Efter mange måneder og ugers usikkerhed om fremtiden fik medarbejderne i DR onsdag en form for afklaring. Her fik 205 faste DR-medarbejdere at vide, at ledelsen har i sinde at fyre dem.
I alt skærer DR 382 stillinger som følge af Medieaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti.
Men selvom sindedagen nu er overstået, er fremtiden stadig usikker for en stor gruppe mennesker tilknyttet DR. For DR’s mange faste freelancere og kortidsansatte er det nemlig stadig uvist, hvordan de omfattende nedskæringer fremover kommer til at påvirke deres tilknytning til DR.
Én af dem er Jenny Hallquist. Hun har lavet undertekster i DR i ni år, de seneste to år som fast freelancer med op mod 100 timers arbejde for DR om måneden. Men hvor meget arbejde hun får i fremtiden, ved hun ikke.
”I princippet kan min chef sige, at når det her vagtskema er slut, så behøver du ikke komme mere. Og det er jo rigtig ubehageligt. Den generelle 'så er det jo klaret'-stemning føles lidt som en ekstra mavepuster for os freelancere lige nu,” siger hun.
Dobbelt ubehageligt
Jenny Hallquist fortæller, at den seneste tid har været hård for alle i DR.
”Men det har meget været med fokus på de fastansatte. Som freelancere har vi følt os lidt glemt. Og det er rigtig ubehageligt. Vi leverer jo rigtig meget arbejde til DR, men der har slet ikke været noget fokus på, hvad det her betyder for os. Vi føler os helt ladt i stikken. Så det er dobbelt ubehageligt,” siger hun.
Hvad kunne du tænke dig, at der var blevet gjort for jer?
”Vi ved jo godt, at vi får det arbejde, der er tilbage, når de fastansatte har fået. Det er et grundvilkår som freelancer, og det forstår jeg godt. Men jeg kunne godt tænke mig, at ledelsen havde haft fokus på os. At den bare havde sagt: Vi ved godt, I er der, og at situationen er usikker for jer,” siger Jenny Hallquist.
DR-direktør: Vi har tilstræbt klar besked
Ifølge et skriftligt svar fra Henriette Marienlund, der er fungerende direktør for 'DR Kultur, Børn og Unge', hvor der er en del freelancere, har DR-ledelsen i hele processen bestræbt sig på at give alle medarbejdere så klar besked som overhovedet muligt.
”Det gælder både fastansatte, TBA-ansatte og freelancere. Samtidig er det også et vilkår, at når vi laver en plan, der rækker frem til 2021, så vil der være visse forhold omkring konkrete programmer mv. i fremtiden som ikke kan lægges helt fast nu,” skriver hun.
Henriette Marienlund tilføjer:
”Jeg har stor forståelse for, at der er medarbejdere, freelancere og ansatte på tidsbegrænsede kontrakter, som oplever denne tid som usikker – og det gælder måske særligt dem, der har kontraktudløb inden så længe. Generelt har vi tilstræbt, at når planen er fuldt implementeret i 2021, så har vi omtrent den samme balance som hidtil mellem fastansatte, -ansatte og freelancere.”
Tillidsmand: Freelancerne rammes også
Fællestillidsmand for journalistgruppen i DR, Henrik Friis Vilmar, lægger ikke skjul på, at nogle af DR’s mange freelancere og korttidsansatte – de såkaldte TBA’ere – vil miste arbejde for DR som konsekvens af nedskæringerne.
”Der er ingen tvivl om, at TBA’ere og freelancere også bliver ramt af nedskæringerne. DR skal jo producere mindre, og dermed bliver der også mindre arbejde til freelancere,” siger han.
Men ligesom DR-direktøren vurderer han ikke, at freelancerne og TBA'erne forholdsmæssigt bliver hårdere ramt end de fastansatte. Fordelingen mellem antallet af løst og fast tilknyttede i DR fremover til være omtrent den samme som i dag.
”Min vurdering er, at de bliver ramt i samme omfang som de fastansatte. Og i virkeligheden kan det godt være, at der i en overgangsperiode faktisk bliver behov for øget freelancearbejdskraft,” siger han.
Svært at få overblik
Henrik Friis Vilmar forklarer, at tillidsfolkene af flere grunde ikke har det fulde overblik over freelancerne. Dels får de ikke alle kontrakterne, og dels er langt fra alle freelancerne medlem af Journalistgruppen i DR.
”Men de freelancere, der har lavet vilkårsaftaler med DR, og som stadig har det, de har jo de aftaler. Problemet er, at vi ikke bliver orienteret om det af DR’s ledelse, hvis de går ind og opsiger nogle vilkårsaftaler. Men vi har ikke fået henvendelser om det,” siger han.
Han understreger, at han og de øvrige tillidsfolk i DR arbejder for at fastholde så mange mennesker som overhovedet muligt i arbejde i DR.
”Det handler om fastansatte, men det handler også om både TBA’ere og freelancere. Det er lige så trist for en freelancer som for en fastansat at miste sit arbejde. Men der er stadig brug for både freelancere og TBA’ere i DR,” siger Henrik Friis Vilmar.
For freelance-tekster Jenny Hallquists kommer der måske en slags afklaring på freelancernes fremtid i hendes aftale engang i december. Indtil da er fremtiden usikker.
”Vi bliver jo ramt af, at arbejdsmængden bliver mindre. Vi ved bare ikke hvordan,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.