Lisbeth Knudsen: »Jeg er meget glad og stolt«

Berlingske-chef Lisbeth Knudsen er netop kåret til den mest magtfulde medieperson i Danmark. Medierne påvirker samfundet mere end nogensinde, og derfor er magten til at sætte dagsordenen så vigtig, siger hun til Journalisten.dk.

Berlingske-chef Lisbeth Knudsen er netop kåret til den mest magtfulde medieperson i Danmark. Medierne påvirker samfundet mere end nogensinde, og derfor er magten til at sætte dagsordenen så vigtig, siger hun til Journalisten.dk.

Danmarks mest magtfulde medieperson er Lisbeth Knudsen, chefredaktør på Berlingske Tidende og koncernchef i Berlingske Media. I hvert fald ifølge den undersøgelse af dagsordensættende magt, et 'magtpanel' har lavet for fagbladet Journalisten til det nummer, der udkommer i morgen.

Du er nummer 1 på Journalistens magtliste, der netop er blevet offentliggjort. Hvad tænker du om den placering?

»Det er jeg meget glad for og stolt over – på Berlingskes vegne. Jeg blander mig gerne i den faglige debat såvel som i samfundsdebatten som sådan, og det ser jeg som en vigtig del af min opgave. Derfor er jeg selvfølgelig glad for at se, at der er nogen, der også mener, det bliver lagt mærke til,« siger Lisbeth Knudsen til Journalisten.dk.

Hun mener, at det at have dagsordensættende magt forpligter, både som person og som medie.

»Det giver mig samtidig klart en ydmyghed over for det, for når man blander sig så meget i debatten, som jeg gør, forudsætter det også, at man forbereder sig ordentligt, tænker sig om og funderer over, hvad man melder ud. Det forpligter til kvalitet i det, man deltager i debatten med.«

Hvis du lægger beskedenheden et øjeblik, oplever du så selv, at du er den mest dagsordensættende person i den danske mediebranche?

»Det ved jeg ikke, det er jo skiftet gennem årene. Det tager jeg med et gran salt. Der ligger mange fine og gode debattører på den liste, så det kommer vi nok til at konkurrere om, også i de kommende år.«

Hvordan kommer det til udtryk, at du har dagsordensættende magt?

»Dels får jeg utrolig mange henvendelser for at komme med kommentarer eller holdninger til noget, både inden for mediebranchen og mere generelt i samfundsdebatten. Dels er jeg selv utroligt nysgerrig og kaster mig gerne ud i ting, der er nye. Det være sig hele det nye digitale medieområde eller nye debatter samfundsmæssigt. Jeg tror, den nysgerrighed er noget af det, der driver mig. Jeg vil også sige, at inden for mediebranchen såvel som inden for andre brancher er det sådan, at den, der står i spidsen for en virksomhed, også bliver stærkere eksponeret i dag end tidligere. Der er en efterspørgsel på kommentarer og deltagelse i debatten, så jeg kommer som leder af Berlingske Media og Berlingske Tidende automatisk i spil til forskellige debatter.«

Hvad betyder den dagsordensættende magt i Danmark?

»Jeg tror, det betyder rigtig meget. Det har også noget at gøre med mediernes rolle i forhold til samfundsdebatten. Hvor vi tidligere i stor udstrækning afspejlede og refererede, så er medierne i dag i høj grad påvirkende i forhold til den dagsorden, der sættes. Mediernes rolle i samfundsdebatten er blevet stærkere, og derfor skal vi selvfølgelig også påtage os et ansvar for at bidrage med kvalitet i debatten.«

1 Kommentar

Gitte Merrild
19. JANUAR 2011
Re: Lisbeth Knudsen: »Jeg er meget glad og stolt«
Yes, medierne påvirker i højere og højere grad den daglige dagsorden frem for at refere fra den. På mange områder skaber medierne også selv nyheder - om sig selv og de personer, der træder op og frem i de danske kanaler.