»Socialministeriet prøver bare at hjælpe Politiken«

Socialministeriet dummede sig, da ministeriet prøvede at forhindre Politiken i at interviewe socialordførerne. Normalt ved kommunikationsfolk og journalister godt, at de har en fælles interesse i at forhindre kilder i at breake solohistorier, mener kommunikationsrådgiver  

Hvis man som pressechef giver et medie en solohistorie, er der normalt en fælles forståelse for, at journalisterne siger til kilderne, at de ikke må gå videre med den.

Sådan siger kommunikationschef og tidligere politisk rådgiver for Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard Kasper Fogh om sagen, hvor Socialministeriet tilbød solohistorie til Politiken, mod at avisen ikke kontaktede de relevante ordførere – de var nemlig ikke blevet briefet om udspillet endnu.

»Det er faktisk noget, de fleste journalister, der laver politisk journalistik og indenrigshistorier, godt kan finde ud af. Selv om det er klodset lavet, prøver Socialministeriet bare at hjælpe Politiken med at styre deres egen historie,« siger han.

Kasper Fogh fortæller, at journalister selvfølgelig skal have lov til at forelægge et politisk udspil til oppositionen.

»Men jeg læser det ikke som et forsøg på at forhindre, at de taler med kritikere af udspillet,« forklarer han og peger på, at Politiken for eksempel gerne må tale med handicaporganisationerne.

Ifølge Kasper Fogh er det ikke ualmindeligt, at pressechefer beder om journalisters hjælp til, at en historie ikke siver til kilder, der kunne finde på at breake den selv.

»Jeg har oplevet et par gange, at journalisterne ikke forstod spillereglerne, og historien er havnet på et medie, som vinklede helt anderledes. Nogle gange brugte andre politikere det også som en måde at ødelægge en historie på ved at give det til et andet medie, typisk et netmedie, som så ødelagde det oprindelige medies solohistorie,« siger han.

Men er tildelingen af solohistorier ikke gået for vidt, hvis det er en del af journalisters arbejde at forhindre, at kilder, de taler med, går videre med historien?

»Pressemedarbejderne spiller bare det spil, som medierne har opstillet reglerne for. Der er blandt medierne efterspørgsel på historier, man kan få før andre. Journalisterne bliver ikke belønnet for at skrive noget, som alle andre også har. En pressemeddelelse, som alle får, bliver kun omtalt, hvis der er tale om finansloven,« siger han.

Er det ikke en sammenblanding af roller, at journalisterne har et medansvar for, at historien ikke bliver spredt for tidligt. Er det ikke pressechefens opgave?

»Alternativet er, at medierne slet ikke fik nogen solohistorier, og at pressecheferne lagde alt ud til alle. Det ville i hvert fald være mindre slidsomt. Det ville jeg og mange af mine kolleger da foretrække.«

0 Kommentarer