»Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Det føles dumt, at jeg skal fortælle dine læsere, som måske er mere erfarne journalister end mig, at de ikke skal tage reklameklip på Youtube for gode varer. Men det er det, de skal holde op med.«
Sådan siger Jack Werner, journalist med tilknytning til det mediekritiske radioprogram 'Medierne i Sverige'. Anledningen er Ritzaus artikel med en af de medvirkende i rejsesøgemaskinen Momondos virale video 'The DNA Journey'.
I går aftes trak Jyllands-Posten en artikel tilbage om Momondos virale hit. I videoen bliver en række personer dna-testet for at afsløre, hvorfra i verden deres rødder stammer. Pointen er, at vi alle har dna-materiale fra andre lande eller verdensdele i os.
Medvirkende var skuespiller
Kilden i Ritzaus artikel var en af de medvirkende i videoen, men det fremgik ikke, at flere af de medvirkende i videoen også er skuespillere. Det betegner Jyllands-Posten som en journalistisk fejl, og derfor er artiklen nu trukket tilbage. Ritzau Fokus har påtaget sig ansvaret for fejlen og beklaget den.
»For det første skulle kildekritikken være bedre, da vi blev kontaktet af en kommerciel aktør som Momondo. Vi skulle have sikret os, at dna-undersøgelsen levede op til de journalistiske standarder, og når den ikke gjorde det, skulle artiklen aldrig være skrevet,« siger Sten Blindkilde, adm. direktør hos Ritzau Fokus, til Jyllands-Posten.
Det er blandt andet kommet frem, at flere af testpersonerne er skuespillere, som er instrueret til at virke overvældede over deres rødder.
Nedrig udnyttelse
Videoen er også blevet omtalt i svenske medier, men ingen har tilsyneladende interviewet de medvirkende, siger Jack Werner.
»Det er så himmelråbende ærgerligt på alle leder og kanter. Det er nedrigt, at reklamebureauer udnytter, at medier er så interesseret i at skrive om reklamefilm. Men medierne gør heller ikke det, de burde. Så fejlen falder tilbage på redaktionen.«
Husk kildekritikken
Han siger, at selv om en video er stor på Youtube, skal journalisterne ikke tilsidesætte al kildekritik.
»Vi har en rutine om, at en pressemeddelelse ikke er noget, vi bare copy paster. Men når det gælder en lækker Youtube-video, forsvinder alle betænkeligheder åbenbart. Det er sket så mange gange.«
Det seneste svenske eksempel var en viral video, der handlede om lyssky mekanikere, der udskiftede folks bildæk om natten. ”Däckpiraterna” påstod på Youtube, at de ville redde menneskeliv ved at skifte bilisternes vinterdæk til sommerdæk i hele Sverige. Den blev omtalt redaktionelt i svenske medier, men var et reklamestunt for et dækfirma.
Ekstra Bladet slugte video råt
I 2009 lavede Visit Danmark en video med danske Karin, der efterlyste manden til sit lille barn – hun havde angiveligt mødt manden, da han var turist i København.
”Jeg vil bare have, at du skal vide, at August findes. Det skylder jeg både dig og ham,” sagde Karin i videoen, som Ekstra Bladet slugte råt.
Kort efter kom det frem, at ”Karin” var skuespiller og hele situationen iscenesat for at tiltrække turister til hovedstaden. Kritikken af Visit Denmark førte dengang til, at direktøren måtte forlade sin post.
JP sætter Ritzau Fokus på pause
Jack Werner siger, at det er »deprimerende, at folk udnytter medierne på den måde«.
Men han opfordrer ikke mindst journalisterne til at stille flere kritiske spørgsmål.
»I Youtube-videoer ved vi meget lidt om, hvad der sker bag kulissen. Vi ser noget, som kan være sponsoreret. Vi skal ikke outsource vores etiske overvejelser til folk, der laver noget, som jeg ikke forbinder med journalistik,« siger han.
Sagen om Momondo har betydet, at Jyllands-Posten indtil videre har sat publicering af Ritzau Fokus-historier på pause.
7