Studerende om nedbrudt digitalt praktiksystem: Under al kritik

Den fysiske panikdag vender tilbage, efter at en digital erstatning i går blev lagt i graven. “Højst mærkværdigt, at man ikke er kommet frem til en løsning,” mener Danske Mediestuderende. Praktikvejleder Pia Færing: ”Nogle gange i livet tror man, at man kan klare ting, og så kan man det ikke”

Praktikvejleder Pia Færing fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX, meldte i går efter flere tests, at man ikke kunne få et nyt, digital praktiksystem til at fungere.

Derfor skal de studerende på landets journalistuddannelser i 2019 igen igennem en fysisk Store Match-dag, også kendt som panikdag. Og det vækker stor ærgrelse hos Danske Mediestuderende.

”Panikdag er bare noget lort. Det er en dag, som skal afskaffes på den ene eller den anden måde. Vi tror også, at en digital løsning fremadrettet er den rigtige vej at gå,” siger Sara Rud, formand for Danske Mediestuderende.

Hun forstår ikke, at DMJX ikke har kunnet få systemet til at fungere på trods af flere måneders arbejde, siden det digtale system blev brugt ved seneste panikdag. 

”Det er under al kritik, at man ikke lykkes med at lave en elektronisk Store Match-dag, når man har haft så lang tid til at prøve det af. Det er højst mærkværdigt, at man ikke er kommet frem til en løsning,” siger hun.

Studerende: Bør bygge et nyt system

Onsdag meldte Pia Færing også ud, at DMJX stadig skal have afskaffet den fysiske panikdag fra 2020, hvor DMJX rykker til nye lokaler. Her vil ikke være plads til at afholde panikdagen.

Hendes forventning er, at DMJX vil forsøge at bygge et helt nyt, digital praktiksystem op fra bunden.

Det synes Danske Mediestuderende er en god idé.

”Jeg vil opfordre til, at man nytænker en platform. Det er, som om man har forsøgt at mase et system ned i det eksisterende praktiksystem, som så ikke kan rumme det. Jeg vil håbe, man går i dialog med de andre uddannelsessteder, som også har it-kapaciteter at trække på,” siger Sara Rud.

Hun mener også, at DMJX fra starten burde have samarbejdet med de andre uddannelsessteder om at udvikle systemet.

Det giver ingen mening at fortryde”

Pia Færing siger, at hun ser det som oplagt at inddrage de andre uddannelser, hvis der skal udvikles et nyt system. 

Hun mener dog, at det var den rette beslutning at forsøge at lave et digitalt system for panikdag på DMJX i første omgang. DMJX havde i forvejen en digital løsning, hvor de studerende kunne uploade deres ansøgninger, medierne kunne læse dem, og man kunne se, hvilke medier der havde besat deres praktikpladser.

Det er denne side, DMJX har forsøgt at udvikle, så den også kunne håndtere at matche de studerende og medierne. Det har man gjort via en digital udvikler, DMJX i forvejen havde ansat, som havde udviklet det tidligere digitale praktiksystem.

”Det giver ingen mening at fortryde. Det gav god mening at bygge oven på et system, vi i forvejen har brugt seks år på at forfine, og som fungerer godt,” siger Pia Færing.

”Vi kunne ikke på forhånd sige, at systemet havde nået sin grænse og ikke kunne håndtere det. Nogle gange i livet tror man, at man kan klare ting, og så kan man det ikke alligevel,” siger praktikvejlederen.

Gav mere magt til de studerende

Formand for Danske Mediestuderende Sara Rud forstår godt, at Pia Færing på grund af den manglende succes med det digitale praktiksystem er vendt tilbage til den fysiske panikdag.

”Jeg synes virkelig, at det er rart, at de tager konsekvensen af, at det ikke virker, og går tilbage til noget, vi kender. Det er selvfølgelig noget palaver og en forfærdelig dag, men der er ikke noget ubekendt ved dagen. Det er bedre end et system, som måske slet ikke fungerer,” siger Sara Rud.

Hun fortæller, at der faktisk udbrød decideret jubel blandt de studerende, da Pia Færing annoncerede panikdagens retur.

”Jeg må ærligt erkende, at jeg var ked af den reaktion. Der er noget nostalgisk over den gammeldags måde med at løbe rundt efter hinanden, men vi skal tænke på hinandens ve og vel. Og det gør vi ikke med den gammeldags panikdag,” siger hun.

Derfor roser hun også idéen bag det digitale system, DMJX havde lavet. Her fik de studerende i første omgang 10 minutter til at se alle de medier, der gerne ville skrive kontrakt med dem. Det gav de studerende mere tid til at tænke sig om, end det gamle system gav mulighed for.

”Der vil stadig være svære valg og usikkerhed på kort tid. Men det giver mere magt til den studerende, og det sætter vi stor pris på ved den her løsning,” siger Sara Rud.

0 Kommentarer