Skive Folkeblad mister sin selvstændighed – men har fået to garantier

Torsdag sluttede en 140-årig epoke, da Skive Folkeblad blev en del af en avisalliance. Men chefredaktøren har blandt andet sikret sig, at Skive Folkeblad ikke ender som lokalsider i en anden avis – ligesom det skete for Morsø Folkeblad

I går blev det meddelt, at Skive Folkeblad går sammen med Midtjyllands Avis og Herning Folkeblad.

Dermed bliver et af Danmarks sidste uafhængige dagblade også en del af en mediekoncern.

”Der er vel bare os og Lolland-Falsters Folketidende tilbage,” siger Ole Dall, ansvarshavende chefredaktør på Skive Folkeblad.

Ole Dall lægger vægt på, at det er en sammenlægning.

”Det er ikke en overtagelse,” som han siger.

Morsø er skrækeksemplet

Fra sin redaktørstol i Skive har han fulgt andre avishuses fusioner. Og derfor har han lagt vægt på, at Skive Folkeblad fortsat skal være sin egen avis.
Skive Folkeblad skal indgå i et samarbejde omkring it, digitalisering, hjemmesider og økonomi – men Skive Folkeblad skal stadig udkomme som selvstændig avis.

Morsø Folkeblad blev til sammenligning opkøbt af Nordjyske Medier i 2013, men seks år senere nedlagt som selvstændig avis. Skive Folkeblad har sikret sig, at noget tilsvarende ikke sker.

”Morsø Folkeblad er skrækeksemplet, fordi den blev til nogle sider i Nordjyske. Det er et rigtigt Skive Folkeblad, vi fortsat skal lave – ikke noget med at stikke den ind i andre aviser. Det har vi garderet os imod,” siger Ole Dall.

Udgiverrettighederne ligger i Skive Folkeblads garantselskab, der så forpagter rettighederne ud til et nyt fælles selskab, Skive Folkeblad A/S.

Ingen fjerner ’ansvarshavende’

En anden ting, Ole Dall har sikret sig, er, at han beholder sin titel.

”Jeg er ikke kun chefredaktør, men ansvarshavende chefredaktør med ansvaret for vores indhold.”

Anderledes er det for eksempel i Danmark næststørste mediekoncern, Jysk Fynske Medier, hvor Peter Orry er ansvarshavende chefredaktør for hele Jysk Fynske Medier, mens for eksempel Rikke Bekker har titel af chefredaktør på Fyns Amts Avis.

Ole Dall fortsætter på posten efter sammenlægningen. Men når avisen en dag skal finde en ny ansvarshavende chefredaktør, har garantselskabet mulighed for at nedlægge veto mod kandidater, de ikke kan se på posten.

Med disse garantier på plads siger Ole Dall, at han med ”hjerte og hjerne” føler, at beslutningen er rigtig. Økonomisk er det blevet sværere at drive lokalavis, og sammenlægningen sikrer fremtiden for Skive Folkeblad.

”Det er en speciel situation, at vi efter 140 års selvstændighed bliver en del af en avisalliance. Men jeg er sikker på, at det er det rigtige for os, fordi man sikrer Skive Folkeblad og den lokale forankring,” siger Ole Dall.

Ole Dall siger, at avisalliancen er skabt af ligeværdige parter med stor tillid til hinanden, en fælles kultur, geografi og syn på kritisk og konstruktiv lokal journalistik.

Og det er godt nyt for den journalistiske dækning af Skive-egnen, at Skive Folkeblads fremtid er sikret.

”Vi risikerer ikke at blive en ny nyhedsørken. Vi skal fortsat være en aktiv lokalavis til gavn for borgerne og lokalområdet,” siger Ole Dall.

EN BØLGE AF FUSIONER
De seneste år har en regulær fusionsbølge skyllet ind over Danmark, så ganske få mediekoncerner sidder på det meste af avismarkedet – JP/Politikens Hus, Berlingske Media, Sjællandske Medier, Jysk Fynske Medier, Mediehusene Midtjylland og Nordjyske Medier.

Blandt de få tilbageværende uafhængige dagblade er Kristeligt Dagblad, Dagbladet Information, Lolland-Falsters Folketidende og Der Nordschleswiger.

2003 JP/Politikens Hus bliver dannet ved en fusion mellem Politikens Hus og Jyllands-Posten.

2006 Nordjyske Medier opkøber Thisted Dagblad fra De Bergske Blade.

2008 Sjællandske Medier og Dagbladet/Frederiksborg Amts Avis fusionerer. 

2013 Sjællandske Medier fusionerer med Medieselskabet Nordvestsjælland og udgiver nu Dagbladet, Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske og Nordvestnyt.

2013 Morsø Folkeblad bliver opkøbt af Nordjyske Medier, men må lukke som selvstændig avis i 2019. 

2015 Jysk Fynske Medier bliver Danmarks næststørste private mediekoncern ved en fusion af Syddanske Medier, Jyske Medier og Fynske Medier.

2016 Midtjyske Medier bliver en del af Jysk Fynske Medier.

2017 JP/Politikens Hus overtager knap halvdelen af aktierne i Dagbladet Børsen

2020 Helsingør Dagblad bliver købt af Jysk Fynske Medier.

2020 Skive Folkeblad går sammen med Herning Folkeblad og Midtjyllands Avis

(Listen er ikke komplet)

1 Kommentar

Preben Brask
4. SEPTEMBER 2020
Ole Dall mener ikke, at der er tale om, at Herning Folkeblad overtager Skive Folkeblad - måske fordi det angives, at det er Mediehusene i Midtjylland, som overtager den radikale avis - og måske uden det radikale islæt.
Men herningfolkeblad.dk skriver klart:

"Skive Folkeblad bliver 1. oktober overtaget af Mediehusene Midtjylland, der i dag blandt andet består af Herning Folkeblad og Midtjyllands Avis.

Det oplyser Mediehusene Midtjylland.

Ifølge branchemediet MediaWatch bliver ejerkonstruktionen således, at Skive Folkeblad G/S - som hidtil har stået for bladet - kommer til at eje 20 procent, mens Mediehusene Midtjylland kommer til at eje 80 procent.

Dermed får Mediehusene sin tredje base i det midtjyske ud over Herning, hvor Herning Folkeblad opererer, og Silkeborg, hvor selskabet udgiver Midtjyllands Avis fra.

Skive Folkeblad G/S har ifølge MediaWatch fået vetoret ved ansættelse af ny chefredaktør i fremtiden. Men for nu fortsætter Ole Dall som ansvarshavende chefredaktør på Skive Folkeblad.

Direktør og chefredaktør for Herning Folkeblad Alex Nielsen bliver bestyrelsesformand for Skive Folkeblad A/S, og økonomidirektør ved Herning Folkeblad Jakob Hummelmose Sønderby bliver administrerende direktør for Skive Folkeblad."

Og jeg er virkelig ked af, at det er gået sådan, fordi ledelsen har tøvet så alt for længe, at det ikke bliver Skive folkeblad, men Herning Folkeblad - eller hvad det engang kommer til at hedde - der kommer til at overleve!