Afstanden mellem lokalpressen og politiet er øget efter politireformen. Lokaljournalisterne får en dårligere betjening på de 12 centrale politistationer, fordi de vagthavende mangler lokalkendskab.
BLÅ BLINK. Store regionale politikredse burde gøre det nemmere for pressen at få overblik over kriminalstoffet. Men for mange lokaljournalister har politireformen øget arbejdsmængden og forringet mulighederne for at passe arbejdet. Problemet er, at de politifolk, som betjener pressen, mangler lokalkendskab, og derfor går lokaljournalisterne glip af gode historier.
Tager man journalisterne på JydskeVestkysten, skal avisens ni lokalredaktioner under den nye store politikreds ringe til vagtlederne i Esbjerg efter klokken 16. Men betjentene i Esbjerg har ikke samme lokalkendskab som kollegerne på de lokale stationer i Ribe, Sønderborg og Tønder – og de mangler forståelse for, at læserne ikke kun interesserer sig for de mest alvorlige sager.
»Vi anerkender, at politiet kan have travlt i perioder, men de skal også forstå, at for en lokalredaktion kan mindre lovovertrædelser nogle gange være en lige så god historie,« siger nyhedschef på JydskeVestkysten Jørn Broch.
Han fortæller, at avisen er blevet brændt af i forbindelse med oplagte historier. For eksempel en præstekjole stjålet under et indbrud. Eller en sag om vold og stoffer til en lokal byfest.
Jørn Broch mener, at politiet har en interesse i, at kriminalstof dækkes af lokalredaktionerne.
»Et indbrud i Sønderborg kan være interessant for læserne i Sønderborg, men vil sjældent være det for resten af læserne. Vi synes, at vi gør politiet en tjeneste ved at omtale den slags kriminalitet, fordi det øger politiets muligheder for at opklare de – i straffemæssig henseende – mindre sager,« siger han.
Danske Dagblades Forening har på anmodning fra JydskeVestkysten og Lolland-Falsters Folketidende holdt møder med chef for Rigspolitiet Torsten Hesselbjerg om problemstillingen. Da politireformen trådte i kraft ved årsskiftet, blev 54 politikredse skåret ned til 12. I den forbindelse udtalte Torsten Hesselbjerg i en pressemeddelelse: »Med færre og stærkere politikredse bliver der kortere mellem danskerne og politiet.«
Til Journalisten siger Torsten Hesselbjerg, at pressen skal have den samme betjening som før politireformen. Han tror, at ansættelsen af kommunikationsfolk med politibaggrund på stationerne snart vil sikre en bedre pressebetjening.
»Vi skal kunne honorere efterspørgslen på lokale nyheder som hidtil. Befolkningen skal vide, hvad der sker politimæssigt af stort og småt.«
Han opfordrer lokalpressen til at blive ved med at give lyd fra sig, hvis de oplever, at de får en dårligere betjening af politiet. /
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.