I dag blev det meldt ud, at Rune Lykkeberg afløser Christian Jensen som chefredaktør på Dagbladet Information.
Her var han indtil for tre år siden redaktionschef for kultur og weekend, inden han i 2012 skiftede til et job som kulturredaktør på Politiken.
Læs her, hvorfor han sagde ja til jobbet, hvad han ser som avisens største udfordring, og hvad han vil savne mest ved Politiken.
Har altid villet være chefredaktør på Information
Hvorfor har du sagt ja til at komme tilbage til Information efter kun tre år på Politiken?
»Det er en fantastisk mulighed at komme til Information netop nu. Avisen står utroligt stærkt, har en meget høj troværdighed og er journalistisk meget offensiv. Jeg har været utroligt glad for at være på Politiken, men hvis jeg skulle være chefredaktør på Information – og det har jeg altid gerne villet – så var det nu.«
Du har simpelthen altid tænkt, at du en dag skulle være chefredaktør på Information?
»Jeg har altid tænkt, at det ville være et godt job, når jeg var klar, og avisen så stærk ud. Information er jo en avis og en bevægelse, jeg selv er vokset op med. Det var avisen i mit barndomshjem, senere kom jeg selv på Information i en studiejob, der gled over i et journalistjob, som så gled over i et redaktørjob. Så jeg er blevet dannet der. Og jeg kan identificere mig med alt, hvad Information står for,« siger Rune Lykkeberg og uddyber:
»Den er venstreorienteret, progressiv og intellektuel. Det er en modstandsavis, der river op i eksistensen, og som samtidig er sjov. Det er alt sammen ting, jeg selv synes er fede. Så jeg har altid tænkt, at dét job ville jeg gerne have modet til at tage på mig en dag.«
Ser du Information som en venstreorienteret avis?
»Jeg synes, at en utrolig styrke ved Information er, at den på den ene side forsvarer det borgerlige samfund meget hårdt – individets rettigheder og det enkelte menneskes ukrænkelighed – men samtidig står for at gøre tingene på en mere socialt retfærdig måde. Og det er jo en traditionel venstrefløjsdagsorden. Det betyder ikke, at Information er et partiblad. Men det skulle gerne være sådan, at de store tanker på venstrefløjen og de bedste bank til venstrefløjen skal komme fra Information.«
»Når jeg har set på Information udefra, er jeg blevet imponeret over, hvor sikkert et greb og hvor sikker en tone avisen har. Den er noget helt bestemt og kan alligevel gå alle de væsentlige steder hen. Det er en stor fordel i et marked, hvor vi alle sammen skal genforhandle vores autoritet som medier på nye præmisser.«
Ikke en avis, der kan topstyres
Hvordan kommer læserne til at kunne se, at du er blevet chefredaktør?
»Det ved jeg ikke endnu – men det kommer de sikkert til at opdage til efteråret.«
Men har du ikke opdaget nogle ting, som Information kan gøre bedre, ved at se avisen udefra?
»Jo. Men Information er ikke sådan en avis, hvor du skriver en strategi ned på et papir, og siger ”det skal vi nu”. Information er ikke en avis, der skal topstyres.«
Hvordan er man chefredaktør for en avis, der ikke skal topstyres?
»Alle på avisen har en fornemmelse af, hvad Information skal kunne. Så du skal kunne se på, hvad de mennesker er i gang med, og hvad der bevæger sig for dem. Og så skal du kunne rykke derfra, så du støtter de processer, som er på vej fremad, og skaber rammer for, at de ting kan ske.«
Hvilke konkrete ting, som er i gang lige nu, vil du gerne skubbe videre i den retning?
»Mange ting. Men hele den kommercielle del af huset synes jeg er blevet en forlængelse af det redaktionelle på en ret enestående måde. De kommercielle og de redaktionelle dele af huset er virkelig begyndt at arbejde sammen. Du kan se på alt, fra hvad forlaget laver til Ph.d. Cup, at det, Information har været som avis, er Information også blevet som hus. Og det giver meget store muligheder.«
»Derudover har Information også haft en enorm gennemslagskraft på væsentlige og gribende ting. For eksempel med serien om voldtægt og serien om vold i familien. De har kombineret journalistik med aktivisme på en for mig ret enestående facon. Jeg er meget nysgerrig på at se, hvor det kommer fra, og hvordan man stimulerer det og doserer det.«
Har omstillet kulturen fra print til digital redaktion
Hvad ser du som din største udfordring i jobbet?
»Der er selvfølgelig en risiko i, at vi går fra en forretningsmodel, som vi er meget trygge ved, til en eller flere forretningsmodeller, som vi ikke kender endnu. Det at skulle finde nye måder at finansiere vores journalistik og fortællinger på bliver klart vanskeligt. Men det er også det, der bliver det sjove.«
Din direktør nævner, at du skal styrke Information digitalt. Hvad er din dokumenterede erfaring med det?
»Du kan se, hvad vi har lavet her på Politikens kulturredaktion, mens jeg har været her. Vi har jo omstillet en helt print-redaktion til at være digital redaktion. Og så er vi begyndt at lave podcasts. Det tror jeg meget på. Du skal skabe nogle gode eksempler på, at du kan tage journalistikken til nyt niveau digitalt – ikke kun med tekst og billeder, men også med lyd.«
Skal information også til at lave podcasts?
»Der er ingen tvivl om, at Information kommer til at eksperimentere med en masse måder at tage vores journalistik og vores fortællinger andre steder hen. Men hvad det helt konkret bliver, kan jeg ikke sige noget om endnu.«
En lille, men handlekraftig avis
Hvad kommer du til at savne mest ved Politiken?
»Helt klart menneskene. Politiken er et helt fantastisk fællesskab af virkelig dygtige folk, som både kan skrive tegne, lave lyd og billeder. Politiken er en meget stor scene med et fantastisk orkester, og det kan være enormt bekræftende at træde tilbage og se resultatet, når vi virkelig bruger hele klaveret.«
Hvordan bliver det at skulle over til et noget mindre orkester på Information, der jo ikke har lige så mange muskler at spille med økonomisk?
»Det er jo bare et grundvilkår på Information, at du ikke har mange penge. Og det er for mig en del af Informations historie. Det, du til gengæld får, er en enorm handlefrihed. Information er sådan en avis, hvor en praktikant kan komme ind og skrive en artikel om Edward Snowden som vor tids rockstar – og så kan den praktikant dagen efter skrive en leder om, hvad det betyder for vores opfattelse af demokrati og frihedskamp og frigørelse. At Information er så lille en avis, gør den enormt handlekraftig.«
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Tillykke med det nyu job, jeg vil sådan håbe at der nogen der vil bede politikerne om at underbygge påstande argumenter og beviser. I øjeblikket får de lov til at fortælle den ene skrøne efter den anden!
Information er helt sikkert en avis, hvor der ikke er et ligfrem proportionalt forhold mellem oplagstal og hvor meget indflydelse den har reelt fået. Det kan måske lidt sammenlignes med Deadline, på DR2 der gjorde det, der var tænkt til det smalle segment, til noget som blev avantgarde, og forblev det med stigende seertal.
Det er nok der mulighederne har været og i høj grad vil ligge i fremtiden for Information, og til den opgave er Rune Lykkeberg den rette mand, med sin store passion for den lille, underdog med det kraftige bid, både politisk, intellektuelt og på kultursiden. Man har formået at bevare den essens og nerve som bør bevares og udbygges. Det er en stærk ide, at kalde avisen for en bevægelse.
Velkommen tilbage, Rune Lykkeberg