Nyt dansk fotobogsforlag har sendt første bog til tryk

Det lille forlag Disko Bay vil specialisere sig i at udgive fotobøger af unge danske fotografer. Forlagsstifter Stinus Duch vil bl.a. hjælpe med fundrasing og dele overskuddet fra bøgerne med fotograferne. ”Men om der kommer noget overskud, vil tiden vise,” siger han

Mandag sendte det nystartede fotobogsforlag Disko Bay sin første bog i tryk. Fotobogen hedder ’Drenge’ og er et personligt dokumentarisk projekt om at vokse op på Sydals af den 23-årige fotograf Frederik Danielsen.

Dermed er udgivelsen typisk for den slags bøger, som det nye forlag vil udgive. Det fortæller Stinus Duch, der selv er fotograf og står bag Disko Bay.

”Nogle af projekterne har været lang tid undervejs, andre kort tid. Noget er dokumentarisk fotografi, andet er fotokunst. Men fælles for dem er, at fotograferne er unge, og at de ikke har haft noget naturligt output for deres projekter, før vi satte os for at stifte det her forlag,” siger han.

Ikke sat i verden for at tjene penge 

Stinus Duch har erfaring som fundraiser. Derudover har han som assistent været med til at redigere fotobøger for Magnum-fotograf Jacob Aue Sobol, som Journalisten for nylig portrætterede.

”Der er et stort vækstlag af ekstremt dygtige fotografer i Danmark, men der mangler simpelthen et forlag, som udgiver fotokunst i Danmark. Et forlag som Gyldendal udgiver nogle gange fotobøger af store navne som Henrik Saxgren. Men de fleste andre fotobøger udgives i dag på udenlandske forlag,” siger Stinus Duch.

Han spekulerer på, om det kan skyldes, at det kan være en underskudsforretning for traditionelle forlag at udgive fotobøger.

Hvordan vil du selv finansiere udgivelserne på dit forlag?

”Heldigvis har en række fonde været flinke til at hjælpe os med de første bøger. Og alt overskud, efter at produktion af bøgerne er betalt, deler vi med fotografen. Men om der kommer noget overskud, vil tiden vise. Det her er ikke et firma, som er sat i verden, for at jeg skal tjene penge. Det er sat i verden for at få nogle fotobøger ud,” siger Stinus Duch.

Tror på et bredt publikum

Han understreger desuden, at fotobøgerne på Disko Bay vil udkomme i et lille oplag.

Hvad vil fordelen for fotograferne være ved at udgive hos dig, frem for at udgive selv?

”De får mulighed for at samarbejde med en redaktør, som har 10 års erfaring med fotografi. De kan også få hjælp til fondssøgning, og så har jeg et samarbejde med bogdesigner Jacob Birch fra Spine Studio, der har sindssygt meget erfaring med at lave kunstbøger. Man kan komme langt ved at gøre ting selv, men jeg tror, man kan komme længere ved at samarbejde med andre,” siger Stinus Duch.

Han samler selv på fotobøger og tror, at fotografiet i bogformat har et bredt publikum.

”Jeg har en måske naiv idé om, at målgruppen for fotobøger er bredere, end man skulle tro. Fotografi er efterhånden for alle, og mange er i dag blevet gode til at afkode fotografi. En fotobog kan i den rigtige formidling komme i hænderne på rigtig mange, som vil få noget ud af den,” siger han.

3 Kommentarer

Bodil Nygaard
21. SEPTEMBER 2018
Fantastisk initiativ og
Fantastisk initiativ og tillykke. Deler din naive tro på et større publikum til fotobøger og det er også en af grundende til Fragment i Sydhavnen ..."Drenge" og Disko Bay giver så meget mening!
Christina Simonia
13. SEPTEMBER 2018
Tillykke, godt gået og god
Tillykke, godt gået og god vind !
Bedste hilsner
Simonia www.yesbjerg.dk
Peter Helles Eriksen
12. SEPTEMBER 2018
Bravo. Spændende, spændende!
Bravo. Spændende, spændende! Glæder mig meget til at få den første disko-bog mellem hænderne.