Ekstra Bladet modsiger sig selv

Ekstra Bladet brød kildebeskyttelsen i starten af december, fordi de først nu var »sikre« på, at Peter Arnfeldt rent faktisk havde skatteafgørelsen. Men de skrev allerede i september, at han "med sikkerhed" havde den. (Opdateret 10.13)

Ekstra Bladet brød kildebeskyttelsen i starten af december, fordi de først nu var »sikre« på, at Peter Arnfeldt rent faktisk havde skatteafgørelsen. Men de skrev allerede i september, at han "med sikkerhed" havde den. (Opdateret 10.13) En del af Ekstra Bladets forklaring på at bryde kildebeskyttelsen er i direkte modstrid med deres egne artikler.

Søndag den 4. december afslørede avisen, at tidligere skatteminister Troels Lund Poulsens spindoktor Peter Arnfeldt havde tilbudt dem oplysninger fra Helle Thorning-Schmidts skatteafgørelse. Det var et brud på kildekildebeskyttelsen.

En af grundene til, at Ekstra Bladet valgte at bryde den, var ifølge deres argumentation, at de nu var sikre på rigtigheden i Peter Arnfeldts tilbud:

»Først i fredags ved vi 100 procent sikkert, at Peter Arnfeldt ikke bare praler i sin tid, da han kommer til os og siger til os, at han kan give os de her oplysninger, men at han rent faktisk har haft adgang til dem, for der er det, at Peter Loft skriver i sin redegørelse, at Peter Arnfeldt er en af dem,« siger chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen d. 4. december i Presselogen på TV2 NEWS.

Argumentet bliver gentaget flere gange. Blandt andet af Ekstra Bladet-journalist Jan Kjærgaard, da han bliver interviewet i radioprogrammet Mennesker og Medier på P1.

Men den forklaring stemmer ikke overens med det, Ekstra Bladet og Jan Kjærgaard tidligere skrev om, hvem der havde haft adgang til den famøse skatteafgørelse. Dagen før folketingsvalget skriver Jan Kjærgaard således:

"Peter Arnfeldt, der er blandt i alt kun tre i Skatteministeriet, der med sikkerhed har set de lækkede skattepapirer."

Senere optræder Peter Arnfeldt også på andre lister skrevet af Jan Kjærgaard i Ekstra Bladet over folk der "med sikkerhed har haft adgang til papirerne".

Poul Madsen mener ikke, at Ekstra Bladet modsiger sig selv.

»Vi kan først entydigt vide det, da Peter Loft kommer på banen, og det er en del af mange argumenter som vi kommer med, og det er det sidste af mange argumenter vi kommer med,« siger Poul Madsen.

Hvordan kan I så skrive flere gange i september, at det er "med sikkerhed" at Peter Loft har haft adgang til papirerne?

»Nej, vi kan ikke vide det med sikkerhed, før Peter Loft kommer med det.«

Så I har skrevet noget, der var forkert dengang?

»Kan du have det godt. Jeg gider simpelthen ikke mere nu. Hej,« siger Poul Madsen.

Journalisten bag artiklerne Jan Kjærgaard vil gerne forklare sammenhængen nærmere.

»Jeg forstår godt den umiddelbare forvirring. Men tingene hænger således sammen: Lidt efter valget får jeg fra, hvad jeg opfatter som sikre kilder, oplyst, at både Troels Lund Poulsen og Peter Arnfeldt rent faktisk fik adgang til Helle Thornings skattepapirer sidste år . Og nok så vigtigt: De samme kilder oplyser, at de to også har 'tilstået' dette under politiets afhøringer af dem. Med departementschef Peter Lofts redegørelse 2. december får vi vore oplysninger bekræftet fra den mand, der rent faktisk gav Arnfeldt og Lund adgang til papirerne. Og vi får oplysningen på tryk. Så nu er oplysningen bekræftet med 110 procents sikkerhed. Ekstra Bladet udstyres så at sige med både livrem og seler,« skriver politisk reporter på Ekstra Bladet Jan Kjærgaard i en mail til Journalisten.

Opdateret: Citat fra jan Kjærgaard tilføjet 10.13.

Journalisten har i det seneste nummer gennemgået de lækage-historier, der er lavet af journalister som senere har vist at vide en del mere end de skrev.

1 Kommentar

Anders Hvid
5. JANUAR 2012
Re: Ekstra Bladet modsiger sig selv

»Kan du have det godt. Jeg gider simpelthen ikke mere nu. Hej.«

Det er morsomt hvorledes journalister aldrig vil forholde sig til kritik. Og alligevel aldrig holder sig tilbage for at dømme andre, som ikke vil udtale sig til spalterne

Poul Madsen fremstår ikke ligefrem heldig i denne sammenhæng.For at sige det mildt.