”Satire på pressemøder ER respektløst. Men respektløshed er tiltrængt”

Anders Lund Madsen har selv afbrudt et pressemøde med upassende spørgsmål. Dengang udvandrede en basketball-stjerne. Han afviser kritikken fra forargede mediefolk, efter at satiriker Jonatan Spang stillede to skæve spørgsmål på Anna Mee Allerslevs pressemøde

”Helt uden for skiven og hverken sjovt eller skarpt.”

”Totalt respektløst over for et andet menneske i en meget svær situation.”

”Tonedøvt og ufølsomt”.

Sådan har nogle af reaktionerne fra mediefolk lydt, efter at komiker Jonatan Spang og en anden udsendt fra DR2-satireshowet ‘Tæt på sandheden’ onsdag tog taletid og stillede to spørgsmål på Anna Mee Allerslevs sidste pressemøde som borgmester. De spurgte blandt andet til hendes forhold til frysemad.

Men spørger man journalist og satiriker Anders Lund Madsen, er de forargede reaktioner ”helt gak-gak”. Han har selv flere gange tidligere lavet satire fra pressemøder. Han mener, at satire kan bidrage med originale vinkler på en dækning – også i den aktuelle sag om Anna Mee Allerslev:

”De voksne seriøse journalisters dækning af pressemødet har ikke ligefrem været historisk. Ingen husker jo nogen andre spørgsmål fra det pressemøde, fordi de var så røvsyge og forudsigelige. Så hvis satire kan give en original tilføjelse til sagen, er det hårdt tiltrængt,” siger han.

Fik sportsstjerne til at udvandre

Anders Lund Madsens egne satiriske stunts på pressemøder tæller blandt andet et pressemøde under OL i Atlanta i 1996.

Som reporter for TV 2 skulle han dække det amerikanske basketball-landsholds pressemøde før åbningen. Stemningen på pressemødet var ”sindssygt højtidelig”, husker han.

”Jeg tror, de der sportsstjerner konkurrerer med danske politiske journalister om at være mest selvhøjtidelige,” siger Anders Lund Madsen.

Han spurgte en af spillerne, hvordan det kunne være, at man får to point for at score i basketball.

”Han blev så sur, at han udvandrede fra pressemødet i protest. Og så begyndte alle de andre journalister at interviewe mig om, hvorfor jeg var så dum. Og sådan er det; det giver sjældent den store opbakning fra den øvrige journaliststand. Men det er sjovt,” siger han.

Tjente det noget andet formål i Atlanta end bare at være sjovt?

”Det tjente primært det formål at demonstrere de her sportsstjerners oppustethed og selvovervurdering. Det sekundære formål var at afmontere sammenspistheden mellem medier og sportsfolk, som er meget tydelig sådan et sted som OL. Og det fungerede faktisk rigtig godt,” mener Anders Lund Madsen.

Han er også engang blevet smidt ud fra et pressemøde med Paul McCartney i Oslo, hvor han havde slæbt en oppustelig hval med og ville spørge ind til sangerens udtalelser om hvalfangst.

Ikke første gang – se to tidligere eksempler

Anders Lund Madsen og Jonatan Spang er ikke de eneste, der har påkaldt sig forargelse fra mediefolk og arrangører ved at lave satire fra begivenheder forbeholdt pressen.

I 2013 besluttede DBU, at de fremover vil begrænse satire-journalisters adgang til den såkaldte mixed zone, hvor journalister og spillere kan møde hinanden efter en kamp. 

Det skete, efter at journalist Kristoffer Eriksen, der dengang var på DR2-programmet ‘Søndag Live’, havde stilet dem spørgsmål til et satirisk indslag. Også Danske Sportsjournalister var utilfredse og mente, at satirejournalister "pisser i vores rede". Se indslaget her:

Knap to år tidligere havde DR-vært Signe Molde stillet spørgsmål til statsminister Lars Løkke Rasmussen under et pressemøde i Statsministeriet. Det skulle bruges til et satirisk indslag i Anders Lund Madsens daværende program ‘Det nye talkshow’. Det påkaldte sig også kritik fra journaliststanden. Se indslaget her:

Den seriøse presse tror, den ejer pressemøder

Ifølge Anders Lund Madsen er pressemødet en oplagt genre at lave satire på. Han kalder det ”en begynder-genre” inden for satiren.

”Pressemøder er nemme at fucke op, fordi de er så forudsigelige. Der er et meget strikst kodeks og hierarki inden for pressemøder, så det kræver i virkeligheden ikke andet et end kikset spørgsmål at sende det i en helt anden retning,” siger han.

Han mener, at ”den såkaldt seriøse presse” tror, den ejer pressemøder. Og at journalister og redaktørers reaktioner, når satirefolk tager tiden på pressemøder, vidner om, at de tager sig selv lidt for højtideligt:

”Det er en Maggi-terning på, hvor meget journalister tænker om sig selv, og hvor lidt de tænker om andre,” siger han.

”Hun har altså bare mistet sit arbejde”

Kritikken af Jonatan Spangs satiriske spørgsmål til Anna Mee Allerslev er blandt andet kommet fra BT’s chefredaktør Jens Grund.

”Det var totalt respektløst over for et andet menneske i en meget svær situation. Og det var totalt respektløst over for en presse, der i forvejen kæmper mod fake news og mangel på troværdighed,” har han sagt til Berlingske.

Til det siger Anders Lund Madsen:

”Satire på pressemøder ER respektløst. Men respektløshed er også hårdt tiltrængt. Der er desperat brug for nytænkning af begrebet pressemøde.”

Men bør man ikke udvise respekt over for Anna Mee Allerslev selv ved ikke at lave sjov med hende i så presset og følsom en situation?

”Jo, hvis hun havde mistet sin mand i en kranulykke. Men hun har altså bare mistet sit arbejde. Der er ingen, som er døde i den her sag. Og det var jo ikke upassende spørgsmål – det er nogen, hun har stillet sig selv i en kampagnevideo. Hvis man mener, det er off limit for satire, så skal man måske have sine proportioner revurderet,” siger Anders Lund Madsen og tilføjer:

”I øvrigt tror jeg, de to spørgsmål var en oase for hende midt i et ellers ubehageligt pressemøde.”

Han understreger, at man ikke kan vide, om Jonatan Spangs satire-stunt er lykkedes, før det endelige resultat kan ses i programmet søndag aften på DR2.

”Lakmusprøven er jo, om resultatet er sjovt. Hvis det fungerer og er morsomt, så tror jeg, det vil give en ny vinkel på sagen,” siger han. 

2 Kommentarer

Poul Smidt
31. OKTOBER 2017
Hvor kommer det fra at
Hvor kommer det fra at kritikerne af DR2-stunten er forargede? Kan man bare lige sige om folk man er uenige med at de er forargede...?
Henrik Lind Jørgensen
27. OKTOBER 2017
I en tid, hvor kommunikation
I en tid, hvor kommunikation bliver mere og mere tilrettelagt og poleret, er det nødvendigt med modskridt. Her kan den etablerede presse og journalister komme til kort, da hverken formen, facaden eller færdighederne er der. Men de gode satirikere kan skabe "historier" ved at bruge deres talent. Men naturligvis skal det være godt (smag og behag), og det må ikke være taktløst. Og det er jo vanskeligt at definere, hvornår noget er over stregen.