At han ikke ved samme lejlighed fik ideen til at hjælpe de kræftsyge af med kemoterapien eller lade de sukkersyge slippe insulinen, skyldes jo nok, at han tror, at der er tale om et temmelig uskyldigt fænomen.
Jes Schrøder er åbenbart ikke klar over, at depression er en sygdom, der er lige så dødelig som rygning. Han ved næppe, at praktiserende læger ikke må blande sig i en psykiaters ordinering af medicin.
I 2011 blev evangelisten Niels-Christian Hedegaard idømt en bøde på 40.000 kroner for at fratage psykiatriske patienter deres antipsykotiske medicin og forsøge at helbrede dem med bønner.
Jes Schrøder vil nok indvende, at det ikke er kvaksalveri, han laver. Der er blot tale om at hjælpe kvinder med en 'let' depression af med lykkepiller. Men der er ikke tale om ’lidt ondt i livet’, selv om mange i deres uvidenhed forveksler de to ting.
Patienterne er ofte mere skrøbelige, end de selv aner, og tilter ved det mindste pres.
Bag diagnosen depression kan der gemme sig et utal af andre lidelser som for eksempel bipolær (maniodepressiv) lidelse, misbrug og angst – for slet ikke at tale om fysiske sygdomme som udiagnosticeret kræft.
Den patient, der forekommer samlet og fokuseret den ene dag, kan være i frit fald ned i dybet dagen efter. Eller flere måneder efter.
Og så længe holder TV 2 vel næppe hånden under sine deltagere?
Når man allerede under research-fasen har fået et klart nej til medvirken fra blandt andre professor Poul Videbech og Depressionsforeningens formand, Karen Margrethe Nielsen, der begge direkte har frarådet at lave udsendelsen, så burde der ringe en faglig alarm-klokke. Især når man er blevet præsenteret for ordene 'farligt og uansvarligt'.
Men nej … Jes Schrøder fremturer ufortrødent og annoncerer efter deltagere.
Kan det have noget at gøre med, at B.S. Christiansen og optageholdet allerede er booket til tre uger i juni, og at man derfor med djævlens vold og magt skal have et program ud af det?
Vejen til Helvede er brolagt med ofrene for velmenende ignoranter.
– Hannibal Erngaard, journalist og forfatter
SVAR. Naturligvis har det gjort indtryk på os, når vi hører fra de kredse, som ser til med bekymring eller er uenige i, at det kan være en god ide at lave en udsendelsesrække, der fortæller om, hvad der skal til for at kvitte antidepressiv medicin. Vi har derfor også fra starten involveret kræfter, der har fagligheden i orden. Udfasning af antidepressive midler er ikke noget, som TV 2 har opfundet. Det sker hver dag.
Alene af den grund, at der er over 400.000 danskere, som tager de her midler. Formanden for lægeforeningen, Henrik Dibborn, siger til Søndagsavisen, ”at grænserne for, hvornår man vurderer, om en patient er depressiv og bare i dårligt humør i en periode, har udviklet sig markant”. Jeg ville først virkelig være en ignorant som journalist og redaktør, hvis jeg ikke syntes, at det var værd at beskæftige sig med.
– Jes Schrøder, redaktør, Programafdelingen, TV 2/Danmark
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.