»Vi arbejder altid med det konstruktive og den positive dialog. Vi vil med vores arbejde gerne gøre verden til et bedre sted at være.«
Sådan forklarede projektdirektør Vibe Bangsgaard fra Haus Copenhagen i går på en Fagsession om effektive kampagner, som DJ Kommunikation holdt i Det Berlingske Hus.
»Vi vælger mellem de kunder, vi arbejder for. Vi ville ikke være specielt glade for at arbejde for tobaksindustrien,« lød det opfølgende fra Jacob Klintrup, kreativ direktør i bureauet Kadaver.
De to bureauer lavede sammen med Bybird i 2010 kampagnen Bedre Bustur, der skulle give busselskabet Arriva flere og gladere passagerer.
Kampagnen vandt integrationsprisen i 2010, førte til en stigning i passagertallet og mere tilfredse passagerer og chauffører.
»Der var en heftig passagertilgang og en astronomisk forbedring af medarbejdernes tilfredshed,« forklarede Jacob Klintrup, der med sit uglede hår og fuldskæg lignede en ung udgave af Anders Lund Madsen.
Svært at fortælle mor
Han huskede sin reaktion, da han blev præsenteret for kunden.
»Jeg har boet i kollektiv som dreng. Første gang jeg stiftede bekendtskab med Arriva, var Arriva billedet på udliciteringens onde ansigt. Det var lidt svært at fortælle min mor, at jeg nu skulle arbejde for dem,« forklarede han.
Da han lærte Arriva at kende, gik det imidlertid op for ham, at det for eksempel er en virksomhed, der sætter en stor værdi i, at der er medarbejdere af 96 forskelige nationaliteter.
»De ser det ikke som en udfordring, men en mulighed for forskellige kompetencer.«
Udfordringen var, at busturen var en kedelig, næsten en negativ oplevelse for passagerer og chauffører.
»Vi kunne mærke, at buschauffører var blevet mennesker, man måtte svine til i flæng.«
Resultatet blev kampagnen ”Bedre bustur”.
»For hvem vil ikke gerne have en bedre bustur?« spurgte Jacob Klintrup.
Sprang ud som dragqueen
Kampagnen satte ansigt på chaufførerne og fortalte deres historier. En havde boet i Jugoslavien under Tito-regimet. En anden sprang ud som dragqueen. På kampagnesitet kunne man også læse opskrifterne på chaufførernes yndlingsretter.
I busserne blev passagerne opfordret til at sende SMS’er med forslag til en bedre bustur. Det gjorde 5.000. En ønskede, at der skulle spilles heavy metal i 5A. Det blev ikke til noget.
Det gjorde til gengæld forsøg med, at passagerer kunne gå ind i både for- og bagenden af linje 4A. På udvalgte linjer blev det muligt at tage sin cykel med, forklarede Jacob Klintrup.
Et af de kampagneelementer, der virkede bedst viralt, var en lille autentisk video om buschaufføren Mukhtar, der bliver overrasket med en flash mob, der synger fødselsdagssang på hans fødselsdag. Den er blevet set mere end 4 millioner gange på Youtube.
»Han var ikke castet og havde ingen anelse om, hvad der skulle ske. Han var blevet spurgt, om han ville tage en vagt, selv om det var hans fødselsdag,« forsikrede Jacob Klintrup.
Han forklarede, at kampagnen var intern og ekstern kommunikation på én gang.
»Omdrejningspunktet var det samme, at få en bedre bustur.«
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Og her gik jeg i den vildfarelse, at mødereferater fra forbundsaktiviteter ikke just var videre godt stof.
Og apropos mødet: De hersens herlige K-folk skulle vist også lige have nævnt, at journalisterne var skadelige for demokratiet. Og at kommunikationsrådgiverne var de sande sandhedssøgende oplysningshelte. Eller cirka deromkring. Det kunne så ikke blive til en historie. Men vi blev jo også beriget af ovenstående basker, som ikke på samme måde kan bryde forstyrrende ind i de meget fine fusionsplaner.
Godt set Kadaver og modigt af Arriva.
I fremtiden er der ikke intern og ekstern kommunikation - BARE kommunikation.