DJ klar til at hjælpe DR-fyrede: ”De skal bruge forbundet rigtig aktivt”

”Vi har beredskabet til at hjælpe dem videre,” lyder løftet fra Dansk Journalistforbunds næstformand, Tine Johansen, til de DJ-medlemmer i DR, som nu er varslet fyret. Som optakt har forbundet inviteret til orienteringsmøder fredag

”Det her er et kæmpe tab.”

Sådan siger Dansk Journalistforbunds næstformand, Tine Johansen, efter onsdagens prikkerunde i DR, hvor 205 DR-medarbejdere fik besked om, at ledelsen har i sinde at fyre dem.

”Det er først og fremmest en rædselsfuld situation for alle de mennesker, der er opsagt. Dernæst for de kolleger, der bliver på arbejdspladsen og skal genfinde arbejdsglæden. Og dernæst for dansk public service-indhold helt generelt,” uddyber Tine Johansen.

Men hun understreger samtidig, at DJ står klar til at hjælpe de sindede medlemmer.

”De skal bruge forbundet rigtig aktivt. Vi er der, og vi har beredskabet til at hjælpe dem videre,” siger næstformanden.

At være ’sindet’ vil sige, at ledelsen har meddelt, at den har i sinde at fyre én.

Orienteringsmøder fredag

Som optakt har forbundet inviteret de sindede til orienteringsmøder i København og Aarhus i morgen, fredag. Møderne finder sted hos Kosmopol ved Nørreport i København og Comwell Aarhus i Værkmestergade, Aarhus. Det er ikke nødvendigt at melde sig til. 

Om møderne skriver forbundet på sin hjemmeside:

”Her vil der være mulighed for at høre nærmere om, hvad der sker i en sindet-periode, herunder om mulighederne for at komme med indsigelser og forhandle aftaler om aftalt fratræden. Der vil også være informationer om DJ's karriererådgivning, tid til at stille spørgsmål af enhver art og tale med en af DJ's konsulenter.”

Sparring til alle

Herefter står forbundet klar med en række redningsplanker, siger Tine Johansen. 

”Den kommende tid skal bruges på karriererådgivning og på at lande på benene oven på det her chok. Og så blive hjulpet videre. Blive afklaret om, hvor man vil bevæge sig henad. Vi tilbyder karriere-sparring til alle,” siger næstformanden.

Dels giver DJ-kontingentet medlemmer ret til indledende sparring hos en karrierekonsulent, løbende feedback på jobansøgninger, rådgivning om jobsamtaler og kurser i jobsøgning. Og hvis man er medlem af forbundets a-kasse, AJKS, kan man også her få karriererådgivning. Det oplyser forbundets forhandlingschef, Claus Iwersen.

Forløb koster 13.000 kroner – DR betaler

Dels kan de sindede også få lidt længere såkaldte outplacement-forløb hos forbundet.

Forløbene starter med en personprofilanalyse, og derefter får man fire individuelt tilrettelagte coachingsamtaler med en coach.

Sådan et forløb koster 13.000 kroner, og hvis man har flere penge, kan man få længere forløb. Men medlemmerne behøver ikke selv at komme med alle pengene. 

I det sindebrev, som de sindede medarbejdere har fået fra DR-ledelsen, fremgår det, at man får 15.000 kroner i outplacement-penge ved en fyring. Og 25.000 kroner ved en aftale om fratrædelse. Det fortæller Claus Iwersen. 

Forbundet har også – via overenskomsten med DR – sikret en pulje penge til efteruddannelse. Denne pulje kan alle DJ-medlemmer søge. Det gælder også de nyligt sindede og opsagte, fordi de i opsigelsesperioden stadig er ansat på lige vilkår med de øvrige medarbejdere. 

Ingen fest for mediebranchen

Men spørgsmålet er, hvor de 205 sindede medarbejdere nu skal søge job. Gårsdagens sindedag var i hvert fald ingen festdag for mediebranchen som helhed, lyder det fra Tine Johansen.

”Der er blevet skåret dybt i dansk indholdsproduktion. Mængden og omfanget bliver mindre,” siger hun.

Hun har også svært ved at forestille sig, at de private medier vinder på nedskæringen.

”Jeg har uendeligt svært ved at forestille mig, hvem der skulle sidde og glæde sig lige nu,” siger hun.

Det er i det hele taget en trykket Tine Johansen, Journalisten fanger onsdag aften.

”Det har været en rædselsfuld dag for alle kollegerne i DR – i hele landet. Der er alt for mange, der har skullet forlade deres arbejdsplader, velvidende at de ikke længere har et arbejde: Dedikerede, dygtige mennesker,” siger hun.

I en fælles udtalelse kalder forbundets hovedbestyrelse gårsdagen for ”en sort dag for Danmark”.

 

Rettet klokken 10.28: Det fremstod i artiklen som om, alle 205 sindede DR-medarbejdere er medlemmer af DJ. Det er ikke tilfældet og er nu rettet.

2 Kommentarer

Thomas Møller Larsen
11. OKTOBER 2018
Kære Michael Jensen

Kære Michael Jensen

Tak for din kommentar. Du har ret. De 205 DR-medarbejdere, som i går blev sindet, er medlemmer af forskellige fagforeninger. Vi kan godt se, at det fremstod i artiklen som om de alle er DJ-medlemmer. Det er nu rettet.

Mvh
Thomas Møller Larsen, Journalisten
Michael Jensen
11. OKTOBER 2018
Et lidt opklarende spørgsmål.
Et lidt opklarende spørgsmål. Er det 205 DJ-medlemmer, der er blevet fyret? Jeg troede egentlig, at der også var andre faggrupper, som ville blive ramt end DJ-medlemmer. Fx HK'ere mv.