
Jeppe Kofod må beslutte sig for, at den dårlige sag ikke skal definere hele hans politiske karriere, anbefaler tidligere V-rådgiver. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Da Morten Østergaard onsdag aften trak sig som politisk leder for Radikale på grund af sin håndtering af en sexismesag med ham selv og folketingsmedlem Lotte Rod, piblede det frem med kommentarer på sociale medier.
Ikke kun om Morten Østergaard-sagen – men også om den 12 år gamle Jeppe Kofod-sag.
Tak @oestergaard for at tage konsekvensen af dine handlinger. Håber at andre vil følge trop og tage ansvar. Ja, @Spolitik jeg tænker på jer. I kan ikke lade Jeppe Kofod forblive Udenrigsminister. Ikke længere. #dkpol #metoo
— Le Gammeltoft (@LeGammeltoft) October 7, 2020
En hånd på låret for 10 år siden?
Nå, men Jeppe Kofod, der som oplægsholder bollede en 15-årig folkeskolepraktikant uden gummi, må da virkelig føle sig presset nu.
— Nima Zamani (@denrigtigenima) October 7, 2020
At den højaktuelle krise i Radikale Venstre på den måde puster liv i den 12 år gamle sag, om dengang 34-årige Jeppe Kofod, der havde sex med en dengang 15-årig DSU’er, er et eksempel på ’spill over-effekt’.
Det fortæller Winni Johansen, professor og ekspert i krisekommunikation og kriseledelse ved Aarhus Universitet.
”Når en virksomhed i en bestemt branche har et problem, for eksempel inden for bankverdenen, så smitter det af på de andre. Det samme gælder i den politiske verden. Så kigger man: Har vi haft lignende tilfælde tidligere, og så trækker man også dem frem,” siger hun.
Mads Byder fra Help PR hæfter sig ved, at sexisme-dagsordenen er dominerende lige nu.
”Det er en snebold, der ruller. Det handler om mennesker, det handler om køn og en debat, der ikke er taget dybt nok tidligere,” siger han.
Martin Vith Ankerstjerne, partner hos Advice og tidligere Venstre-kampagneleder, peger på, at Jeppe Kofod-sagen også indgår i et politisk spil.
”Sagen bliver også brugt til at ramme Socialdemokratiet, hvor det gør ondt,” siger han.
Hele tiden ligget latent
De tre har hver deres perspektiv på krisekommunikation. Men en ting er de enige om: Socialdemokratiet får ikke Jeppe Kofod-sagen i glemmebogen.
”En af vores pointer, når vi snakker krisehistorik, er, at hvis du har en historik, så bliver den ikke glemt, og det bliver den især ikke lige nu. Derfor er Jeppe Kofod nødt til at kommunikere med den krisehistorik fremover. Det vil sige, når han stiller sig op og kommunikerer, skal han tænke over, hvad det kan give af associationer til en tidligere sag,” siger Winni Johansen.
Hun mener, at Socialdemokratiet har håndteret Jeppe Kofods sag, som de kunne, og forventer ikke, at de tager yderligere handling på den foreløbigt.
”Den bliver ikke glemt hundrede procent, den vil hele tiden ligge der latent, og formentlig vil den dukke op i ny og næ. Men omvendt har de håndteret den, som de kan på nuværende tidspunkt. Og så må de vurdere, om den plet, der er kommet på ham, vil blive ved med at påvirke ham,” siger Winni Johansen.
Ingen pr-redskaber batter
Mads Byder er vant til at rådgive store virksomheder om krisehåndtering. Han vurderer ikke, at nogen af hans sædvanlige pr-redskaber vil få Jeppe Kofod-sagen til at gå i glemmebogen.
At sige undskyld har Jeppe Kofod gjort – to gange. Mads Byder tror heller ikke på, han vil kunne drukne den negative historie om Jeppe Kofod sammen med en 15-årig pige i andre, gode historier.
”De 10 gode Jeppe-historier, jeg vil lave næste uge, vil alle sammen blive hægtet på den dårlige,” siger han.
Havde det været en krisehåndtering i en virksomhed, kunne det have været en mulighed, at Jeppe Kofod og offeret trådte frem sammen, så undskyldningen på den måde stod mere klart.
”Du kan se, at Lotte Rod fra De Radikale skriver på Facebook, at hun holder meget af Morten Østergaard og er ked af, at det skulle gå sådan her. På den måde giver hun ham en dør til et comeback,” siger Mads Byder.
Skab politiske resultater
Martin Vith Ankerstjerne ser to veje frem for Jeppe Kofod.
”Den ene er at stå det igennem. Denne her sag vil forfølge ham resten af hans karriere, så han er nødt til at acceptere, at han bliver ramt af den igen og igen. Så han må tage en beslutning om, at han ikke vil have, den skal definere hans politiske karriere,” siger Martin Vith Ankerstjerne.
Jeppe Kofods anden mulighed er at træde tilbage.
”Men det løser ikke hans grundlæggende problem som politiker, så i virkeligheden er der kun den mulighed at bide det i sig og være ydmyg om det.”
En central del af strategien med at stå det igennem er at komme til at stå for noget andet end sagen om sex med en 15-årig DSU’er.
”Der har han ikke den mest taknemmelige ministerpost. Der skal alligevel noget til at skabe en identitet som udenrigsminister, men det er det, han skal: Ud i verden og skabe nogle politiske resultater,” siger Martin Vith Ankerstjerne.
Stærke associationer
Og her er det, som Winni Johansen også påpegede, afgørende at overveje, hvilke associationer hans kommunikation giver.
For eksempel gav en video med udenrigsministeren tydeligvis associationer til den 12 år gamle sag, da Jeppe Kofod i september udskrev en essay-konkurrence. I videoen ser man blandt andet Jeppe Kofod i et klasselokale, hvor han taler og lytter til unge elever.
Denne video er… skal vi kalde den – uforfærdet https://t.co/PDvyl0zEff
— Henrik Qvortrup (@QvortrupHenrik) September 23, 2020
I kommentarsporet på Udenrigsministeriets facebookside lyder en af kommentarerne:
”Ikke noget med øl eller hygge bagefter med de studerende, og i særdeleshed ikke med studinerne.”
De reaktioner forstår Martin Vith Ankerstjerne godt.
”Han laver jo et selvmål. Når han sidder sammen med unge gymnasieelever, er det nogle billeder, som akkurat genskaber billederne af ham sammen med den 15-årige. Det er præcist det, han skal undgå,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.