Tillidsmand:»Det er en massakre«

Det kom fuldstændig bag på medarbejderne på Århus Stiftstidende, da de i går fandt ud af, at en tredjedel af de redaktionelle medarbejdere skal fyres. Journalisterne fik det at vide gennem et diasshow

Det kom fuldstændig bag på medarbejderne på Århus Stiftstidende, da de i går fandt ud af, at en tredjedel af de redaktionelle medarbejdere skal fyres. Journalisterne fik det at vide gennem et diasshow

I går var alle Århus Stiftstidendes journalister samlet. Reporterne fra både Favrskov og Norddjurs var kørt til Stiftstidendes redaktion i Aarhus midtby for at høre om ambitionerne for fremtidens avis.
Tillidsmand på avisen, Morten Svith, fortæller, at medarbejderne var fortrøstningsfulde inden mødet. Efter en fyringsrunde i Midtjyske Medier for bare to måneder siden forventede de, at den administrerende direktør, Gorm Wesing Flyvholm, og den ansvarshavende chefredaktør, Dorthe Carlsen, ville på en redaktionsrundtur for at fortælle om avisens spændende fremtidsplaner.

Dorte Carlsen og Gorm Wesing Flyvholm førte medarbejderne gennem et cirka 45 minutter langt diasshow, hvor de fremlagde planerne for fremtidens udgave af avisen. Det stod klart, at den skulle kredse mere om Aarhus midtby end provinserne.
Da oplægsholderne nåede til cirka anden sidste planche i diasshowet, stod der pludselig, at planen kunne føres ud i livet, hvis avisen afskedigede 16 redaktionelle medarbejdere.
Det svarer til en tredjedel af de redaktionelle medarbejdere.

Ingen andede uråd
»Folk blev fuldstændig paralyserede efter den planche,« fortæller tillidsmand Morten Svith, »Der var ikke ret mange spørgsmål fra os journalister. Teksten på den næstsidste planche gik først langsomt op for os, og fyringsdelen var så overraskede, at der mest af alt var stilhed,« siger han.

Efter oplægget tilbød redaktøren på Århus Stiftstidende at fortælle mere detaljeret om de fremtidige tanker om avisens fokus og udformning. Men det havde medarbejderne ikke lyst til at høre. De var for chokerede.

Morten Svith fortæller, at han ikke havde nogen anelse om, at der var nedskæringer i vente, da redaktionen skulle samles til diasshow. Han kalder gårsdagens stunt for en massakre.
»Vi havde fået at vide, at vi gør det godt, og at skuden var blevet vendt de sidste par år. Det er faktisk kun de sidste fire måneder, at annoncesalget er faldet.« 

Det lugter af desperation

Tidligere i dag udtalte formanden for DJ, Mogens Blicher Bjerregård:

»Jeg finder det stærkt bekymrende, at kollegerne på Århus Stiftstidende nu igen skal betale prisen for en manglende offensiv mediestrategi fra Berlingske i Aarhus.«

Morten Svith mener også, at de mange fyringer – kun to måneder efter sidste fyringsrunde i Midtjyske Medier – lugter af desperation:

»Det ligner en panikløsning. Det virker ikke til, at det er huset her, som har taget den beslutning. Man kan godt mærke, at Berlingske er til salg og er ejet af en international koncern, de tør ikke have noget til at blinke rødt, selv om det er kortvarigt. Vi kunne godt efterlyse nogle ejere med et publicistisk mål.«

Senere i dag skal medarbejderne mødes til en mere detaljeret briefing:

»Så må medarbejderne gøre op med sig selv, om de har lyst til at være med i det nye projekt med Århus Stiftstidende,« siger Morten Svith.

0 Kommentarer