B.T.-journalist dømt for læk i Omar el-Hussein-sag: “Principielt problematisk”

B.T.-journalist Søren Kjellberg Ishøy er idømt bøder for at bringe fortrolige oplysninger om terroristen Omar el-Husseins familie. B.T. er dybt uenig i kendelsen og har valgt at anke den til landsretten. “De ting, der har stået i B.T. om sagen, har helt klart offentlighedens interesse,” siger Søren Kjellberg Ishøy

Opdateret: Den 22/6 2020 blev Søren Kjellberg Ishøy frikendt ved Østre Landsret i sagen, som omtales i denne artikel. Læs mere her.

10 dagbøder af 500 kroner. Det blev journalist Søren Kjellberg Ishøy fra B.T. mandag idømt af Københavns Byret for at have bragt fortrolige oplysninger om Omar el-Husseins familie efter hans terrorangreb i København.

Men Søren Kjellberg Ishøy er ligesom sin arbejdsgiver, B.T., helt uenig i dommen og har valgt at anke den til landsretten. Det fortæller Søren Kjellberg Ishøy til Journalisten.

“De ting, der har stået i B.T. om sagen, har helt klart offentlighedens interesse. Derfor er jeg uenig med retten i, at jeg skulle dømmes for at viderebringe fortrolige oplysninger,” siger han.

Et problem for mediernes ytringsfrihed

I artiklen, der blev bragt i 2015, fortæller B.T. og Søren Kjellberg Ishøy blandt andet, hvor mange penge Omar el-Husseins mor og far har modtaget i kontanthjælp. Derudover fortæller B.T. også om sociale udfordringer for moren, faren og lillebroren.

Men hovedfokus i artiklen er ifølge Søren Kjellberg Ishøy ikke på familien, men på, hvorvidt Københavns Kommune har været opmærksomme nok på familien og Omar el-Hussein. Derfor mener han, det er vigtigt, B.T. bringer oplysningerne.

“Det er principielt problematisk for mediernes ytringsfrihed, at vi ikke kan kigge myndighederne i kortene i sager som den her. Terrorsager er alvorlige, og det er vores opgave at grave i det. Det er mit arbejde. Og jeg synes ikke, man skal straffes for at gøre sit arbejde,” siger Søren Kjellberg Ishøy.

I bringer personlige oplysninger om både moren, faren og lillebroren. Kunne man ikke godt have udeladt nogle af de informationer?

“Det er altid let at være klog tre-fire år senere. Men de grundlæggende informationer i artiklen står jeg ved i dag, at de har samfundsmæssig relevans,” siger han.

Anklager: Kommer ikke offentligheden ved

Søren Kjellberg Ishøy fortæller, at B.T. ikke har planer om at ændre noget som følge af sagen.

“Vi afvejer stadig fra sag til sag. Der er eksempler, hvor det har offentlighedens interesse at offentliggøre fortrolige oplysninger, men vi kan ikke sætte det på formel. Så vi vil også vurdere det fra sag til sag fremover,” siger han.

Til Ritzau har senioranklager Søren Harbo sagt, at han anerkender, at det er vigtigt for offentligheden at kende Omar el-Husseins baggrund. Men:

“Det kommer ikke offentligheden ved, hvad de (familien, red.) har bakset med igennem årene,“ siger Søren Harbo til Ritzau.

Journalist: Kan ikke tage familien ud af ligningen

Søren Kjellberg Ishøy er uenig i, at det ikke er væsentligt at vide, at Omar el-Hussein kommer fra en familie med sociale udfordringer.

“Vi skal have lagt alle detaljer frem, så vi kan blive klogere på, hvordan vi måske kan forhindre et terrorangreb en anden gang. Det er centralt for mig, at man ikke kan tage familien ud af ligningen og sige, at vi ikke kan beskæftige os med den,” siger han.

“Selvfølgelig har de indflydelse i sagen. Dermed ikke sagt, at det er deres ansvar. Men i dækningen har vores fokus mest været på Københavns Kommunes rolle og kontakt med Omar el-Husseins familie. Derfor var det klart relevant at inddrage det,” mener Søren Kjellberg Ishøy.

Hvorfor er det vigtigt for at forstå, hvad der skete?

“Fordi, når det handler om islamistisk terror, så er det vigtigt at vide, om familien er velintegreret. Kan det måske være årsagen til radikalisering, at de ikke var velintegrerede? Og havde kommunen levet op til deres forpligtelser i sagen? De faktorer må vi ikke udelade, når vi kigger på årsagen,” siger han.

Kommunens udlægning var forkert

Samtidig fortæller Søren Kjellberg Ishøy, at B.T. også i første omgang fik at vide, at Københavns Kommune ikke havde en sag med Omar el-Hussein. Det viste sig dog efterfølgende at være forkert, og det gjorde det kun vigtigere for B.T. at lægge oplysningerne frem.

“Kommunen hævdede over for os også, at han kom fra en ressourcestærk familie. Det viste sig at være forkert. Når vi finder ud af det, er det klart, at vi skal gå ud og bringe de faktiske oplysninger til torvs. Ellers tillader vi, at myndighederne bringer fejlagtige oplysninger i en terrorsag og vildleder offentligheden,” siger han.

Så I fortryder ikke, at I har bragt artiklerne?

“Nej.”

I 2017 blev politikeren Finn Rudaizsky fra Dansk Folkeparti også dømt i sagen. Han fik 10 dagbøder for at have lækket de fortrolige oplysninger om familien til medierne.

1 Kommentar

Finn Ohrt
3. APRIL 2019
Bare helt okay at trævle
Bare helt okay at trævle sagen op og dette tilbunds. Mere af den slags,tak.