Nul klager over åbenhed får medhold i Norge

De seneste 17 år er der ikke én eneste klager, der har fået medhold ved Norges særlige klageinstans for åbenhed. For bordenden sidder den norske konge. Nu kræver det norske presseforbund en undersøgelse

De seneste 17 år er der ikke én eneste klager, der har fået medhold ved Norges særlige klageinstans for åbenhed. For bordenden sidder den norske konge. Nu kræver det norske presseforbund en undersøgelse

Nul. Så mange gange har den øverste klageinstans givet medhold i klager over hemmelighedskræmmeri i det norske statsapparat de seneste 17 år. Det skriver Dagsavisen.no.

Klageinstansen "Kongen i statsråd" – som består af den norske konge eller kronprins samt en række repræsentanter for regeringen – har altså ikke én eneste gang vurderet, at der var noget om snakken, når en klage er landet på deres bord.
Dagsavisen.no har undersøgt åbenheden i det norske system, efter statsminister Jens Stoltenberg har lovet mere åbenhed i forvaltningen efter massakren 22. juli.

Helt konkret har avisen søgt aktindsigt i 1000 sager, der var under behandling i 10 ministerier eller departementer. Resultatet var, at dokumenter, som ellers burde have været ganske uskadelige, alligevel i første omgang blev holdt hemmelige. Det gjaldt blandt andet et takkebrev fra statsministeren til Barack Obama.

Nu viser det sig også, at den øverste klageinstans systematisk afviser klager over manglende åbenhed. Denne gang er det en anonym person, som Dagsavisen dog kender navnet på, der har søgt aktindsigt i en lang række dokumenter. Personen med pseudonymet "Petimeteret" har gennemgået alle afgørelser fra "Kongen i statsrådet" fra 1995 til sommeren 2012.

Der har været behandlet 207 resolutioner på møderne, som statsrådet holder hver fredag. Men ingen af klagerne har fået medhold. Det mønster underbygges af Dagsavisen.nos egen research. Avisen har i år klaget over 13 sager, hvor de mente, at loven var blevet brudt. I alle 13 sager har de fået afslag.

Det norske presseforbund, der samler redaktører og journalister, kræver nu en undersøgelse af statsrådets behandling af klager.

"Petimeteret" ønsker at bevare sin anonymitet, så vedkommende kan blive ved med at teste den norske åbenhed på anonyme vilkår.

0 Kommentarer