” siger han.

Men det er ikke de studerende, der skal bære den?

”Det kan jo ikke være de studerende, der bærer en avis. Selvfølgelig skal der være en attraktion for at få de studerende til at søge, og det tror jeg også, at Jysk Fynske Medier kigger på nu. Når der er flere praktikpladser, end der er studerende, så stemmer de med fødderne og går derhen, hvor de helst vil være,” siger han.

Målet er balance mellem udbud og efterspørgsel

Også Lasse Hørbye, redaktionschef på TV 2 Fyn, har kritiseret udviklingen, hvor det er svært for de lokale og regionale medier at lokke studerende til. Han ønsker ligeledes, at det igen bliver muligt for studerende på DMJX at have 18 måneders praktik.

Jens Grund Pedersen, skal de her mediechefer slappe lidt af?

”Jeg vil slet ikke bestemme, hvad mediechefer gør og siger, det er deres gebet. Vi har et ansvar for på sigt at sikre balance mellem udbud og efterspørgsel, men vi har først og fremmest en forpligtelse over for de studerende,” siger Jens Grund Pedersen.

Så denne her situation er bedre end den omvendte?

”Jeg vil ikke sige, at det ene er bedre end det andet. Det handler om at finde en balance, så det bliver en win-win situation for både arbejdsgivere og praktikanter. Vi havde på et tidspunkt over 100 studerende for meget, og det er klart, det kan vi ikke leve med,” siger han.

Kan du ikke blive bekymret for, at de medier, der ikke får praktikanter flere runder i træk, vil trække deres pladser tilbage?

”Jo, det kan godt være en bekymring, jeg deler, for så begynder medierne at se sig om efter andre løsninger,” siger han.

 

1 Kommentar

Sebastian Risbøl Jacobsen
8. NOVEMBER 2019
Hej Journalisten


Lasse Hørbye vil ikke bare have forlænget DMJX-praktikken til 18 måneder igen. Han taler om genindførelse af en praksis, hvor TV 2 forlængede praktikanter til 18 måneder, uanset hvor de kom fra. Altså forlænge RUC/SDU-praktikanter til 18 måneder, selvom de kun skal være 12 måneder i praktik jf. deres studieordninger.

Det er altså en meget væsentlig forskel.