»Mere løn er ikke bare noget man får i de her år«

Om få dage lander den største overenskomst på medieområdet: De store dagblade. Alt tyder på, at aftalen er klar inden næste uge og kommer til at dække tre i stedet for to år. Overenskomsten er præget af kriseår på dagbladene, siger DJ-næstformand Lars Werge

I weekenden indgik industriens parter overenskomst for 240.000 medlemmer af blandt andet Dansk Metal, 3F og HK Privat. Det endte – til nogles overraskelse – med en treårig overenskomst i stedet for en toårig, som det plejer.

Aftalen på industriens område giver normalt et fingerpeg om, hvordan resten af de danske overenskomster falder ud – og det gælder også medieområdet. I skrivende stund kører forhandlingerne på fuld kraft mellem Dansk Journalistforbund og Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA).

»Præcis hvordan rammerne fra industriens aftale vil udmønte sig på vores område, er endnu for tidligt at sige. Helt sikkert er det dog, at vi også kommer til at indgå en treårig aftale,« siger næstformand i DJ og forhandlingsleder Lars Werge.

Forhandlinger præget af krise

Området under DMA tæller i alt otte overenskomster for blandt andet Berlingske Media, Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten. Alle mediehuse, der oplever faldende oplag på papiravisen og et vigende annoncemarked.

Lars Werge erkender da også, at forhandlingerne har været præget af den generelle krise på dagbladsmarkedet. En udvikling, som betyder, at færre DJ-medlemmer i dag er dækket af én af de otte overenskomster på DMA-området end tidligere.

»Fornemmelsen er, at det er presset at gå på arbejde i dagbladsbranchen i de her år. Færre skal lave mere, og de fleste har oplevet nedskæringer og fyringsrunder. Med overenskomsten vil vi gerne være med til at sikre, at vi ikke bliver endnu færre fremover. Men samtidig skal vi ikke bare sælge ud af vores gode forhold,« siger Lars Werge og tilføjer:

»Vores krav har selvfølgelig været mere i løn. Men løn er ikke bare noget, man får, når man møder op til forhandlinger i de her år. Det skal man virkelig kæmpe for,« siger han.

På plads i denne uge

Derfor har forhandlingerne også haft fokus på det, Lars Werge betegner som »de sociale kapitler« i overenskomsten. Det gælder blandt andet aftaler om efteruddannelse, sygedagpenge og arbejdsmiljø generelt.

Lige nu er de sidste møder i gang, og forhandlingerne mellem DJ og DMA forventes at falde på plads inden næste uge.

»Det er klart min forventning, at aftalen er på plads senest i weekenden. Men vi er endnu ikke så tæt, at vi bare skal hen og sættes tre krydser og slå en streg. Vi kan stadig ende i forligsinstitutionen,« siger Lars Werge. 

0 Kommentarer