Viral video fupper journalister – igen

Ritzau Fokus trak i går artikel med kilde fra Momondos virale videohit. Virale videoer skal vurderes med præcis samme journalistiske skepsis som pressemeddelelser. Sådan lyder opfordringen fra viral ekspert. Se andre eksempler, hvor medier blev fuppet

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Det føles dumt, at jeg skal fortælle dine læsere, som måske er mere erfarne journalister end mig, at de ikke skal tage reklameklip på Youtube for gode varer. Men det er det, de skal holde op med.«

Sådan siger Jack Werner, journalist med tilknytning til det mediekritiske radioprogram 'Medierne i Sverige'. Anledningen er Ritzaus artikel med en af de medvirkende i rejsesøgemaskinen Momondos virale video 'The DNA Journey'.

I går aftes trak Jyllands-Posten en artikel tilbage om Momondos virale hit. I videoen bliver en række personer dna-testet for at afsløre, hvorfra i verden deres rødder stammer. Pointen er, at vi alle har dna-materiale fra andre lande eller verdensdele i os.

Medvirkende var skuespiller

Kilden i Ritzaus artikel var en af de medvirkende i videoen, men det fremgik ikke, at flere af de medvirkende i videoen også er skuespillere. Det betegner Jyllands-Posten som en journalistisk fejl, og derfor er artiklen nu trukket tilbage. Ritzau Fokus har påtaget sig ansvaret for fejlen og beklaget den.

»For det første skulle kildekritikken være bedre, da vi blev kontaktet af en kommerciel aktør som Momondo. Vi skulle have sikret os, at dna-undersøgelsen levede op til de journalistiske standarder, og når den ikke gjorde det, skulle artiklen aldrig være skrevet,« siger Sten Blindkilde, adm. direktør hos Ritzau Fokus, til Jyllands-Posten.

Det er blandt andet kommet frem, at flere af testpersonerne er skuespillere, som er instrueret til at virke overvældede over deres rødder.

Nedrig udnyttelse

Videoen er også blevet omtalt i svenske medier, men ingen har tilsyneladende interviewet de medvirkende, siger Jack Werner.

»Det er så himmelråbende ærgerligt på alle leder og kanter. Det er nedrigt, at reklamebureauer udnytter, at medier er så interesseret i at skrive om reklamefilm. Men medierne gør heller ikke det, de burde. Så fejlen falder tilbage på redaktionen.«

Husk kildekritikken

Han siger, at selv om en video er stor på Youtube, skal journalisterne ikke tilsidesætte al kildekritik.

»Vi har en rutine om, at en pressemeddelelse ikke er noget, vi bare copy paster. Men når det gælder en lækker Youtube-video, forsvinder alle betænkeligheder åbenbart. Det er sket så mange gange.«

Det seneste svenske eksempel var en viral video, der handlede om lyssky mekanikere, der udskiftede folks bildæk om natten. ”Däckpiraterna” påstod på Youtube, at de ville redde menneskeliv ved at skifte bilisternes vinterdæk til sommerdæk i hele Sverige. Den blev omtalt redaktionelt i svenske medier, men var et reklamestunt for et dækfirma.

Ekstra Bladet slugte video råt

I 2009 lavede Visit Danmark en video med danske Karin, der efterlyste manden til sit lille barn – hun havde angiveligt mødt manden, da han var turist i København.

”Jeg vil bare have, at du skal vide, at August findes. Det skylder jeg både dig og ham,” sagde Karin i videoen, som Ekstra Bladet slugte råt.

Kort efter kom det frem, at ”Karin” var skuespiller og hele situationen iscenesat for at tiltrække turister til hovedstaden. Kritikken af Visit Denmark førte dengang til, at direktøren måtte forlade sin post.

JP sætter Ritzau Fokus på pause

Jack Werner siger, at det er »deprimerende, at folk udnytter medierne på den måde«.

Men han opfordrer ikke mindst journalisterne til at stille flere kritiske spørgsmål.

»I Youtube-videoer ved vi meget lidt om, hvad der sker bag kulissen. Vi ser noget, som kan være sponsoreret. Vi skal ikke outsource vores etiske overvejelser til folk, der laver noget, som jeg ikke forbinder med journalistik,« siger han.

Sagen om Momondo har betydet, at Jyllands-Posten indtil videre har sat publicering af Ritzau Fokus-historier på pause.

7 Kommentarer

Mikael Nielsen
11. JUNI 2016
Hey helt vildt det her! Denne
Hey helt vildt det her! Denne virale video er gået helt amok på Youtube - det er helt almindelige mennesker!!!!! totalt vildt viralt og almindeligt!! Se selv: https://www.youtube.com/watch?v=KmA1sHbNUlw
Jesper Lundsgaard
10. JUNI 2016
Er det ikke også tæt på
Er det ikke også tæt på barnelærdom, at det stort set kun er i Island, at befolkningssammensætningen er så homogen, at man kan lave den slags test, hvor man ser på dna-undersøgelser.

Allerede ved det stadie burde den kritiske sans have sat ind i den historie.

I øvrigt har landegrænser gennem århundreder ændret sig på kryds og tværs i Europa, så et område der engang tilhørte ét land hører i dag til et andet land...
Lotte Suwalski
10. JUNI 2016
Undskyld mig, men det er
Undskyld mig, men det er hårrejsende naivt, at nogle professionelle journalister har taget filmen for gode varer - altså udover, at det er en kunstnerisk sjov idé med et tankevækkende budskab! Hvis man til daglig arbejder med videomediet kan man nemt gennemskue, at de medvirkende er instruerede og reaktionerne iscenesat - de pågældende kunne bare have forhørt sig hos nogle af kollegaerne i Av-gruppen, så havde de sparet sig den dummert.
Lars Fogt
10. JUNI 2016
Det var vidst mig - jeg har
Det var vidst mig - jeg har fundet otte skuespillere i reklamen. Instruktøren, der deltog i min oprulning i starten, har ikke ønsket at oplyse navnene på de medvirkende, så vi kan tjekke resten. Tror også Jakob Albrecht har fulgt lidt med på min facebook-væg, hvor jeg har forsøgt at trevle det her op efter Momondo og instruktøren begyndte at påstå, at det var en dokumentarisk film, rigtige mennesker og ægte følelser.
Anders Willads
9. JUNI 2016
Det sjoveste ved netop denne
Det sjoveste ved netop denne historie er da navnet på den adm. direktør hos Ritzau Fokus :-)

Flere