Vinder journalistpris for politisk aktivisme

David Wedege er årets vinder af de nordjyske journalisters pris, Maren-prisen. Han er erhvervsjournalist, men vinder prisen, fordi han privat har kæmpet en kamp for udsatte borgere i Aalborg. »Jeg har haft det meget usikkert med at føre kampagne,« siger han 

I perioden omkring kommunalvalget sidste år stod David Wedeges byline i en erhvervsartikel i Nordjyske – samtidig med, at han i samme periode i Nordjyske også blev interviewet og citeret som borgerrettighedsforkæmper.

Det er som det sidste, at David Wedege i går aftes vandt Maren-prisen, de nordjyske journalisters pris. Den blev uddelt efter generalforsamlingen i Kreds 6 ved væddeløbsbanen i Aalborg i går.

David Wedege arbejder som erhvervsjournalist på Industry Supply, der er i samme koncern som Nordjyske. I efteråret udøvede han udover sin journalistik også politisk aktivisme, da han med gruppen ”Klemte Borgere” satte udsatte og syge borgere på dagsordenen under kommunalvalget.

»Jeg har haft det tæt inde på livet. En af mine nærmeste har været klemt i kommunen, og det var derfor, jeg gjorde det,« forklarer han til Journalisten efter han har modtaget prisen.

Wedeges indsats skabte genklang helt ovre på Christianborg, hvor Folketingets Socialudvalg inviterede ”Klemte Borgere” indenfor for at høre om forholdene i Aalborg Kommune.

Ikke journalistik i klassisk forstand – og så alligevel…

På gruppens kampagnehjemmeside www.sygtvalg.dk blev det i valgkampens løb beskrevet, hvordan syge borgere med nedsat arbejdsevne i årevis har fået deres sager syltet af kommunen.

Det blev også beskrevet, hvordan Aalborg Kommune var skyldig i brud på god forvaltningsskik.Sagerne blev taget op af de etablerede medier i Nordjylland, og det er for den kommunikationsindsats, David Wedege ifølge Maren-komiteens Lars Borberg vinder prisen. 

»Det er ikke journalistik i klassisk forstand – og så alligevel, for David har givet ordet til nogle af de borgere, som normalt har mere end svært ved at få det,« lød det i Lars Borbergs tale til David Wedege. 

I faldskærm og uden kompas

David Wedege har haft sine betænkeligheder ved at føre kampagne.

»Jeg har haft det meget usikkert med at føre kampagne, mens jeg arbejder som journalist. Jeg synes, jeg har kastet mig ud i en faldskærm uden det kompas, man sædvanligvis har. Der var en redaktionsleder på Nordjyske, som sagde, at min byline ikke skulle i avisen samme dag, som jeg blev citeret i forbindelse med ”Klemte Borgere”. Jeg har været meget usikker på, hvor langt man kan gå. Jeg kunne ikke gøre det her, da jeg arbejdede på DR Nordjylland. Nu arbejder jeg på et erhvervsmedie, hvor jeg laver journalistik til et helt andet segment, og derfor følte jeg, at jeg var fri til at kaste mig ud i det,« siger David Wedege, der tidligere har beskæftiget sig meget med socialområdet i sin journalistik:

»Jeg har lavet historier til DR Nordjylland, hvor kommunen i mange sager ikke ville kommentere på det. Deres forklaring lød, at de ikke plejede at kommentere på enkeltsager og de ville ikke forklare hvorfor,« siger David Wedege.

En paria i lokalpolitik

Med ”Klemte Borgere” har kommunen til gengæld reageret.

»Det er lykkedes os at få et møde med politikerne, som de syges netværk i flere år forgæves har forsøgt at få. Vi har blandt andet holdt møde med beskæftigelsesudvalget i Aalborg. Flere politikere sagde i starten, at de ikke ville tage vores gruppe seriøst. Vi blev betragtet som en paria i lokalpolitik, og jeg tror kun, at det var Danskernes Parti, som politikerne fra etablerede partier talte værre om,« siger han.

Hvordan er det at vinde en pris for aktivisme?

»Jeg vil foretrække at vinde en pris for traditionel journalistik. Det føles mere rigtigt. Jeg tager ikke imod den her pris for at pynte mig med den. Jeg modtager prisen for, at de syge skal mærke den anerkendelse af problemstillingen, som mine kolleger viser med denne pris. Det betyder enormt meget for de massevis af syge borgere, som er alvorligt i klemme i systemet,« siger David Wedege.

Inden overrækkelsen af Maren-prisen var der generalforsamlingen i Kreds 6, hvor cirka 40 var mødt op. Til generalforsamlingen blev Villy Dall genvalgt som formand. 

0 Kommentarer