Danske forlag snorksover – eller skjuler sig under bordet i grundangst – og er i fuld gang med at miste grebet om en udvikling, der forekommer uundgåelig – og overhængende.
Det vil koste massive indtægter og det er nærliggende at mene, at en række forlag er truet på deres eksistens.
Det handler om ebøger. Hvad der længe har været en spirende udvikling er nu på randen af at bryde voldsomt ud. Der er ikke et hjem eller en arbejdsplads i Danmark, der ikke er udstyret med en pc, en smartphone, en iPad eller en specifik ebogslæser af den ene, anden eller tredje type.
Folks læsevaner på bogmarkedet vil fuldstændigt afspejle alle andre kommunikative vaner. Vi har set det med nyheder der er gået fra print til tv til net. Vi har set det med musik, der gik fra cd til net. Vi har set det med film og tv, der rykker fra biografsal og æter til nettet.
Det sker også for bøgerne. Uanset om forlagene vil det eller ej.
Musikbranchen blev alvorligt forkrøblet af fremkomsten af hurtige netforbindelser og fildelingstjenester. I stedet for at rykke ind og være på forkant af denne udvikling – der var uundgåelig – forsøgte branchen at kvæle udviklingen. Resultatet er velkendt. Forbrugerne vandt. De fik den hurtige musiktjeneste på nettet, som de ønskede sig. Det var bare ikke musikbranchen der leverede tjenesten, men computerfirmaet Apple med iTunes.
Forlagsbranchen er i fuld gang med at gentage denne gigantiske fejltagelse.
Lad mig uddybe med min egen oplevelse. Før jul 2010 kontaktede jeg Ekstra Bladets Forlag for at høre, om ikke min Irak-bog også burde udkomme som ebog.
Tilbagemeldingen var positiv. Jeg blev lovet en kontrakt.
Månederne gik og jeg måtte rykke adskillige gange, før kontrakten kom. Jeg underskrev prompte og returnerede den med det samme.
Hvorefter intet skete.
Månederne gik. Det var vanvittigt. For at have et sammenligningsgrundlag satte jeg mig for at udføre et forsøg.
Jeg fandt en engelsk oversættelse, jeg engang har lavet af mine Irak-artikler. Oversættelsen er rettet igennem af en professionel tolk.
Jeg rettede manuskriptet igennem, skrev forord, indholdsfortegnelse, omslags-bemærkninger osv osv. Derefter producerede jeg en nogenlunde brugbar forside i et billedbehandlingsprogram.
Jeg er ikke grafiker. Det blev ikke nogen fremragende forside. Men den var brugbar.
Det samlede manuskript blev derefter udgivet via et gør-det-selv-ebogs-forlag i USA. Bogen har nu ISBN nummer 978-1-4580-7272-6 og er til salg via Apples iBooks, Barnes&Noble, Sony, Kobo og flere andre ebogsforretninger. Bogen er online i alle tilgængelige ebogs-formater, ePub og you-name-it.
Der ligger en meget vigtig pointe i, at det tog sammenlagt tre arbejdsdage at redigere og konvertere manuskriptet, ansøge om ISBN-nummer, få det og udgive bogen.
Fra jeg stod med en rå wordfil, til jeg havde udgivet en ebog gik der tre arbejdsdage!
For at afslutte sammenligningen hører det med til fortællingen, at Ekstra Bladets forlag efter mange måneders snøvlen rundt rent faktisk fik udgivet Irak-bogen. Den er tilgængelig i et enkelt ebogsformat – ePub – og ifølge den opgørelse, jeg modtog fra forlaget før sommerferien har de solgt bogen i siger og skriver ét eksemplar.
Jeg kender ham, der har købt den.
Og jeg må konstatere, at det spørgsmål der for mig står aller øverst på lystavlen og blinker, det er:
"Hvad fanden skal jeg med et forlag?"
Jeg kan gøre det selv. Hurtigere. Jeg kan komme ud – i flere formater. På langt flere platforme. Hurtigere. Og jeg får hele indtægten. Selv. Uden at skulle dele med et forlag, der gennem lang tid intet gør og intet sælger …
Jeg har en meget stor bekymring i forhold til den sendrægtighed, forlagene udviser i forhold til at komme ind på ebogs-markedet.
Hele bagkataloget burde forlængst være tilgængeligt. Alle de ny-indkomne manuskripter, der vurderes at være spændende nok, men også vurderes ikke at tjene ind i papirudgivelse burde forlængst være tilgængelige som ebøger.
Og så til det kontroversielle: Alle de bøger, forlagene udgiver på papir skal i mine øjne hurtigst muligt ud som ebøger. Der er i mine øjne ingen grund til at vente på, at papiret bliver fragtet fra de billige, polske trykkerier til de danske boghandler.
Tværtimod! Få dem ud i en fart. Men til en markant anderledes pris end den, forlagene i dag forsøger at hente hjem via boghandler og postordresalg.
Hvad skal en ebog koste?
Læserne er ikke dumme. De ved godt, at en megabyte data ikke koster det samme at producere, pakke og transportere, som et halvt pund hakket og kogt svensk skov.
En ebog – og bøger i det hele taget – skal løsrives fra det papir, der dybest set blot er et transportmedie for oplysninger på samme måde som en cd blot er en skive plastic hvis man ser bort fra de bits og bytes der er brændt ind i dem.
En ebog skal være så billig, så man uden videre klikker 'betal', hvad enten man sidder på cafe eller i tog med sin iPhone-iPad-boglæserditogdat og lige har snakket om bogen med venner eller medpassagerer, eller man sidder derhjemme ved pc'en og keder sig.
Mit bud er maksimalt 25 kroner for en ebog.
Det devaluerer ikke bogen at den er billig. Igen: Jeg mener godt, at folk kan se forskel. Selv om ebogen er tilgængelig i pisbillig form overalt på nettet vil der stadig være købere til den 10-20 gange dyrere papirudgave. Bare ikke nær så mange og ikke med samme forbrugsmønster.
Der vil stadig være et marked for papirbøger – også uanset om forlagene springer med på ebogs-bølgen eller ej.
De elektroniske bøger vil ikke dræbe papir-bøgerne. På samme måde som cd'en ikke udryddede lp'en og itunes ikke udryddede cd'en.
Men balance og indflydelsesforhold mellem bøger og ebøger ændrer sig. Og det foregår lige nu. Til ebøgernes fordel.
Hvert distributionsmedie eksisterer stadig og har sine afficionados og feinschmeckere, men tanken om masseudgivelser af musik – og deraf følgende masseindtægter på lp – er latterlig.
Det samme er ved at ske for bogmarkedet. Jeg mener, at hovedparten af forbrugerne er ved at gå. Og de tager deres penge med.
Jeg synes ikke, at vi, som journalister, skal gå med dem – jeg synes at vi skal løbe i forvejen og stå klar til at tage imod!
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.