DR: Vi har ikke skiftet holdning til halshugning-klip

DR viste billeder fra videoen, hvor den amerikanske journalist James Foley bliver dræbt, men ingen billeder fra videoen, hvor journalist Steven Fotloff bliver dræbt. »Da den nye sag kom så kort tid efter, var konteksten så let at forstå, at vi kan skrue ned for det, vi viser,« siger redaktionschef

Som Journalisten tidligere har beskrevet, er der blandt danske medier uenighed om, hvordan man bør dække offentlige drab på vestlige journalister.

DR har tidligere vist billeder fra et video-klip med halshugningen af journalist James Foley i blandt andet 'Deadline', men da hans kollega Steven Fotloff blev dræbt forleden, viste kanalen kun et privatfoto af den dræbte journalist.

Men DR har ikke ændret politik. Det forsikrer redaktionschef i DR Nyheder Sandy French.

»Jeg kender ikke til, at vi skulle have ændret holdning. Vi foretager en konkret vurdering i alle vores journalistiske historier af, hvor meget det er nødvendigt, at vi viser, for at man kan forstå historien, konteksten og konsekvenserne. Der er også forskelle i forhold til programformatet. Men overordnet er vores politik, at vi er så nænsomme og varsomme som overhovedet muligt i den type stof eller begivenhed, om man vil. Vi er omhyggelige med, hvad vi viser, hvilke dele og hvor lang tid,« siger hun.

»Men det er væsentligt at understrege, at vi kun viser det, fordi det har betydning for konfliktens videre udvikling, altså USA's reaktion på begivenheden. Vi er opmærksomme på, at der dør mange andre, som ikke er vestlige journalister, men det får ekstra fokus, når det kan have konsekvenser for konfliktens videre udvikling.«

Konteksten var til at forstå

Tidspunktet for drabet på Steven Fotloff fik betydning for den måde, DR valgte at dække historien på, fortæller Sandy French.

»Det er naturligt, at når nr. to kommer så relativt tæt på nr. et, så er konteksten så let at forstå, at vi kan skrue ned for det, vi viser. Det er vigtigt, at vi ikke bidrager til ydmygelsen af ofrene eller fremmer terroristernes sag.«

Hun fortsætter:

»Hvad er det mest nænsomme, vi kan gøre, og stadig give seerne mulighed for at forstå konteksten? Vi har voldsomt fokus på, hvordan vi anvender det her materiale, og det gælder alle vore platforme.«

1 Kommentar

Lars Sundling
6. SEPTEMBER 2014
"DR har tidligere vist
"DR har tidligere vist billeder fra et video-klip med halshugningen af journalist James Foley"

Nej, Foley videon (som nu er fjernet fra nettet) viser ingen halshugning, men antyder, at det er det der er ved at ske. Samme med Fotloff, selve halshugningen vises ikke, men antydes at skulle til at finde sted.

Der findes i øvrigt masser af bestialske halsoverskæringer og drab begået af IS på nettet, men i netop disse 2 tilfælde har IS valgt ikke at vise selve mordet.

Hvilket man så kan undre sig over!