Fynske Medier fusionerer med Syddanske Medier og Jyske Medier. Det nye store mediehus, som i alt rummer 1.350 medarbejdere, skal hedde Jysk Fynske Medier og bliver målt på antallet af medarbejdere på størrelse med Berlingske Media. Omsætningen forventes at være 1,5 mia. kroner om året.
Ét af målene med fusionen er at udvikle og øge kvaliteten i journalistikken, fortæller Troels Mylenberg, chefredaktør på Fyns Amts Avis:
»Det her er en festdag for journalistikken. Det betyder, at vi kommer til at bruge flere kræfter på at lave journalistik. Nu kan vi bedre bruge de kræfter, vi har, til at udvikle os. De fælles kræfter gør f.eks., at vi fremover ikke skal sætte tre udviklingsafdelinger i gang med at udtænke nye ideer. Nu kan vi pulje vores kræfter, udveksle erfaringer og lære af hinanden,« siger han til Journalisten.
Samme melding lyder fra JydskeVestkysten:
»Hele formålet er at sikre, at de tre huse med endnu større kraft kan lave lokaljournalistik. Fordelen er, at vi får styrke og større økonomisk frihed til at prioritere journalistisk kvalitet,« siger JydskeVestkysten chefredaktør Peter Orry.
40 millioner skal frigives årligt
De ekstra kræfter og ressourcer til journalistikken skal først og fremmest komme af, at fusionen fører en række administrative besparelser med sig.
»På årsbasis skal vi skabe synergi for 40 millioner – vi skal altså spare 40 millioner ved at drive noget fælles. For det er jo klart, at vi ikke skal have tre huse med fuldt bemandet it-afdeling, abonnementsstyringsafdeling, økonomiafdeling osv.,« forklarer Per Westergård, chefredaktør på Fyens Stiftstidende.
Når Konkurrencestyrelsen har givet sin godkendelse til fusionen, forventer han derfor, at der vil komme til at ske afskedigelser. Omfanget kan han endnu ikke sige noget om.
Ifølge både Peter Orry og Troels Mylenberg vil det samme ske hos henholdsvis JydskeVestkysten og Fyns Amts Avis. Begge slår dog fast, at det ikke som udgangspunkt vil berøre redaktionerne.
»For nogle vil det her ikke være en særlig rar dag. Men det berører ikke det producerende led i forhold til journalistik. De ressourcer, der bliver frigivet, skal ud i journalistikken og ud i den lokale tilstedeværelse. Og jeg kan i hvert fald sige, at det her ikke betyder færre journalister,« siger Troels Mylenberg.
Mere stof skal deles
Den redaktionelle linje i de tre mediehuse vil fortsat blive lagt suverænt af chefredaktørerne, som nu vil referere til den fælles bestyrelse. De redaktionelle medarbejdere bliver også i moderselskaberne.
Alligevel vil fusionen også få betydning for måden, journalistikken produceres på fremover:
»Det er ikke sikkert, at vi fremover skal sende en journalist ud for alle tre aviser for at dække den samme sportsbegivenhed i udlandet. Der er også de lavthængende frugter, som blandt andet handler om at dele stof imellem os. For eksempel laver vi på Fyns Amts Avis gode magasiner i weekenden, hvor stoffet ikke nødvendigvis er ultra-fynsk. Det kan vi jo dele. Helt lavpraktisk betyder det også, at vi ikke længere alle sammen skal lave tv-sider. Vi kan jo også godt løse den samme krydsord,« siger Troels Mylenberg.
Men kan du garantere, at det ikke vil koste redaktionelle medarbejdere på sigt, når I f.eks. skal dele mere stof og sende færre journalister ud til en sportsbegivenhed i udlandet?
»Jeg kan selvfølgelig ikke garantere noget som helst i den der retning. Men jeg vil kæmpe for, at alt, hvad vi finder af optimeringsmuligheder, vil blive kanaliseret direkte ind i lokal tilstedeværelse. Det ville være fuldstændig omsonst og sindssygt at bruge kræfterne på at spare på det redaktionelle, når det er det, vi lever af,« siger han.
Jobfunktioner kan forsvinde
Per Westergård fra Fyens Stiftstidende er mindre skråsikker i forhold til, hvorvidt fusionen på sigt også vil kunne koste redaktionelle stillinger:
»Der ligger jo også nogle synergimuligheder på det redaktionelle område. Der kan være nogle jobfunktioner, som forsvinder. Og inden for de første 24 måneder skal vi også have skabt afklaring over, hvad fordelene kan være ved også at lægge de 375 redaktionelle medarbejdere sammen i ét selskab,« siger han og tilføjer:
»Men jeg er enig med Troels (Mylenberg, red.) i, at hele ambitionen med det her er at styrke positionen. Så vi ikke bare kan sikre vores medier fremover, men også udvikle dem. Og derfor er det da også meget tænkeligt, at der opstår nye jobs til de folk, vi ikke har brug for i gamle funktioner, som måske nedlægges,« siger Per Westergård.
Han ser i særlig grad frem til at kunne sætte tryk på at udvikle journalistikken på de digitale platforme:
»Det her giver os især langt flere muskler til at drive den digitale udvikling. Vi synes jo allerede, at vi gør noget i den retning, men i en ærlig stund må vi nok erkende, at vi slet ikke gør nok. Det her bliver nøglen til at trykke på speederen i forhold til det digitale.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.