»Medierne har blod på hænderne«

Det er mediernes skyld, at otte turister blev myrdet ved blodigt gidseldrama i Filippinerne. Politiet fejlede, fordi gidseltageren kunne følge alt, hvad de gjorde, på live-tv, mener hærchef. Læs flere eksempler fra hele verden her.

Det er mediernes skyld, at otte turister blev myrdet ved blodigt gidseldrama i Filippinerne. Politiet fejlede, fordi gidseltageren kunne følge alt, hvad de gjorde, på live-tv, mener hærchef. Læs flere eksempler fra hele verden her.

En bil med otte turister fra Hong-Kong blev kapret i Filippinerne af en tidligere politimand, der desperat krævede sit job tilbage. Politiet rykkede ud, og det gjorde medierne i den grad også. Dramaet blev dækket minutiøst i real-tid. Det betød, at borgerne – og gidseltageren – kunne se, hvad politiet foretog sig.

Det har fået en ledende person i det filippinske militær til at kritisere live-medierne for at have været medskyldige i måden, gidseldramaet endte på – de otte turister og gidseltageren døde.

»Det kan meget vel være svært for medierne at indrømme, men I har blod på hænderne nu,« sagde hærchefen ifølge den dansk-baserede organisation International Media Support (I-M-S).

»Vi kunne have gjort vores arbejde for at få frigivet gidslerne, hvis tv og radio havde været mere forsigtige i deres dækning,« fortsatte han.

Det er ikke første gang, pressen får skyld for, at mennesker dør, fortsætter I-M-S.

I det voldsomme terrorangreb på Mumbai i Indien i 2008 er live-medierne også blevet beskyldt for uforvarende at have hjulpet terroristerne, der både skød og bombede i en aktion spredt over hele byen. Via mobiltelefoner kunne de overvåge, hvordan sikkerhedsstyrkerne rokerede rundt.

Kritikken førte til retningslinjer for medierne om, hvordan de må live-dække kritiske begivenheder i Indien.

Medierne blev også kritiseret for dækningen af kampene i Pakistan i 2007, hvor terrorister besatte Den Røde Moské. Ifølge den pakistanske avisredaktør Zaffar Abbas kan det, der kaldes »uprofessionel opførsel« fra mediernes side, i sidste ende føre til indgreb fra staten.

I Pakistan har militærets pr-afdeling blandt andet afbrudt tv-signalet under en gidseltagning.

»Den slags taktiske indgreb fra statslige enheder er hverken acceptable eller hjælpsomme i at fremme de frie medier, tolerance og en sund debat. Det er vigtigt at opfordre myndighederne til at afholde sig fra den slags. Men det er lige så vigtigt for os i medierne at finde tid til at kigge indad og overveje vores egen indsats for at forbedre nyhedsdækningen af emner som kapringer og gidseltagninger, som naturligvis er følsomme,« skrev Zaffar i sin avis, Dawn, ifølge I-M-S.

0 Kommentarer