Chefredaktør: Det er et demokratisk problem, at journalistpraktikanter ikke søger lokalmedier

Med kun tre praktikanter til 27 opslåede stillinger var gårsdagens Store Matchdag hård for Jysk Fynske Medier. ”Det er en skævvridning, hvis alt journalistisk fokus kommer til at ligge i hovedstaden,” siger ansvarshavende redaktør

27 stillinger blev slået op. Tre blev besat. Det er virkeligheden i mediekoncernen Jysk Fynske Medier efter gårsdagens Store Matchdag, hvor de studerende på landets journalistuddannelser skulle finde deres fremtidige praktikplads, og det er et stort problem, siger ansvarshavende chefredaktør i koncernen Peter Orry.

”Det er et demokratisk problem. 80 % af danskerne bor uden for hovedstaden. Her er også magthavere og myndigheder, der skal kigges efter i kortene, og et lokalt liv, der skal beskrives, for at de mennesker, der bor herude, kan føle sig klædt på til at deltage i demokratiet,” siger han.

Der er i skrivende stund seks-syv praktikanter, der enten ikke har fået en plads eller ikke har meldt ind, at de har fundet en plads. Og der er omkring 60 praktikpladser, der ikke har fået en praktikant.

Denne praktiksøgning har især været hård for de regionale og lokale medier. Nordjyske Medier fik to ansøgninger til fire pladser, og Sjællandske Medier fik ingen ansøgninger til deres fire pladser, men har efterfølgende ansat en praktikant.

En journalistisk skævvridning

Selv om det journalistiske håndværk, man kan lære på en lokalredaktion og et landsdækkende medie, gerne skulle være det samme, så vil det mindset, man tager med sig, ikke være det, siger Peter Orry.

”Jeg tænker klart, at der er forskel på de idéer, man får, og den måde, man anskuer verden og Danmark på, afhængig af om man har sin journalistiske læretid i store byer eller uden for,” siger han.

”Det er en skævvridning, hvis alt journalistisk fokus kommer til at ligge i hovedstaden og de store byer, og der kommer mindre journalistisk opmærksomhed herude, hvor der bor flest danskere.”

I har lige været igennem en stor fyringsrunde. Giver det ikke god mening, at studerende vælger medier fra, hvor der er så stor uro og usikkerhed?

”Det kan da sikkert nok have haft nogen betydning for, at vi oplever et så ekstremt lavt ansøgertal, men det er ikke den eneste forklaring, for ellers ville Nordjyske og Sjællandske ikke være i samme situation. Der er også en tendens til, at praktikanter gerne vil til hovedstaden eller blive i Aarhus. Det skal være dem vel undt, men det er et problem for os.”

Vil have 18 måneders praktik igen

Han fortæller, at de på Jysk Fynske Medier i denne praktikrunde har forsøgt at gøre mere opmærksom på sig selv som praktiksted, blandt andet ved at lave små videoer om livet som praktikant på koncernens medier.

”Men vi må konstatere, at det ikke har været godt nok. Vi skal også arbejde på at blive bedre til at præsentere os for de studerende.”

Peter Orry håber på, at praktikkoordinator Pia Færing får ret i sin fremskrivning af, at der til praktiksøgningen til foråret vil være mere balance mellem antallet af ansøgere og antallet af pladser.

”Vi elsker at have praktikanter, og det er ikke bare, fordi de får lavere løn og laver godt indhold, men hver eneste redaktion har godt af at få det friske pust ind. Selvfølgelig har vi også brug for det indhold, de producerer, men det er lige så meget den inspiration, de kommer med, som er vigtig for os.”

Peter Orry vil kontakte Danske Medier og Dansk Journalistforbund for at drøfte muligheden for at få 18 måneders praktik tilbage for de praktiksøgende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Hvad gør I, hvis I ikke får flere praktikanter i de næste runder?

“Det har jeg ikke svaret på endnu. Jeg konstaterer bare stilfærdigt, at vi har brug for praktikanter, og kan vi ikke få dem gennem det nuværende system, bliver vi tvunget til at overveje, hvordan vi selv kan skaffe en journalistisk fødekæde,” siger han.

 

 

16 Kommentarer

Jakob Herskind
12. NOVEMBER 2019
Går journaliststuderende uden om provinsmedier, fordi de alle sammen hellere vil til København, eller fravælger de eks. JFM af helt andre årsager? Opfordring til Journalisten om at undersøge, hvad der er op og ned i bygeregnen af teorier. Er sikker på, man kunne gennemføre en survey blandt kommende praktikanter med hjælp fra uddannelserne.
Lene
12. NOVEMBER 2019
Ja kom med en masse praktikanter og fyr så de gamle. Min kæreste har været på jyske vestkysten i 32 år og er lige blevet fyret i en alder af 58 år. Bare en god alder at blive fyret i. Hmm not.
Henrik Lind Jørgensen
11. NOVEMBER 2019
"En journalistisk fødekæde", siger han. Mig bekendt er der endnu ikke mangel på uddannede journalister. Om man så får de rette ansøgere til stillingerne, ved jeg ikke, men Peter Orry behøver næppe oprette sit eget praktikantsystem for at kunne besætte stillinger i fremtiden. De journaliststuderende - nogle af dem, i hvert fald - gør utvivlsomt sig selv en bjørnetjeneste ved ikke at søge praktik i provinsen. Det er sikkert umuligt at bevise, men nogle af dem, der søger praktik i hovedstaden, går på sigt glip af det faste job i provinsen som en praktikantstilling ville åbne eller lette vejen til. Det handler jo om netværk og om at kende hinanden og hinandens indstillinger, holdninger og færdigheder. Men - og det er altså det vigtigste: Det her er et arbejdsmarked (praktikanterne er kommende fastansatte) hvor arbejdsgiver og arbejdstager skal finde hinanden. Nogle arbejdsgivere må sandsynligvis sande, at de ikke er "lækre" nok til at tiltrække den arbejdskraft, der skal til for at udgive de allerbedste produkter, men nogle arbejdstagere må erkende, at de byttede et år i København ud med efterfølgende ledighed. Så længe man træffer sine valg på et oplyst grundlag, er det jo helt fair. Og så er det heller ikke sikkert, at en masse studerende anno 2019 synes, lokaljournalistik er lige så genial som vi er andre, der nu har ment i et kvart århundrede.
David Wedege
11. NOVEMBER 2019
Det er for letkøbt at sige, at JFM selv er skyld i det. Vi har en strukturelt betinget mediesituation, som er for velbeskrevet til at blive gentaget.
Kasper Løftgaard
8. NOVEMBER 2019
Det er jo praktikantens marked, og når man ser en fyringsrunde der inkluderer så mange journalister og fotografer, så er det svært at lade være med at tænke, at avisens niveau er faldende. Derudover var et af de klassiske trækplastre for et sted som Fyens, at rigtig mange dygtige praktikanter endte med at blive fastansat bagefter. Den gulerod må man gå ud fra, ikke findes længere, og derfor tror jeg folk holder sig fra dem som praktikplads.

Da jeg var fotopraktikant var det stadig muligt at lokke fotopraktikanter til Fyens, fordi der var en stor redaktion, og havde en rimelig grad af frihed. Hvis jeg var fotopraktikant idag, ville jeg ikke skænke Fyens en tanke.

I bund og grund ligger i som i har redt, og det er en anelse tarveligt at skyde skylden på praktikanterne og københavneriet.

Flere