Forskningsprojekt skal se på fusionen i Jysk Fynske Medier

Et nyt forskningsprojekt på DMJX skal se nærmere på mediefusioners betydning for lokaljournalistikken. Forskerne skal blandt andet følge fusionen hos Jysk Fynske Medier, lave indholdsanalyser og tale med chefer, journalister og læsere 

Hvad sker der med lokaljournalistikken og mediernes rolle i lokalsamfundet, når de bliver en del af en stor mediefusion?

Det skal et nyt stort forskningsprojekt se nærmere på med udgangspunkt i fusionen af Jysk Fynske Medier.   

»Det er interessant, hvad der sker med journalistikken i lokalsamfundene, når medierne går fra at være små selvstændige enheder i et mindre lokalsamfund til at blive en del af en større struktur, som styres fra et helt andet sted som Odense eller Esbjerg,« siger forskningslektor Flemming Svith fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole DMJX.  

Han skal lede projektet, som er støttet af Kulturstyrelsen og skal indgå i styrelsens årlige store rapport om mediernes udvikling i Danmark.

Indholdsanalyser fra før og efter  

»Det kan tænkes, at der bliver mindre lokalstof i fusionsmedierne og mere fællesstof, fordi man kan dele det på tværs og spare penge. Omvendt kan fusionen og en øget mængde af fællesstof måske også give en større faglighed og professionalisme, hvor der bliver lagt fælles strategier og planer for dækningen, og hvor de forskellige redaktioner kan spejle sig mere i hinanden,« siger Flemming Svith. 

Projektet involverer tre forskere, to fagmedarbejdere og en række studentermedhjælpere. Der skal laves indholdsanalyser fra før og efter fusionen, chefer og journalister skal interviewes, og der vil blive lavet Gallup-undersøgelser fra dækningsområdet og fokusgrupper med mediernes brugere.

Hvor meget får I lov at kigge Jysk Fynske Medier over skulderen?

»Det ved vi ikke endnu. Men de har sagt ja til at blive interviewet,« siger Flemming Svith. 

Del af diskurs om udkantsområder

Han peger på, at der måske kan være en parallel til kommunalreformen.

»Her har det været tydeligt, at der sker en centralisering, når fire kommuner går sammen og bliver til én storkommune. Al fokus rettes mod hovedbyen i kommunen, mens yderområderne i kommunerne føler sig overset,« siger Flemming Svith. 

»Diskursen om udkantsdanmark handler jo ikke kun om København versus resten af landet. Det handler i høj grad også om den enkelte kommune, hvor der er en slags hovedstad og en række udkantsområder, hvor skoler og biblioteker lukker,« siger Flemming Svith. 

Jysk Fynske Medier er en storfusion af Syddanske Medier (bl.a. JydskeVestkysten) Fynske Medier (bl.a. Fyens Stiftstidende og Fyens Amtsavis) og Jyske Medier (bl.a. Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad og Vejle Amts Folkeblad).   

For nylig har Jysk Fynske Medier også købt Midtjyske Medier (bla. Århus Stiftstidende, Randers Amtsavis, Viborg Stift Folkeblad og Dagbladet Holstebro Struer.)

Esbjerg, Fredericia og Nordfyn i fokus

Midtjyske Medier bliver dog ikke en del af forskningsprojektet, da denne del af fusionen først ventes at træde fuldt i kraft fra 1. januar 2016. 

»Vi har udvalgt tre lokalområder, som vi kigger på: Esbjerg, Fredericia og Nordfyns Kommune. Her vil vi se på forskelle på indholdet før og efter fusionen. Her kan man måske godt forestille sig, at der kommer til at ske noget andet i periferien af fusionen end i centrum af fusionen,« siger Flemming Svith.

I alt indgår 25 medier, der alle udkommer i en af de tre valgte dækningsområder, i forskningsprojektet. Ud over diverse medier på forskellige platforme fra Jysk Fynske Medier er der tale om DR og TV 2’s regioner, kommercielle radiostationer og ugeaviser fra JP Politikens Hus.

Forskningsprojektet ventes at være afsluttet i begyndelsen af 2017. 

2 Kommentarer

Andreas Marckmann Andreassen
11. SEPTEMBER 2015
Kære Per Schultz-Knudsen

Kære Per Schultz-Knudsen

Tak for din kommentar. Vi har dog ikke glemt hverken Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Folkebladet Lemvig eller i øvrigt ugeaviserne og radioaktiviteterne i Midtjyske Medier. I parentesen står "bl.a." og herefter nævnes et lille udvalg af de samlede medier i Midtjyske Medier.

Bedste hilsner
Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør, Journalisten
Per Schultz-Knudsen
10. SEPTEMBER 2015
Endnu engang har Journalisten
Endnu engang har Journalisten glemt Dagbladet Ringkøbing-Skjern i oversigten over dagbladene i Midtjyske Medier. - Og denne gang også Folkebladet Lemvig.