Uenighed på Ekstra Bladet om brud på kildebeskyttelse

Cavlingvinder John Mynderup kalder brud på kildebeskyttelsen "det dummeste, Ekstra Bladet har gjort". (Opdateret onsdag 12.36)

Cavlingvinder John Mynderup kalder brud på kildebeskyttelsen "det dummeste, Ekstra Bladet har gjort". (Opdateret onsdag 12.36)

Ekstra Bladets brud på kildebeskyttelsen i Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag graver grøfter på formiddagsavisen.

Det skriver Politiken.

Tirsdag den 6. december, to dage efter Ekstra Blade breakede historien om tidligere spindoktor Peter Arnfeldts angivelige forsøg på lækage af statsministerens fortrolige skattepapirer, indkaldte chefredaktør Poul Madsen avisens journalister til møde. Her skulle redaktionen diskutere etikken i forbindelse med lækagehistorierne.

På mødet meldte journalist og Cavlingvinder John Mynderup sig på banen. Han kaldte historien "det dummeste Ekstra Bladet nogensinde har lavet", og han frygtede, at bruddet på kildebeskyttelsen kunne få store konsekvenser for Ekstra Bladet i fremtiden.

Det fik, ifølge Politiken, Poul Madsen til at gentage sine argumenter om, at Ekstra Bladet ikke vil dække over magtmisbrug.

Ifølge Politiken sagde Jan Kjærgaard, at han to gange tidligere havde skrevet historien, men at ingen af artiklerne var kommet i avisens spalter. Det afviser Jan Kjærgaard dog over for Journalisten.dk. Han fortæller, at han på Poul Madsens opfordring lavede en skriftlig redegørelse om forløbet – udformet som et udkast til en artikel.

"Det var søndagen før september-valget. Senere samme dag drøftede jeg med flere fra ledelsen, herunder Poul Madsen, sagen igennem med udgangspunkt i min redegørelse. Meget hurtigt blev vi i fællesskab enige om, at tidspunktet ikke var det rigtigte. Det blev i diskussionen anført, at Ekstra Bladet kunne kritiseres for i vores journalistik at vælge side til fordel for Helle Thorning, hvis vi trykte en artikel a la min skriftlige redegørelse lige op til et folketingsvalg. Vi valgte på den baggrund i enighed ikke at trykke en artikel om sagen op til valget," skriver Jan Kjærgaard til Journalisten.dk.

Ifølge Politiken spurgte John Mynderup ind til, hvorfor historien ikke var blevet trykt før. Her skulle Poul Madsen have sat ham på plads med et:

»Nu bliver det for kedeligt, Mynderup.«

Kort efter sluttede redaktionsmødet.

(Opdateret onsdag 12.36: Tilføjet citater fra Jan Kjærgaard)

1 Kommentar

Jan Andersen
20. DECEMBER 2011
Re: Uenighed på Ekstra Bladet om brud på kildebeskyttelse
At afsløre magtmisbrug må altid står over at kildebeskytte magtmisbrugeren. Hvis medierne ikke efterlever dette simple budskab bliver de selv medskyldige i magtmisbrug.